Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), societate din portofoliul Transilvania Investments, a raportat pentru primele şase luni ale anului venituri din exploatare de 31,2 milioane de lei, cu mult peste cele de 3,2 milioane de lei din primul semestru al anului trecut, în timp ce profitul net s-a ridicat la 11,8 milioane de lei, faţă de o pierdere de 15,2 milioane de lei, în primul semestru al anului trecut, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Ca urmare a hotărârilor acţionarilor din noiembrie 2022 şi din martie 2023 s-a decis schimbarea strategiei de dezvoltare şi restructurare a companiei, cu aplicarea Planului de valorificare prin vânzare şi închiriere de active a întregului patrimoniu al societăţii", se menţionează în document. "Acţiunea s-a concretizat în prima parte a anului 2023 prin închirierea activelor: Complex Narcis-Cleopatra, Complex Cerna, Complex Hora, Complex Balada, Complex Vraja Mării, Bufet Narcis, Gradiniţa Hora, Bai Reci Nămol, Complex Semiramis şi vânzării Complexului Venus din Eforie Nord, a Grupului Gospodaresc Jupiter şi a Grupului Gospodaresc Eforie Nord plus ateliere. Acest lucru conduce la renunţarea, cel puţin în anul 2023 şi, posibil, până la expirarea valabilităţii contractelor de închiriere (trei respectiv cinci ani), la activitatea de prestaţii servicii turistice. Prin urmare, activitatea preponderentă efectiv desfăşurată în primul semestru din 2023 a fost cea de închiriere a bunurilor imobiliare proprii".
În aceste condiţii, potrivit raportului, creşterea semnificativă a veniturilor companiei faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior se datorează, atât veniturilor obţinute din vânzarea complexului Venus din Eforie Nord, cât şi veniturilor obinute din închirierea noilor active. În structură, veniturile din activităţi de închiriere s-au ridicat la 10,6 milioane de lei, cu 535% peste cele din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce veniturile din veniturile din vânzări de active au fost de 19,6 milioane de lei.
Compania a vândut în aprilie Complexul Venus din Eforie Nord pentru patru milioane de euro.
Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 17,4 milioane de lei, cu 4,1% sub cele din primele şase luni ale anului trecut. Cheltuielile cu imobilizările cedate şi activele deţinute pentru vânzare s-au ridicat la 9,8 milioane de lei, în vreme ce cheltuielile cu personalul angajat şi colaboratorii au fost de 2,7 milioane de lei, faţă de 5,4 milioane lei în primul semestru al anului trecut.
Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră îşi desfăşoară activitatea prin punctele sale de lucru situate în staţiunile turistice: Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Venus şi Saturn, fiind printre principalele companii de profil din ţară. Transilvania Investments deţine 78,8% din societatea cu profil turistic, a cărei evaluare bursieră se ridică la 165 milioane de lei.