TEODOROVICI: Vom modifica OUG 114 - "taxa pe lăcomie" se schimbă în "stimulent pentru hărnicie"

I.M.
Politică / 20 martie 2019

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Actualizare - Teodorovici, despre legalizarea canabisului în România, în scop medicinal: "Este o practică europeană"

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, că se analizează o măsură prin care s-ar legaliza utilizarea canabisului în România, în scop medicinal, în condiţiile în care aceasta este o practică la nivel european, scrie News.ro.

Legat de această măsură, ministrul a vorbit despre cazurile de pacienţi cu cancer şi a spus că există deja, la Ministerul Sănătăţii, o comisie care analizează o astfel de procedură.

"Se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens. (...) Există un argument medical care justifică această procedură", a spus ministrul.

Teodorovici a amintit că aceasta este o practică la nivel european.

"Este deja o practică europeană (...) Dacă în Vestul Europei sunt multe exemple şi sunt legalizate anumite practici, noi de ce să nu analizăm?", a spus ministrul, conform News.ro.

Teodorovici a fost întrebat şi în legătură cu aspectul economic al unei astfel de măsuri.

"În România, din păcate, argumentele de ordin economic pălesc în faţa altora simple şi uşor de ajuns la populaţie", a mai spus el.

În luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE).

-----

Actualizare - Teodorovici: "Până joia viitoare,trebuie să avem actul normativ care să modifice OUG 114"

Ministrul Finanţelor a anunţat că se va întâlni şi în zilele următoare cu reprezentanţii băncilor, astfel încât să fie agreat textul privind modificarea OUG 114 pe partea bancară, astfel încât să se intre cu el în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoarE, scrie Agerpres.

"Ne vom întâlni şi mâine şi poimâine, astfel încât să avem textul agreat şi săptămâna viitoare să putem intra în şedinţa de Guvern cu modificarea pe partea de bănci. (...) Joi cred că va fi şedinţa de Guvern. Deci, până joi, trebuie să avem actul normativ care să modifice cel puţin partea bancară", a spus Teodorovici, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

El a precizat că s-a propus ca pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mică de 1% taxa din OUG 114 să fie de 0,2%, iar pentru cele cu o cotă de peste 1% să fie de 0,4%, conform Agerpres.

"Este vorba despre taxa pe OUG 114 care se împarte în două zone diferite în funcţie de acel plafon de 1% cotă de piaţă. Sub 1% băncile din acea zonă vor plăti 0,2%, asta este propunerea acum, şi peste 1% de 0,4%. Dar din masa impozabilă s-a scos marea parte din activele financiare, astfel încât mecanismul este acela de a stimula partea de finanţare a economiei, partea de intermediere financiară", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat că aşteaptă în cursul după-amiezii de miercuri propunerea băncilor şi e posibil ca joi să mai aibă loc o discuţie pentru a definitiva propunerea de modificare a OUG 114.

-----

Actualizare - Teodorovici: "Vrem să reducem costurile de finanţare pentru românii care au credite"

Guvernul vrea să reducă, prin OUG 114, costurile de finanţare pentru românii care au credite în lei, în condiţiile în care există o diferenţă între indicele ROBOR la tranzacţii şi cel folosit în cotaţii, şi să stimuleze finanţarea mediului privat, a spus, astăzi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El consideră că, până joi, când va fi şedinţa de Guvern, trebuie să fie finalizat actul normativ care să modifice partea bancară din OUG 114.

Ieri seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la TVR 1, că OUG 114 va fi modificată, iar "taxa pe lăcomie" se schimbă în "stimulent pentru hărnicie", prin care băncile să finanţeze economia reală, scrie News.ro.

Astăzi, după discuţiile purtate la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţi ai mediului bancar, Teodorovici a subliniat că Guvernul vrea să stimuleze, prin OUG 114, finanţarea mediului privat.

"Vrem să încurajăm zona de investiţii private, de companii. Se doreşte finanţarea mediului privat, dar cu condiţiile impuse de Banca Centrală Europeană (BCE). (...) Eu, ca ministru de Finanţe, am spus să găsim o cale astfel încât mediul privat să fie încurajat, să fie finanţat chiar şi cu asumarea unor riscuri. Cineva trebuie să rişte. Nu poţi lăsa doar banca să rişte. Şi tu, ca stat, dacă îţi doreşti să crească economia reală, trebuie să îţi asumi o parte din riscuri. (...) Vom da şansa multor companii, şi din zona privată şi publică, să reintre în mod activ în economie", a spus ministrul.

Totodată, Guvernul vrea sp reducă costurile de finanţare pentru românii care au credite în lei.

"Ideea este să reducem din costurile din finanţare, pe care românii le plătesc la creditele în lei. Între ROBORUL la cotaţii şi cel din tranzacţii este o diferenţă, care sperăm să se regăsească la consumatorul final. (...) Joi va fi şedinţa de guvern, deci până joi trebuie să avem actul normativ care să modifice cel puţin partea bancară", a precizat Teodorovici.

În plus, ministrul a precizat că modificarea modului în care va fi calculat indicele ROBOR va influenţa şi contractele aflate în derulare, mai informează News.ro.

OUG 114 este un produs complex şi trebuie înţelese toate detaliile înainte de a fi făcute propuneri pe marginea ei, iar schimbarea modului de calcul al indicelui ROBOR este un punct nevralgic al negocierilor, a spus, miercuri, preşedintele executiv al Asociaţiei Române al Băncilor (ARB), Florin Dănescu, după discuţiile purtate la Ministerul Finanţelor.

-----

Actualizare - Deputaţii PNL le solicită parlamentarilor, într-o scrisoare deschisă, abrogarea de urgenţă a OUG 114

Deputaţii PNL le solicită parlamentarilor, într-o scrisoare deschisă, abrogarea de urgenţă a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018, având în vedere consecinţele nefaste pe care le-a provocat economiei româneşti. "Considerăm, de asemenea, că această ordonanţă este dăunătoare în integralitatea sa şi că orice încercare de corectare este din start sortită eşecului", afirmă deputaţii liberali, conform News.ro.

În opinia acestora, este necesar ca înainte de a fi adoptate măsuri de modificare a fiscalităţii să fie respectate punctele de vedere exprimate în societate, dar şi ca acestea să asigure predictibilitate şi transparenţă fiscală.

De aceea, PNL solicită, totodată, Guvernului ca înainte de a mai adopta astfel de acte normative cu impact major în societate să asigure un dialog real cu toţi actorii economici, sociali şi instituţionali care sunt vizaţi de măsurile fiscale pe care intenţionează să le implementeze, scrie News.ro.

"Românii nu mai pot cauţiona încă un simulacru de dezbatere, iar deputaţii PNL au optat pentru acest mod de a acţiona tocmai pentru a trage un puternic semnal de alarmă asupra consecinţelor negative ale O.U.G. nr.114/2018 asupra a numeroase domenii de activitate. Parlamentul României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, trebuie respectat, iar noi, ca principal partid de opoziţie, ne dorim recredibilizarea acestei instituţii. Îndemnul nostru, al deputaţilor PNL, către parlamentari este să nu abandoneze România, astfel încât să putem garanta securitatea generaţiilor viitoare! Abrogarea O.U.G. nr.114/2018 reprezintă un act de răspundere pentru Parlament şi parlamentari!", mai susţine deputaţii PNL.

-----

Actualizare - Florin Dănescu, despre modificarea OUG 114: "Este un produs complex, trebuie să înţelegem toate detaliile"

Dănescu a subliniat că OUG 114 este un produs complex şi trebuie înţelese toate detaliile înainte de a fi făcute propuneri pe marginea ei.

"OUG 114 este un produs complex. (...) Trebuie să ne facem temele înainte de a spune ceva. (...) Trebuie să ne uităm la toate detaliile, să vedem care sunt propunerile noastre în funcţie de cum înţelegem întregul proiect. Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului. Şi asta vrem să analizăm, să facem nişte propuneri, nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră", a spus Dănescu, conform News.ro.

El a mai spus că au avut loc discuţii şi despre posibila impunere a unui ROBOR la tranzacţii.

"Se vorbeşte despre acest tip de abordare (ROBOR la tranzacţii - n.r.). Credem că trebuie să facem un pas înapoi, să ne uităm cu atenţie. (...) Trebuie să ne facem o părere înainte să venim în faţa dumneavoatră", a mai spus Dănescu.

-----

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, ieri seara, la TVR 1, că OUG 114 va fi modificată, iar "taxa pe lăcomie" se schimbă în "stimulent pentru hărnicie", prin care băncile să finanţeze economia reală. Teodorovici a mai declarat că în aprilie Guvernul ar putea aproba amnistia fiscală, scrie News.ro.

"Am promis că, până la final de luna martie, se face o modificare a acestei ordonanţe. Partea de bănci, mâine dimineaţă, am o discuţie la Ministerul de Finanţe cu reprezentanţi ai sistemului bancar, am avut şi azi cu colegi de la Banca Naţională. Mâine, eu zic că închidem modificările legate de sistemul bancar. Se schimbă taxa pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie. Dacă banca sau băncile, de la caz la caz, îşi asumă că vor finanţa economia noastră reală, care are nevoie de finanţare, atunci inclusiv taxa...", a declarat Eugen Teodorovici, conform News.ro.

El a susţinut că astfel taxa poate ajunge la zero.

"Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca şi taxa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanţat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero, pentru că eu nu pun taxă, am mai spus-o", a precizat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a anunţat, totodată, că în aprilie ar urma ca Guvernul să aprobe amnistia fiscală.

"Vine amnistia fiscală pentru companiile publice şi pentru cele private şi această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri", a declarat Teodorovici, mai informează News.ro.

Întrebat dacă va fi valabilă şi pentru firmele aflate în insolvenţă, el a răspuns: "Va fi valabilă pentru tot ce înseamnă... şi pentru cei care sunt în eşalonări şi reeşalonări".

"În aprilie eu vreau să putem să o dăm în Guvern. (...) Pentru o companie de stat e singura şansă şi unica probabil să poţi să o readuci în economie ca un actor activ", a spus Teodorovici.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. M-a sunat marmota.Invelea ciocolata.Tot elvetiana.Nu mi-a zis nimic de ordonanta.Zicea de franci.Ca vor creste.A intrebat de servere.Si de hartii.I-am zis ca tot asa.Rau .I-am zis ce a zis Orlando.A ras.Amar.Am lasat-o sa rada.Ma duc sa vad ce fac serverele alea care ma pedepsesc ca am profit si vreau sa il dau la stat.Nu la stat la coada.La un stat mai bun .Azi or merge ? Amnistie fiscala.Pt hoti.Ca restul platesc.Si lupta pe la cozi sa dea statului bani sa o frece.Menta.Trei frunze de menta.Asta ar trebui sa fie sigla.Lasati trandafirii.Nu sunt pt voi.

    Proasta.Ordonanta.Ca daca e buna de ce n-o lasa asa ? Nu o retrag.O modifica.Nici nu o proroga.Cica e a harniciei.A cui harnicie ? De 3 luni se invart.Degeaba.De ce nu s-au rasrasconsultat inainte de a o da ? De ce trebuia haos timp de 3 luni si cat o mai dura? De destepti si frumosi.

    1. Ăștia se tratează. De dureri de șale. Cu canabis. Că d-aia vor să-l legalizeze. Să nu-i salte garcea de pomană. Și între timp dau ordonanțe. Ale lăcomiei, ale hărniciei, ale jafului, ale ce-o mai fi. În funcție de concentrația ierbii din joint. Și a numărului de jointuri. Ce-i așa greu de priceput?

    chiparosule intreb din cind in cind din ce haznale ale istoriei apar specimene ca tine valcov dragnea. nimeni nu stie. rebuturile nu se quantifica. gunoaiele nici atit. (gunoaiele fiind rebuturi ce nu se pot recicla)

    1. apar din baza de recrutare: nația mioritică - că altminteri în 30 de ani apărea și altceva decât ce s-a văzut, dar nu-i cazul...

    un alt handicapat cu studii precare care se crede mare specialist. Toata ziua da din gura, in zadar, ca nu intelege nimeni nimic din prostiile pe care le spune.

    Nemernicii astia n-au pic de bun-simt, n-au urma de rusine, sunt doar niste infractori palavragii, mincinosi, galagiosi, care dau din gropi in gropi. 

    Ce or mai fi asteptind romanii de la ei?

    Acum s-au apucat sa dea legi pentru marile obiective de infrastructura: autostrazi, spitale... Parca asta ar schimba ceva din neputinta lor actionala. 

    1. adevarat 100%

      nea Pribeagule la BCR. Petrom. Oltchim BRD, Transilvania in formularele de raportare catre ANAF? Daca imi dai raspunsul la fiecare din aceste societati primesti un sejur la mare si o blonda sa te invete sa inoti.

      hai să le-nchidem pe toate, să vină rușii tăi să ne facă gubernie, harașo?

      Cine ne conduce astazi tara ? . Copii si nepotii fostilor mari comunisti ce ne-au condus tara pana-n anul 1989 , atunci cand a fost lovitura de stat in tara noastra Romania . Cine v-a dat voie sa vindeti tara ? Cine v-a dat voie sa taiati padurile tarii noastre ? Cine v-a dat voie sa vindeti tara ? Acel parlamentar de etnie evreu a avut nerusinarea sa acuze publis ca presedintele Iohanis ca este antisemit .Chiar daca presedintele Iohanis este asa cum se spune de etnie germana , el , este reprezentantul tarii noastre , ne reprezinta pe noi Romanii . Il intreb pe acel nesimtit parlamentasr de etnie evreu dupa acel discurs nesimtit care la tinut in parlament - Cum se nasc oamenii de etnie evreiasca cand se nasc ? Se nasc antiromani , acesta este raspunsul , si intrebarea principala este - daca esti de etnie evreiasca ce cauti tu D-le parlamentar evreu in parlamentul Romaniei Da ce nu te duci in tara ta Israel sa locuiesti acolo si sa incerci sa intri in parlamentul Israelian ? Nu te vor primi fiindca cei de acolo nu primesc in parlamentul lor oameni murdari ca tine D-le parlamentar bou . Daca eu asi fi seful te-asi declara persona non grata si interdicti ca sa nu mai pasesti niciodata pe pamantul Romaniei fiindca il murdaresti , il pangaresti Spune cinstit cine este in spatele tau de esti protejat ? , si a cui ordine le executi de parlamentari ca voi aduc prejudicii grave Romaniei ? Daca se va aproba legaliza cu problema canabisului atunci va veti imbogati ci afacerile voastre murdare . Stimate Domn parlamentar murdar daca ai fi in fata mea ti-asi da cateva educative cu picioarele peste bot de ti-ai inghiti vorbele si te-asi face de neurochirurgie , lepra si gunoi in parlamentul Romaniei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb