Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor (M&A) anunţate în acest an a trecut de 3.000 de miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de după 2007, ajutate de o serie de tranzacţii importante în sectoarele sănătăţii, energiei şi electricităţii, transmite Reuters, conform Agerpres.
Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor, afectată de criza financiară globală din 2008, şi-a revenit în ultimii ani pe fondul revenirii pieţelor bursiere şi al încrederii companiilor.
Potrivit calculelor Thomson Reuters, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor anunţate până la data de 20 noiembrie a înregistrat o creştere de 48% în ritm anual, până la 3.060 miliarde de dolari.
Banca de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. şi-a păstrat poziţia de cel mai important intermediar de M&A, cu tranzacţii în valoare de 877 miliarde de dolari, urmată de "JPMorgan Chase & Co.", cu tranzacţii de 651 miliarde de dolari şi "Citigroup" Inc., cu tranzacţii în valoare de 633 miliarde de dolari. În schimb, "Morgan Stanley" a căzut pe locul al cincilea, de pe locul al treilea anul trecut.
Graţie ofertei de 66,4 miliarde de dolari făcută de "Allergan" Inc. pentru preluarea "Actavis" Plc, valoarea totală a tranzacţiilor în sectorul de sănătate s-a dublat în acest an, ajungând la 364 de miliarde de dolari. De asemenea, planurile "Halliburton" Co. de a prelua rivalul "Baker Hughes" Inc. pentru 38,5 miliarde de dolari au crescut valoarea tranzacţiilor în sectorul energiei cu 68%, până la 516,3 miliarde de dolari.
În topul ţărilor, SUA sunt în continuare pe primul loc cu fuziuni şi achiziţii în valoare de 1.410 miliarde de dolari, cu 58% mai mult decât anul trecut.
1. Perfect, acum calculati QE-ul FED.
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 24.11.2014, 12:39)
Deci, daca observati, QE-ul FED a fost de fapt o modalitate de finantare a acestor mari fuziuni/achizitii. Da, acesta este adevarul, in situatii de criza, cei care au putut au cumparat pe cei care au cedat. Aceasta este de fapt concluzia finala a ceea ce s-a intamplat in ultimii 5 ani. Iar FED, ca reprezentant PRIVAT al unor grupuri de interese private, care sustin si politica SUA, a facut ce a trebuit pentru a finanta preluarea de catre respectivele grupuri de interese a altor producatori mondiali care erau de fapt concurenti. Bineinteles ca problema somajului si a detensionarii sociale a fost rezolvata cu altceva, cel putin de SUA, anume cu initierea marilor proiecte investitionale de infrastructura. Ele au redus somajul, pe orizontal si pe vertical, nu QE-ul. Infuzia de lichiditati a avut alta menire, deci. Nu este clar? Comparati cifrele si va fi atunci clar.