The Economist: România este prinsă între Putin, Trump şi Europa

S.B.
Politică / 8 martie

The Economist: România este prinsă între Putin, Trump şi Europa

România este prinsă, în acest moment, între Donald Trump, Vladimir Putin şi Europa, în contextul alegerilor prezidenţiale care urmează să aibă loc în luna mai a acestui an, scrie The Economist.

Călin Georgescu are prieteni în locuri sus puse. În ultimele săptămâni, candidatul la preşedinţia României a primit sprijinul vicepreşedintelui american, J. D. Vance, şi al directorului serviciilor naţionale de informaţii, Tulsi Gabbard, precum şi al SVR, serviciul de informaţii externe al Rusiei, spun jurnaliştii The Economist.

În noiembrie anul trecut, Georgescu, un candidat pro-rus, a ieşit învingător în primul tur al alegerilor prezidenţiale din ţara sa. Dar Curtea Constituţională a anulat votul, pe fondul suspiciunilor că Rusia a intervenit. Alegerile vor fi reluate în luna mai. Autorităţile electorale vor decide până la 19 martie dacă dl. Georgescu poate candida, explică The Economist.

"Candidatul spune că a întâlnit extratereştri. El crede că imaginile cu omul pe Lună au fost falsificate şi îi admiră pe fasciştii români din anii 1930. Mai concret, el promite să pună capăt ajutorului pentru Ucraina. Înainte de alegeri, era considerat un marginal fără speranţe; partidele mari au fost uimite când a obţinut 23% din voturi. Când a anulat rezultatul, instanţa a decis că acesta a primit finanţare ilegală şi a sugerat că Rusia a stimulat videoclipurile sale virale de pe TikTok", arată articolul din The Economist publicat fără semnătură cu supratitlul "Europa - Influenceri maligni".

Românii sunt puternic divizaţi, continuă publicaţia de la Londra. Establishmentul susţine acţiunea instanţei, dar atât dreapta populistă, cât şi mulţi cetăţeni sătui de politică îl susţin pe Georgescu. Partenerii străini ai României sunt, de asemenea, divizaţi. Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a sprijinit Curtea. Dar oficiali din administraţia lui Donald Trump, inclusiv Vance, Gabbard şi Elon Musk, au criticat românii - în armonie cu SVR-ul din Rusia, care pe 4 martie l-a descris pe Georgescu drept o victimă a "elitei totalitar-liberale europene". A doua zi, România l-a expulzat pe ataşatul militar al Rusiei şi a arestat şase persoane pentru "complot pentru preluarea puterii de stat", notează The Economist.

Candidaţii pentru reluarea alegerilor prezidenţiale trebuie să se înscrie până la 15 martie. Remus Ştefureac, care conduce INSCOP, o firmă de sondaje, spune că Georgescu conduce cu o cotă de până la 40% în primul tur. El ar putea pierde totuşi în turul al doilea, dacă i se permite să candideze.

În octombrie, instanţa a exclus un alt candidat pro-Putin, Diana Şoşoacă, afirmând că declaraţiile sale ameninţau apartenenţa României la UE şi NATO. Luna trecută, procurorii au deschis o procedură penală împotriva lui Georgescu pentru acte anticonstituţionale şi declararea falsă a finanţării campaniei, ceea ce acesta neagă. De asemenea, poliţia l-a reţinut pentru scurt timp pe Horaţiu Potra, un asociat al lui Georgescu cu legături cu Rusia, care conduce o companie de securitate ce trimite mercenari în Congo.

Cele mai mari partide din România, Partidul Social Democrat, de centru-stânga, şi Partidul Naţional Liberal, de centru-dreapta, susţin un candidat comun la preşedinţie. Dar popularitatea lui Georgescu şi semnalele contradictorii din America şi Europa îi pun într-o situaţie dificilă, scrie The Economist.

Pentru a spori confuzia, pe 27 februarie, procurorii i-au permis lui Andrew Tate, un influencer, şi fratelui său Tristan să plece în America. Susţinători ai lui Trump, aceştia erau anchetaţi în România pentru viol şi trafic de persoane. Oficialii spun că nu a existat nicio cerere oficială din partea americanilor; se pare că au fost eliberaţi în urma unui lobby informal, comentează The Economist.

Liderii români sunt întotdeauna grijulii faţă de America, spune Rufin Zamfir de la Centrul GlobalFocus, un think-tank. Dar acum sunt "ca nişte găini fără cap" - este citatul cu care se încheie articolul din The Economist.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Romania este prinsa intre hotie (vezi PSDul), tradare (vezi Georgescu si compania), agresiune externa, prostie si componenta inteligenta si cu bun simt a societatii (atat cat a mai ramas din ea).

    1. Corect

    Romania nu e "prinsa" .

    E vorba de existenta unei ferestre de oportunitate.  

    Care poate fi exploatata sau nu.  

    p.s. atentie la Trump care muta baza de la Ramstein (Germania) in Ungaria. Trump e prieten cu Rusia. Atentie la clestele care se configureaza in jurul Romaniei - cleste indus de Ungaria (SUA) si Rusia.  

    Finalmente, printr-o oportunitate istorica UIMITOARE SI UNICA Romania o sa iasa ok din presiunea exercitata miseleste. Dar situatia istorica in sine e exceptional de imorala (din partea SUA mai ales). Dar desigur Karma lucreaza si SUA isi va incasa platile pentru gestul facut de intoarcere a armelor in favoarea Rusiei. NIMIC NU RAMANE NICIODATA NEPLATIT.  

    p.p.s. Ungaria inca are obsesiile ei revizioniste cu Ungaria Mare. Dar finalmente se vor alege cu o Ungarie mica, mica de tot. Din simplul motiv ca asa vor cadea piesele de puzzle la momentul potrivit. Nimic rau nu s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost scuturati de obsesiile cu Ungaria mare. Si-o fac singuri! Atata sa stie istoricii, si-o fac singuri ungurii! Si dupa aia o sa schelalaie ca niste catzele batute victimizandu-se ca uite ce li s-a intamplat! Fals! Si-o fac singuri cu jocurile cu Rusia si SUA lui Trump! Isi provoaca singuri surparea tarii lor prin jocuri tampite de asa-zisa putere.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. solutia Romaniei ?

      conexiunea imediata si plenara intre China si UE.  

      Plus o oportunitate complet ISTORICA data de un eveniment astronomic (meteorit).  

      Ca unde nu are Romania armament cu atatea forte mari impotriva ei, are Dumnezeu trimise bombe din cer peste atacatorii Romaniei !  

      Suna tampit ce scriu acum, dar la momentul potrivit toata lumea va intelege! Si va vedea!  

      Ban.Cher.Vali 

    După Rusia și SUA a rămas fără ouă. Este evidentă corelația cu instalarea dictatorilor, lider autoritar, adio ouă. :

    1. :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5556
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8053
Gram de aur (XAU)Gram de aur440.1817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb