The Economist: Putin pare să câştige războiul din Ucraina

Călin Rechea
Internaţional / 1 decembrie 2023

Călin Rechea

Revista The Economist întreabă în ultimul număr, chiar pe copertă, dacă Putin câştigă. Titlul editorialului nu mai are semn de întrebare şi spune că "Putin pare să câştige războiul din Ucraina - deocamdată".

O astfel de concluzie nu poate fi explicată decât printr-o evoluţie complet defavorabilă Ucrainei pe câmpul de luptă, de unde vin tot mai multe semnale privind pregătirea unei ofensive puternice a Rusiei, reflectată inclusiv de comasarea artileriei grele pe segmente largi ale frontului.

Articolul din revista britanică începe cu un atac deschis împotriva liderilor europeni, printr-o afirmaţie deosebit de gravă: "Cel mai mare atu al lui Putin este lipsa de viziune strategică a Europei".

The Economist susţine că "pentru prima oară de la invadarea Ucrainei, Putin pare că ar putea câştiga", în condiţiile în care şi-a pus ţara pe picior de război, şi-a consolidat controlul asupra puterii şi "contribuie la întoarcerea Sudului Global împotriva Americii".

Occidentul este acuzat că nu face mai mult pentru "a-l frustra pe Putin", în condiţiile în care "ar putea desfăşura resurse industriale şi financiare care le-ar eclipsa pe cele ale Rusiei".

The Economist nu precizează clar despre ce resurse industriale şi financiare este vorba, mai ales când este vorba despre Europa. Este greu de crezut că o Europă supraîndatorată, care se dezindustrializează accelerat şi care se va confrunta cu un deficit tot mai mare de resurse energetice, pe fondul politicilor de combatere a schimbărilor climatice, mai poate face ceva pentru oprirea maşinii de război a Rusiei.

Probabil că mai trebuie să treacă ceva timp până când va fi recunoscută şi această realitate. Deocamdată autorii editorialului din The Economist sunt convinşi că "fatalismul şi o lipsă şocantă de viziune strategică stau în cale, în special în Europa", iar "pentru binele său, precum şi pentru cel al Ucrainei, Occidentul trebuie să iasă urgent din letargie".

Victoria lui Putin este posibilă, după cum mai subliniază revista britanică, deoarece "victoria înseamnă rezistenţă mai degrabă decât de capturarea de teritorii", iar perspectivele pentru anul viitor sunt deosebit de îngrijorătoare pentru Ucraina şi susţinătorii ei occidentali.

The Economist subliniază că "Rusia va fi într-o poziţie mai puternică pentru a lupta în 2024", pentru că "armata sa a dezvoltat tactici de război electronic de succes împotriva unor arme ucrainene şi pentru că domnul Putin va tolera pierderi îngrozitoare în rândul propriilor săi oameni".

Afirmaţia despre tolerarea pierderilor îngrozitoare pare să fie contrazisă de constituirea unor noi unităţi de artilerie grea, care vor deschide orice ofensivă a ruşilor, alături de un număr mare de drone pentru observarea ţintelor şi ghidarea loviturilor.

În timp ce "Putin câştigă şi pentru că şi-a consolidat poziţia acasă" şi "le spune acum ruşilor, în mod absurd, că sunt prinşi într-o luptă pentru supravieţuire împotriva Occidentului", la Kiev "starea de spirit este mai întunecată".

Unul dintre principalele motive ale consolidării poziţiei interne a preşedintelui Rusiei îl reprezintă ansamblul măsurilor de limitare sau ocolire completă a efectelor negative ale sancţiunilor occidentale.

Revista britanică aminteşte că plafonarea preţului petrolului a fost un eşec, iar ţări precum Turcia sau Kazahstan au devenit canale prin care sunt importate în Rusia bunurile aflate sub regimul sancţiunilor.

Pe de altă parte, conflictele dintre liderii Ucrainei sunt tot mai extinse, în condiţiile în care sondaje de opinie citate de The Economist arată că scandalurile de corupţie şi îngrijorările legate de viitorul Ucrainei au afectat poziţia preşedintelui Zelensky în rândul alegătorilor.

Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă şi rezultatul alegerilor prezidenţiale de anul viitor din SUA, unde o victorie a lui Donald Trump ar putea conduce la "fragmentarea sprijinului pentru Ucraina", după cum a declarat un lider european pentru revista britanică, care scrie că "aşa ceva ar fi un dezastru".

Victoria lui Trump este caracterizată în The Economist drept o "posibilitate cumplită", pentru care Europa trebuie să se pregătească. Mai mult, "Europa trebuie să se gândească la Putin ca la principala ameninţare pe termen lung la adresa securităţii sale", pe fondul reînarmării Rusiei şi a noii sale experienţe de luptă.

"Ruşii ar putea resimţi din ce în ce mai mult mobilizările forţate, inflaţia şi deturnarea cheltuielilor sociale către armată", îşi exprimă speranţa autorii articolului din The Economist, însă apoi subliniază că "a spera pur şi simplu că regimul lui Putin se va prăbuşi nu are sens".

Articolul din The Economist se încheie cu un apel la acţiune politică în Europa şi creşterea eforturilor de susţinere a Ucrainei, apel justificat inclusiv prin citarea revoluţionarului sovietic Lev Troţki, care spunea odată că "poate nu te interesează războiul, dar războiul este interesat de tine".

Din păcate pentru Europa, Rusia condusă de Vladimir Putin nu este, nici pe departe, principala ameninţare la adresa securităţii ei pe termen lung.

Ameninţările sunt multiple, iar cele mai multe au cauze interne, determinate de politicile iresponsabile ale unor lideri care încalcă tot mai mult principiile democraţiei reprezentative, atentează tot mai mult la libertatea de exprimare, în numele combaterii dezinformării, şi urmează politici economice lipsite de raţionalitate economică, care garantează declinul competitivităţii internaţionale şi scăderea drastică a standardului de viaţă.

Acestui amestec exploziv i se adaugă şi încurajarea iresponsabilă a imigraţiei, mai ales în ultimul deceniu, ceea ce a condus la accentuarea tensiunilor sociale şi la înmulţirea cazurilor de scăpare de sub control a manifestărilor violente.

În aceste condiţii, liderii Rusiei, respectiv Putin şi succesorii săi, nu trebuie să facă nimic, ci doar să se asigure că privesc "civilizaţia occidentală" în acţiune de la o distanţă sigură. Orice altceva nu este decât o risipă inutilă de resurse.

Opinia Cititorului ( 47 )

  1. pai cam au dreptate, ca dc vine trump si deocamdata-i favorit, s-a terminat cu finatarea din ucraina, ba mai mult "in 24 de ore EL va ori razboiul".

    si cu imigratia de musulmani in Europa au dreptate , a fost o greseala care va fi foarte greu de corectat. despre lgbt , ce sa spun pe mine nu ma deranjeaza, nici macar n-am vazut un cuplu din asta, deci iar se face prea mult tam tam pt o super minoritate. ar trebui sa li se dea niste drepturi , parteneriat civil sau ceva, dar fara parade in pielea goala si lgbt in scoli. copiii se mai pot razgandi de 10 ori pana sunt adulti. apoi treaba lor. 

    1. Trump poate fi favorit doar in disputa actuala cu Biden dar daca Biden renunta si Trump va fi obligat sa o faca el nemaiavind cu cine se lupta . .Deja Sanders si Newsom se confrunta mediatic fata in fata .uitati de Trump

      The Guradian stie ce zice adica ceea ce eu va zic de mult . Există din ce în ce mai multe dovezi că Gavin Newsom , carismaticul și energic guvernator democrat al Californiei, conduce o campanie în umbră pentru Joe Biden și este gata să accelereze dacă, sau când, titularul este scos din candidatură.

      Nici Occidentul si nici China nu isi doresc ca Rusia sa castige. Este adevarat, Occidentul, bajbaie si nu sprijina destul Ucraina, dar asa functioneaza democratiile. Plus ca mai avem si idiotii utili care au alte interese.

      Cat despre China, ea isi doreste un razboi cat mai lung din care ambele parti sa iasa slabite. China nu vrea sa distruga Occidentul, dar vrea sa-l slabeasca. China depinde de afacerile cu Occidentul si de banii Occidentului. Criza imobiliara, care se extinde treptat si in sectorul bancar, va macina in urmatorii 10 ani rezerva valutara de 3000 mld dolari a Chinei. Starea de spirit a populatiei va fi tot mai pesimista. 

      Cat despre partenerul fara limite, China abia astepta sa preia la pret de nimic resursele Siberiei. Razboiul cu Taiwan-ul este un razboi de propaganda, miza economica este infima, iar riscurile unei astfel de actiuni sunt enorme. Adevarata tinta strategica a Chinei pentru urmatorii 50 de ani este ”preluarea” Siberiei.  

      Deocamdata, China are de dat niste explicatii. Ministrul finlandez a acuzat China ca a distrus intentionat gazoductul din Marea Baltica care leaga Finlanda de Estonia. ”Aș crede că ai observa că tragi o ancoră în urma ta pe sute de kilometri”, a declarat Adlercreutz într-un interviu la Bruxelles. „Cred că totul indică faptul că a fost intenționat. Dar, desigur, până acum, nimeni nu a recunoscut acest lucru”.  

      Iar serviciile secrete ucrainene au distrus saptamana asta, sa vedem pentru cat timp, calea ferata care uneste China cu Rusia. A fost o lovitura uluitoare data la 4000 km distanta de frontiera Ucrainei.

      In concluzie, da, prin actiunea partenerilor fara limite din Axa Raului suntem tot mai aproape de WW3 si de sfarsitul civilizatiei, dar probabil ca nu se va ajunge acolo. Asa cum spune si The Economist, a venit timpul ca Occidentul sa se mai trezeasca la realitate... 

      Poate a venit timpul sa fie sanctionate si paradisurile fiscale. Elvetia a blocat doar vreo 8 mld de dolari, dar estimeaza ca avutia ruseasca din Elvetia se ridica la 150 mld dolari.

    De la pare sa cistige la cistiga este un drum lung .O revista ce nu contine titluri asumate a vreun mare formator de opinie sau a unor ziaristi de renume .Deocamdata Rusia nu iese din transee iar Zelenski face acum ceea ce rusii au facut de mult.Va fi o lupta de durata asa cum ni s-a spus de mult .Parca ar fi un articol scris de rusi .UE sustine Ucraina si bine face .Numarul de militari antrenati de catre UE ,Marea Britanie si SUA depaseste usor 100 de mii .Aceste trupe nu se antreneaza cu „secera si ciocanul” .Trupele antrenate de Occident ,devenite practic trupe NATO, se antreneaza cu armament modern de ultima generatie ce nu a fost inca oferit Ucrainei . Abia dupa ce toate sistemele militare occidentale vechi (Himars , ATACAMS sau tancurile vechi Leopard)vor fi distruse aceste trupe devenite de elita vor intra in lupta .Acum Ucraina ofera NATO si toata cunosterea atasata modului de functionare a armatelor Rusiei ca si locatiile de depozitare sau toate cunostintele necesare fabricarii unor arme de sorginte sovietica dovedite performante .Ucraina are si ea sistemele ei noi de armament ce sunt acum incadrate linga sistemele de lovire NATO.Pe de alta parte sanctiunile si noile restrictii in domeniul militar distrug posibilitatea armatelor Rusiei de a-si reface stocurile .Banii pe care Putin ii avea inca de la inceputul razboiului (cel putin 500 de miliarde de euro ) s-au terminat .Putin nu a crezut niciodata ca va fi oprit in transee cum dealtfel nici noi nu am crezut .Sumele colosale de bani obtinute de Occident din confiscari sunt acum puse in slujba Ucrainei .UE ofera peste 50 de miliarde de euro Ucrainei preluind o vreme ofertele din SUA .Germania se implica si militar (acum o poate face ) in razboi .Ucraina si Occidentul vor opri razboiul atunci cind vor recuceri Crimeea asta daca nu cumva ceea ce ne-a spus inca la inceputuri doamna Ursula von der Leyen nu este chiar tinta finala a UE.„Federatia rusa nu poate ramine in forma ei actuala ”.Reconstructia armatei Ucrainiene, pe model NATO ,(deja zeci de mii de militari sunt antrenati in Occident ) ca si loviturile date in afara „ spectacolului” militar din Ucraina de unde sovieticii sunt scosi .Enclavele dispar , Organizatiile Teroriste sunt lovite si decimate .„Cine face ca mine ca mine sa pateasca ”ne zice forta militara ce distruge intreaga Gaza in Israel Rusia nu are cum rezista acestui cumul de lovituri fiecare lovitura tintind cu precizie un anume punct identificat ca si problematic pentru rusi .Acum Finlanda si tarile Baltice isi inchid granitele si ceea ce urmeaza va fi parte a unei nemultumiri populare aparute intr-un important oras deja devenit occidental al Rusiei .Ucraina nu loveste cu rachete Rusia(cel putin nu acum ) dar Rusia revansarda loveste Ucraina si orasele ei ceea ce face diferenta .Australia ,SUA ,Coreea de Sud,Japonia ,Noua Zeelanda , Taiwan si toti aliatii lor traditionali blocheaza China .In Israel organizatiile teroriste Hamas si Hezbollah ,ce sunt aflate sub protectorat Ruso-Iranian ,sunt distruse .Nogorna este desfiintata .Rep .Moldova si Ucraina intra in parcursul de aderare la UE .Finlanda si Suedia fac parte din NATO . Tarilor Europene non UE li se ofera statut de observator .Germania si intreaga Europa , o data cu ea, se inarmeaza cu capacitati militare de ultima generatie .SUA ne arata armele viitorului. Japonia se poate acum inarma si asta face .In contrapartida toti ceilalti ,ce se presupune ca ni s-ar impotrivi ,dau doar din gura pe la TV condamnind „cu minie proletara ”tot ceea ce li se intimpla din propria lor vinovatie .Cine ziceati ca este cistigatorul ?

    1. ... opinia ta nu tine cont de dinamicile socio-economice ... experienta razboinica a lui putin (real) ... a (au) fost cecenia (uzura) si georgia (intimidare) ... ambele au functionat in ukr! ... propaganda desueta a aratat sudului global slabiciunea occidentului (din simplul motiv ca era deja familiarizata) ... problemele sociale abia incep ... fereste-te de cel ce tocmai a realizat ca a fost mintit! ...

      nu mai visa

      ... anumite politici erau directionate spre a diminua exporturile rusiei ... acele politici se bazau pe o expesiune a creditului ... finantata ulterior prin cucerirea rusiei ... repet, nucred ca exista castigatiri/invingatori in ukr ... ci doar indatorati ... ramane de negogiat doar metoda/moneda de schimb ;) ...

      ... daca ai purtat razboi in speranta de a plati datoria - ai grija sa castigi (colective west) ... daca porti razboi pentru a-ti trezi populatia si mobiliza industruia - ai grija sa ai un adversar (rusia) ... daca porti razboi pentru a rostogoli creditul - ai grija sa ai suficienta frustrare in societate (banci) ... daca porti razboi pentru a culege fructele - ai grija pe unde fabrici (corporatii) ... un razboi scapat de sub control ii invinge pe toti (cei descrisi mai sus) ... daca te crezi puternic, du-te si lupta ... daca te-ai saturat de toti mentionati mai sus, du-te si dormi ... daca vrei succes - transforma-ti frustarile in forta de viata ... si viseaza la o lume mai buna ...

      După aproape doi ani de lupte sângeroase, cu sute de mii de morți și distrugeri de zeci de miliarde de euro, Marea Britanie și Statele Unite pot spune, cu sinceritate, că și-au îndeplinit obiectivele. Și asta în timp ce Ucraina și Uniunea Europeană continuă să-și lingă rănile încă deschise.

      Casa Albă a bifat atât decuplarea Rusiei de Germania (cea mai veche, stabilă și profitabilă colonie americană din Europa) și ocuparea golului rămas pe piața energetică din UE, cât și parafarea unor contracte ”banditești” de vânzări de armament. Înarmarea până-n dinți a statelor europene cu marfă livrată de amicii Pentagonului reprezintă afacerea secolului. De cealaltă parte, Moscova și-a reorientat conductele de energie ieftină către țările asiatice, cu câștiguri chiar mai mari decât înainte de conflict. În plus, Kremlinul a vândut armament în spațiul BRICS+ și va rămâne cu o bună bucată din teritoriul Ucrainei. 

      O gargara greu de citit si neinteligibila. Vestul a pierdut dominatia. A spus-o si Borrell.

      foarte bine si sintetic spus: o gargara neinteligibila

      ...

      Ce înseamnă a pierdut dominația? Nu văd China dispusă la comerț pe nasturi cu rușii.

      a mai spus-o si ieri si alaltaieri ,

      =chatGPT copiat de undeva = un amestec de adevaruri si propaganda mincinoasa  

    hai doamne ajuta!

    1. Dumnezeu nu tine cu orcii

      Pare ca Domnul ajuta. Ca i-a apucat si pe cei de la WSJ (Wall Street Journal) sa scrie cu doua zile inainte de articolul din The Economist comentat in acest articol sa scrie si ei ca:

      "KYIV, Ukraine—As Russia’s war against Ukraine approaches its third year, Moscow holds the advantage on the military, political and economic fronts." 

      "Putin Has Staked Russia’s Resources on Victory in Ukraine. Can the West Match Him? 

      Kremlin leader seeks to turn advantage in manpower and munitions into battlefield progress, while Western will and assistance for Kyiv waver" 

      Deci WSJ ne spune acum 3 zile ca Rusia detine avantajul militar, politic si mai ales ECONOMIC. Putin are avantaj numeric militar dar si de munitie si se pregateste sa il transforme in progres material, pe front. 

      Dumnezeii de la FMI s-au razgandit. Au prezis o scadere de 2.3% a PIB in 2023. In ian 2023, au revizuit previziunea la o crestere de 0.3%. Acum, in oct, s-au stabilit la o crestere de 2.2% a PIB din Rusia in 2023. Cam mare eroarea de la -2.3% la +2.2%. Asta arata impotenta Vestului.

      e cu lapte si miere la rusi, mergeti fuguta.

      de la kiev scrii ?

      ai mancat ceva azi ?

      sau te-ai incalzit cu vodka ?  

    este lasat sa para… ca…

    ca sa faca treaba altora si sa pregatesca in fata de treaba pentru altii … 

    s c c r e t 

    1. ... eu cred ca in final se va negocia prin terta parte ... dupa modelul turk stream ... black rock si jp morgan is prea investiti in "idea'' reconstructiei ukr ... coridoarele de cereale raman la dunare "gratis" (datorita slabiciunii politice romanesti) ... turcia = compromis ... sau polonia (ue sta in cale) ... avand in vedere ca rusia pretinde odessa iar turcia nu vrea gaza stersa de pe harta ... concluzionez ca se va paria pe polonia ... dosarele despre achizitia de vaccinuri tind sa confirme ... ps: nu cred ca in ukr se poate vorbi de pierzatori/invingatori ;) ...

      europa are nevoie de ukr muncitori ieftini si inteligenti / nu prea salbatici.. si de moldoveni amarati si destepti… ambele tari nu prea sabatice… in comparatie cu ce vine din congo, bangla, arabi, si altii de vin cu tot cu ideologiile lor politice si religioasa / sociale prea prea extremiste… iar in recesiun exact aceste natii fac cea mai mare devastare economica… vezi iatlia - anglia - franta - germania .. etc … toste in recesiuni devastate de migrani proteste si distrugeri.

      s c c r e t 

      ... eu sincer cred ca soros a vrut sa controleze problema pensiilor in eu ... si tot sincer cred ca s-a inselat ... pana acu vo 10 ani cia ii controla pe extremisti ... acu cred cred ca cia controleaza doar bugetu exec sua ... cred si scwhab a scapat lucrurile de sub control ...

      ... problema e ca!!! aceste grupuri sociale/minoritati tind a fi militarizate pentru a mentine retarzii (care au creat problema) la putere ... si inteligenta primeste bani ... dar ce o sa se intmple cand pica guvernele?! ...

    Sa moara 500000 de barbati ucrainieni, nimeni nu stie cati s-au nenorocit... si boris johnson, annalena baerbock si altii, primesc salariul in continuare... sunt aspectele foarte urate ale "democracy".

    dancu vasile prostu', cu mobilizarea lui,- sa nu-l uitam !  

    Stiu de familii de romani, care au fugit din tara atunci. N-au vrut sa pateasca ca ucrainienii: inchisi in tara, si trimisi pe front. 

    Fiecare trebuie sa ne recastigam independenta individuala, in lumea asta "libera" a noastra.

    Cash is king ! Sa traiasca bugetaresele ! 

    1. Putin pare să câştige războiul din Ucraina .Doar pare

      ...

      Elementele Brigăzii 810 Infanterie Navală (Flota Mării Negre) care operează în apropiere de Krynky (la 30 km nord-est de orașul Herson și la 2 km de râul Nipro) refuză să efectueze atacuri asupra pozițiilor ucrainene din cauza lipsei de coordonarea artileriei, transmiterea informațiilor tactice și comunicarea adecvată despre locația câmpurilor de mine rusești.

      ... ukr se va reconstrui pe banii tai ... vei alimenta mai scump pentru opiniile tale (electric sau altfel) ... din pacate si eu ...

      ai cules via ? sau tot gaz ?

      Minciuni, minciuni. Mariinka a fost capturata de rusi.

      ... eventual, fiecare va culege ce a sadit ... avantajul unui ce nu mai are ce prierde ... este ca are numai de castigat ... va injositi!!! ...

      ... tocmai mi-ai confirmat ca familia mea e persecutata de 20 de ani ... si ca democratia voastra de interes ...

      ...

      ...

    ...

    ...

    Articolul din The Economist face apologia sprijinirii Ucrainei, în timp ce maneliști noștri trag concluzii. :))))))))))))

    ...

    Adevărată "diplomatie" engleză!.

    Sperie Europa, ca să finanțeze mai mult mașina de razboi. 

    1. poate ai vrut sa spui = sperie fraierii din europa ca să finanțeze mai mult mașina de razboi

      ... nu o las balta ... ati confirmat cum fraierii finanteza...

      ... eu ofera date ... serviciile analizeaza .... operatorii incaseza ... injuratura de mama ii grea ... dar doar secu stia ...

      ... sunteti compromisi pana in maduva oaselor :)) ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb