TeraPlast primeşte 5,5 milioane lei prin PNRR

F.D.
Piaţa de Capital / 28 august 2023

TeraPlast primeşte 5,5 milioane lei prin PNRR

TeraPlast SA a semnat contractul de finanţare pentru un sprijin financiar de 5,5 milioane lei prin Planul National de Redresare şi Rezilienţă ("PNRR: Fonduri pentru Romania moderna şi reformata") pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice noi în cadrul Parcului Industrial din Sărăţel. Finanţarea nerambursabila, aprobata conform solicitării, vă acoperi circa un sfert din investiţia totala a companiei în acest proiect, al cărui buget ajunge la 22.565.775,35 lei, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, noua centrală fotovoltaică este proiectată la o putere de 4,56 MWp, respectiv o putere produsa (din invertoare) de cca. 3,81 MW şi face parte din strategia de dezvoltare durabila a TeraPlast, care include şi creşterea independentei energetice din surse regenerabile.

Primul pas în începerea proiectului, în urma semnării contractului de finanţare, este publicarea unei proceduri competitive pentru atribuirea unui singur contract de furnizare pentru realizarea obiectivului proiectului. Obiectivul general unic al proiectului este "instalarea unei capacităţi noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie solara în scopul autoconsumului, cu instalaţie de stocare integrata, în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a României, judeţul Bistriţă-Năsăud, în sat Sărăţel, Comuna Sieu-Magherus"; iar obiectivul specific al proiectului este instalarea unei capacităţi noi de cca 3.81 MW (puterea totala instalata a panourilor vă fi de 4.561,90 kWp, iar puterea totala instalata a invertoarelor vă fi de 3.806,00 kW) de producere a energiei din surse regenerabile de energie solara în scopul autoconsumului, cu instalaţie integrata de stocare de capacitate de 920 kW (asigurând o capacitate de stocare a energiei electrice produse la puterea nominala a centralei (3806 kW) de circa 14,5 minute), în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a României, judeţul Bistriţă-Năsăud, în sat Sărăţel, Comuna Sieu-Magherus.

"Proiectul pentru realizarea capacităţii fotovoltaice este garantul dezvoltării durabile a afacerilor TeraPlast. Viitoarea centrala vă contribui la reducerea gazelor cu efect de sera, respectiv la scăderea anuala estimata a gazelor cu efect de sera cu 3.238 tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activităţii noastre avem un consum apreciabil de energie electrica, iar asigurarea unei parti substanţiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajuta în efortul nostru susţinut de decarbonizare şi aplicare a unor soluţii durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. În acelaşi timp, astfel de capacităţi contribuie şi la reducerea costurilor de producţie, cu un efect benefic asupra competitivităţii în ansamblu a Grupului" a declarat Nicolae Roşu, director operaţional al TeraPlast.

Reducerea amprentei de carbon, cu perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatica în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategica şi pentru Grupul TeraPlast, care a implementat de-a lungul timpului diferite soluţii prietenoase cu mediul, precum reciclare şi folosirea materialului reciclat în produse existente, digitalizarea proceselor sau surse regenerabile de energie, arată sursa citată.

Proiectul de faţă, "Înfiinţare capacitate noua de producţie a energiei electrice din surse solare, cu instalaţii de stocare integrate, pentru autoconsumul TeraPlast SĂ" (nr.24 din 18.08.2023) are o valoare totala de 22.565.775,35 lei, din care valoarea finanţării prin PNRR vă fi de 5.452.801,20 lei. Acesta presupune instalarea unor panouri fotovoltaice monocristaline pe o structura de tip on-grid, fară injecţie în reţea, şi integrarea unei instalaţii de stocare a energiei electrice. Termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2024.

Noua centrală fotovoltaică vă fi compusă din peste 8.000 de panouri. Concomitent, Grupul vă da prioritate achiziţiilor externe de energie provenite din surse regenerabile, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Vești bune ptr Ștănnean&Birta.Măine pot vinde gunoaie la 0,47lei.

    1. De unde ura ta pentru Teraplast ?

      Urmareste dinamica actiunii ))

      Dinamică????? Glumă

      TRP are dinamică doar pe scădere.Acțiunea se comportă ca una de joasă,maxim medie calitate.Uitați vă căt de puține ordine de cumpărare sunt,ce diferență mare între prețul de cumpărare și cel de vănzare.Compania e în cădere liberă,dar e de apreciat că Birta are comunicate optimiste,dar bio degradabile.

      Concluzionănd mgmt ul are contribuție importantă la "dinamica" în scădere.

    Această companie e de top in România! Prețul e altă poveste! Îmi aduc aminte cu câtă grabă cumpărau unii pe la 1.2 lei!

    Cu ce sunt vinovați cei doi Danusia? 

    1. cam cu aceeasi graba cu care vindeau altii ;)

      ma bucur ca am scapat de ele la 1.088 

      bine, iar o sa sara Protzaru la gatul meu ca iar am avut noroc si ca ma laud (v cazul TTS), dar tin sa spun ca am avertizat si pe atunci: 

      3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)  

      (mesaj trimis de antonim în data de 23.06.2022, 13:35)  

      bine punctat!  

      nici eu nu inteleg de unde entuziasmul asta pe TRP pe reperele actuale.. oricum, entuziasm am vazut si pe crypto si probabil vom mai vedea...  

      eu le-am vandut de mult si astept ceva mai concret.

      oricum, semnalele din piata arata ca vor mai scadea in perioada urmatoare. "  

      Nu am folosit cuvăntul vinovați.TRP are parte de presă bună,iar mgmt ul dă semne de automulțimire Stănean și Birta nu mai au nici ei încredere în acțiunea TRP...se vede din pofta pe vănzare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb