TENTATIVA PSD, ANULATĂ DE LIBERALI Guvernul Orban a modificat OUG 114/2018

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 7 ianuarie 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanţă de urgenţă prin care prevederile din legea de modificare a OUG 114/2018 şi a altor acte normative din domeniul fiscal-bugetar să poată intra în vigoare. Premierul Ludovic Orban a precizat că, în lipsa acestui act normativ, execuţia bugetară pe 2020 poate fi afectată din cauza faptului că legea asumată în Parlament a fost atacată la Curtea Constituţională de către reprezentanţii PSD.

Şeful Guvernului a declarat că este vorba despre îngheţarea pentru 2020 la nivelul anului 2019 a indemnizaţiilor demnitarilor, încetarea detaşărilor din mediul privat în instituţiile publice, interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, plafonarea punctului de amendă, prorogarea intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleşii locali şi anularea taxei de 2% pentru companiile din energie.

Ludovic Orban a spus: "Toate aces-te măsuri stau la baza construcţiei bugetare şi ele trebuie adoptate cât mai rapid, pentru că altfel riscă să afecteze negativ construcţia bugetară. PSD a atacat la CCR doar un articol din aceas-tă lege, însă controlul constituţional va viza întreaga lege şi suspendă deocamdată aplicarea ei. Cei din PSD şi-au asumat răspunderea politică să nu intre în vigoare prevederile pe care noi le considerăm necesare, de bun simţ şi care privesc restrângerea cheltuielilor bugetare pentru anul curent şi a altor cheltuieli din sectorul public. PSD nu doreşte aceste măsuri, vrea să ne încurce în executarea bugetului pe anul în curs, prin măsurile nocive adoptate la finalul anului 2018".

Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în 23 decembrie pe legea de modificare a OUG 114, însă aceasta a fost atacată la Curtea Constituţională de PSD, astfel că nu poate intra în vigoare.

În aceste condiţii, singura măsură prin care guvernul Orban putea să anuleze prevederile OUG 114 era emiterea unei alte ordonanţe de urgenţă, act normativ care îşi produce efectele imediat după publicarea în Monitorul Oficial şi poate fi atacat la Curtea Constituţională doar de Avocatul Poporului. Parlamentul poate modifica prevederile noului act normativ doar în momentul dezbaterii legii de aprobare de către deputaţi şi senatori a ordonanţei de urgenţă respective.

Practic, prin ordonanţa de urgenţă aprobată ieri, primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene care nu au solicitat pensia specială, nu o vor mai putea face până la intervenirea unui alt act normativ care să stabilească acest lucru. Totodată, prin interzicerea cumulului pensie cu salariu în sectorul bugetar şi prin interzicerea detaşărilor din mediul privat în mediul public, în instituţiile publice şi agenţiile de stat, precum şi în ministere, va avea loc o reducere drastică a aparatului bugetar existent în acest moment şi care, prin cuantumul cheltuielilor, pune o presiune mare asupra bugetului de stat.

În privinţa plafonării punctului de amendă, conform prevederilor din OUG 114 valoarea în bani a acestuia ar fi trebuit să crească de la 1 ianuarie 2020, odată cu creşterea valorii salariului minim brut. Ludovic Orban susţine că nu este normală o astfel de majorare anuală a punctului de amendă şi trebuie găsit un alt mod de calcul în baza căruia să fie stabilită valoarea acestuia în bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb