TIMIŞOARA - CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ, ÎN 2020  Piaţa imobiliară din Timişoara - pe un trend de creştere

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 11 septembrie 2017

Piaţa imobiliară din Timişoara - pe un trend de creştere

Ştefan Vlad, West Team Imobiliare: "Sunt imobile mari, de 350-400 mp, în blocuri istorice, care costă şi 3.000 de euro pe mp"

Piaţa imobiliară din Timişoara se află pe un trend de creştere, care va continua cel puţin până în anul 2020, când Municipiul Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, după cum ne-a spus Ştefan Vlad, administrator în cadrul West Team Imobiliare. Conform domniei sale, în ultimii trei ani, preţurile locuinţelor din zona semicentrală, inclusiv pe segmentul second hand, au crescut de la 850 de euro pe metru pătrat util la 1.100-1.350 de euro.

Ştefan Vlad ne-a declarat: "Sunt imobile în blocuri istorice care costă şi 3.000 de euro pe mp, însă nu prea este cerere pe acest segment. Vorbim de imobile mari, care au 350-400 de mp".

Astfel, preţurile sunt mari pe piaţa imobiliară, cu mult peste cele de acum 4-5 ani.

În zona centrală din Timişoara au fost tranzacţionate apartamente mici pentru a fi închiriate în regim hotelier şi ca spaţii de birouri, către firme de avocatură şi nu numai, potrivit lui Ştefan Vlad, care ne-a precizat: "Este un venit sigur. Un spaţiu de 50 mp prevăzut cu două camere, situat într-un imobil la etajul al doilea, ajunge să fie închiriat la 400 de euro lunar. Dacă este situat la parter şi se pretează pentru spaţii de birou, atunci poate fi închiriat cu 500 până la 1000 de euro lunar, dacă este ultracentral". În Timişoara este deficit de chirii, iar studenţii sunt clienţi foarte importanţi în piaţa imobiliară timişoreană, oraşul fiind un important centru universitar.

Darius Silaghi, Evolution Imobiliare: "Cei care au bani preferă să-şi construiască o locuinţă decât să cumpere"

Darius Silaghi, asociat unic în cadrul Evolution Imobiliare, ne-a spus că oamenii preferă să cumpere un apartament în loc să-l închirieze, deoarece nivelul e foarte ridicat.

Specialistul ne-a explicat: "Un apartament cu o cameră (garsonieră), de 27-28 de metri pătraţi se închiriază cu până la 300 de euro lunar, dacă este utilat şi mobilat. O locuinţă modestă cu două camere este închiriată cu 250 de euro. Cele situate în zone bune costă circa 350-400 de euro. În aceste condiţii, rata pentru un credit la bancă este mai mică decât chiria. În plus, achiziţia unui imobil este convenabilă şi ca investiţie, cererea fiind mai mare decât oferta".

Terenurile pe care pot fi construite blocuri de locuinţe costă între 250 şi 300 de euro/mp, conform sursei citate, care apreciază că preţul maxim de vânzare, în oraş, este de 1.300-1.400 de euro pentru un metru pătrat util.

Oraşul se dezvoltă foarte mult în zonele limitrofe, ne-au menţionat sursele citate, susţinând că zonele în care, în urmă cu 12 ani, era câmp sunt, acum, foarte bine cotate, fiind construite ansambluri de blocuri şi case.

Un duplex de 110-120 de mp utili, situat într-o zonă cotată mai slab, costă 100.000 de euro, în timp ce locuinţele din zone bune, din afara oraşului, ajung la 130.000-140.000 de euro, iar casele individuale de la ieşirea din oraş au preţuri mai mari de 250.000 de euro. În oraş, o casă bine cotată este ofertată cu peste 300.000 de euro, potrivit sursei citate, care precizează că cei care dispun de astfel de sume preferă să construiască.

Silaghi: "Majoritatea investiţiilor - vândute din stadiul de proiect şi construite cu banii clienţilor"

Darius Silaghi ne-a precizat că în jur de 80%-85% din tranzacţii sunt realizate pe credit ipotecar sau prin programul Prima Casă, foarte puţine fiind efectuate cu bani cash. Domnia sa ne-a precizat: "Majoritatea investiţiilor sunt vândute din stadiul de proiect şi sunt construite cu banii clienţilor. Este un boom acum, în piaţă, dar nu cred că segmentul va scădea în următorii 2-3 ani. Foarte încurajatoare sunt creditele Prima Casă, iar băncile şi-au mai înăsprit şi ele condiţiile de creditare. Fondurile pentru acest program guvernamental s-au terminat foarte repede, cel mai repede din ultimii opt ani. Imobilele care nu sunt bune de locuit se vând doar pentru zonă, la preţuri de 50.000-60.000 de euro".

Pe lângă imobile de locuinţe, în Timişoara se construiesc şi clădiri de birouri, în special în zona Iulius Mall, unde a fost construită o clădire şi urmează să fie ridicată şi cea de-a doua, investitorul având în plan un mini orăşel cu clădiri de birouri.

Spaţiile de birouri se bucură şi ele de cerere, dar nu în aceeaşi măsură ca apartamentele, apreciază specialiştii din domeniu, care subliniază, de asemenea, că foarte căutate sunt spaţiile comerciale cu vad, unde pot fi deschise cafenele şi nu numai.

Pe lângă Iulius Mall, de anul trecut, în Timişoara mai există un mall, în zona de sud, conform sursei citate, care ne-a spus că Nepi a construit Timişoara Shopping City.

Vivalia - un nou concept rezidenţial în Timişoara

În prezent, se află în construcţie o serie de ansambluri de locuinţe, urmând să fie ridicate două cartiere rezidenţiale, după cum ne-a spus Ştefan Vlad. Domnia sa ne-a precizat: "Se va construi un «oraş în oraş», central, pe malul apei - ISHO - cu grădiniţă, spaţii de birouri etc. Ansamblul va avea circa 1000 de apartamente, iar până în prezent a fost turnată fundaţia, lucrările de construire aflându-se în derulare".

Creat de antreprenorul Ovidiu Şandor, prin Mulberry Development, proiectul rezidenţial ISHO este prevăzut cu 1.200 de apartamente, 50.000 mp de spaţii de birouri, 2.000 de locturi de parcare, restaurant şi cafenele, gym şi pistă de alergat, spaţiu cultural şi propriul debarcader, conform informaţiilor de pe propriul site. Acestea arată că prima fază a ansamblului urmează să fie finalizată în trimestrul întâi al anului viitor, cea de-a doua etapă - în prima parte a lui 2019, iar cea de-a treia - în primele trei luni din anul 2020.

În Timişoara se dezvoltă şi conceptul Vivalia, care presupune realizarea mai multor blocuri turn de locuinţe.

Vivalia Grand este un proiect nou situat într-o locaţie centrală - zona Tipografilor -, în care se împletesc spaţiile de business cu cele de shopping şi entertainment.

Ansamblul rezidenţial Vivalia Complex este localizat pe Bulevardul Eroilor de la Tisa şi este alcătuit din 108 apartamente noi, cu una, două, trei şi patru camere, locuri de parcare şi spaţii comerciale la parter. Toate apartamentele se predau la stadiul complet finisat, termenul de predare a primelor apartamente fiind anul 2018, subliniază informaţiilor disponibile pe site-ul proiectului.

Acestea menţionează că ansamblul Vivalia Soarelui a fost construit pe Bulevardul Liviu Rebreanu, la nr. 190 şi este alcătuit din 60 de apartamente, locuri de parcare şi spaţii comerciale.

Alte 4-5 blocuri vor fi ridicate de investitori autohtoni din Arad, ne-au mai spus specialiştii citaţi, menţionând că la marginea oraşului, în comunele satelit cum ar fi Dâmboviţa sau Giroc, se construieşte mult. Dezvoltatorii - mici întreprinzători - realizează atât duplexuri, cât şi case înşiruite şi case individuale. Acestea costă între 1.050 şi 1.150 de euro/mp. Spre exemplu, un duplex costă între 80.000 şi 140.000 de euro, în funcţie de aşezare şi de utilităţi.

Articol preluat din Revista Bursa Construcţiilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb