Teodorovici: "Am decis să renunţăm la impozitarea bacşişului"

Marius Constantin
Macroeconomie / 15 mai 2015

Teodorovici: "Am decis să renunţăm la impozitarea bacşişului"

Actualizare 18:50 Deputatul Andreea Paul îi cere demisia lui Teodorovici

Deputatul Andreea Paul transmite că "nu există rău mai mare pe care să-l poată face un ministru de finanţe decât acela de a modifica după ureche Codul Fiscal", solicitându-i ministrului Teodorovici demisia "pentru ping-pong-ul cu taxele ţării".

"Ce s-a întâmplat de când «bravul» ministru ne trimitea să mai facem un drum până la punctul de livrare pizza pentru a cere bonul de bacşis, până astăzi când nu mai vrea impozitarea bacşişului? Nu ştie cum să o aplice? Dar când a propus-o, ştia? Doreşte, oare, cu o veste «bună» să acopere o altă veste rea pentru partidul său?", transmite Andreea Paul.

Potrivit deputatului, pentru aceasta plătesc "firmele, angajaţii, tot răul se adună la cetăţeni!".

"Ministrul Teodorovici nu are acum decât o singură soluţie: demisia! Oriunde în lume, cu siguranţă în partea aceea de lume cu care vrem să ne comparăm, demisia era deja anunţată. Spun asta pentru că este singura soluţie normală. Avem prea mulţi miniştri fără simţul normalităţii. Cum altfel, cu un Premier ca Ponta şi nenumăratele sale gafe enorme?", menţionează Andreea Paul.

Deputatul mai arată că "este groaznic modul în care ministrul de finanţe şi Premierul au înţeles să folosească Codul Fiscal ca pe un instrument politic de amortizare a unui şoc de imagine al PSD. Este groaznică viziunea fiscală a PSD: cu Dragnea şi bacşis! Fără Dragnea, dar cu forfetarul!".

(E.D.)

---

Actualizare 18:45 Alina Gorghiu solicită demisia ministrului finanţelor

Alina Gorghiu, co-preşedinte al PNL, solicită demisia ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici, şi restituirea sumelor cheltuite de firme în cazul impozitării bacşişului, arată un comunicat transmis redacţiei.

Gorgiu critică decizia guvernului de a impozita bacşişul şi consideră că societăţile comerciale ar fi fost supuse unui risc sporit de abuz din partea instituţiilor de control ale statului.

Potrivit co-preşedintelui PNL, beneficiarii direcţi ai bacşişului se vedeau lipsiţi de o parte din veniturile suplimentare pe care le realizau ca urmare a recompensei voluntare din partea consumatorilor.

Totodată, Alina Gorghiu precizează că impozitarea bacşişului, în forma reglementată de premierul Victor Ponta, nu ar fi adus beneficii semnificative la bugetul de stat.

"Ordonanţa Bacşişul" a fost o invenţie sută la sută românească, fără echivalent în Uniunea Europeană, în fapt, un experiment stupid, pe banii şi nervii mediului de afaceri şi ai consumatorilor. Drept consecinţă, Guvernul trebuie să restituie fondurile alocate de societăţile comerciale pentru a se conforma iniţiativelor fără sens pe care le-a adoptat, mai precizează comunicatul.

(M.C.)

---

Actualizare 17:43 Teodorovici: "Firmele îşi vor putea recupera banii din sancţiunile ANAF dacă au decizia instanţei"

Firmele care au fost amendate de ANAF în urma controalelor şi au obţinut decizie în instanţă de anulare vor primi banii înapoi, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, modificarea urmând să fie făcută în Parlament săptămâna viitoare.

"Aceste referiri la acea prevedere, care săptămâna viitoare se va regla în Parlament, aceea care nu dădea dreptul unui agent economic, în cazul în care obţine în instanţă câştig de cauză, să-şi recupereze banii, ceea ce într-adevăr nu se poate accepta. Şi fără acţiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat săptămâna viitoare în Parlament", a afirmat vineri ministrul.

Cei care au câştigat în instanţă dreptul de recuperare a banilor în urma sancţiunilor aplicate de ANAF vor primi sumele respective din partea statului, modificare prevederii aplicându-se retroactiv.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 15:03

Ministerul Finanţelor va elimina obligativitatea taxării bacşişului, a anunţat ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

"Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale", a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului.

El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.

Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.

Teodorovici a avut astăzi consultări privind fiscalizarea bacşişului cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.

(Alexandru Costea)

------------

Victor Ciorbea, avocatul poporului, atacă la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă numărul 8/2015, prin care este reglementată taxarea bacşişului, potrivit comunicatului de pe site-ul instituţiei resort.

Domnul Ciorbea îşi justifică acţiunea prin faptul că Ordonanţa aprobată de guvernul condus de Victor Ponta ar "încălca principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat", iar, totodată, susţine avocatul poporului că "afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie", precizează comunicatul.

Avocatul Poporul este de părere că Ordonanţa de Urgenţă "afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi precum şi libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate".

În acelaşi timp, domnul Ciorbea arată că Ordonanţa de urgenţă încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului de constatare a contravenţiei nu are nici o finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat.

OUG 8/2015 stă la baza funcţionării sistemului de taxare a bacşişului. Prin acest act este definit bacşişul şi au fost stabilite situaţiile în care pot fi sancţionate, de către ANAF, firmele care sunt găsite că încalcă legea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. S-a trezit chioru cu ochelarii in Ciorba !!!!

    1. Anonimule te felicit pentru propozitie si"rima nemaipomenita". Nu ai si pentru Teodorovici seva ???Astia impreuna cu Ponta ,toate hotararile le iau pe "GENUNCHI"...si dupa ce-si luxeaza piciorul revin....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb