TISE vine în România,dar nu pentru "Oltchim"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2013

TISE vine în România,dar nu pentru "Oltchim"

Trei oferte serioase pentru "Oltchim"

Vizita ruşilor la Palatul Victoria ar fi o chestiune de zile, potrivit unor surse

Mai ştiţi povestea cu băieţelul care a strigat de prea multe ori "lupul"? Cam aşa pare şi vizita conducerii TISE în ţara noastră, aşteptată încă din toamna anului trecut. Mai mulţi oficiali guvernamentali au tot declarat că trebuie să vină TISE în ţara noastră, dar evenimentul nu a avut loc. Ei, de data asta, deşi nu mai pare credibil, TISE chiar se pregăteşte să ne facă o nouă vizită.

Premierul Ponta perfectează detaliile unei întâlniri între domnia sa şi conducerea gigantului rus TISE, ne-au spus surse apropiate situaţiei. Conducerea TISE este aşteptată la Palatul Victoria în următoarele zile, mai afirmă sursele noastre, care ne-au precizat: "Premierul aşteaptă un răspuns pentru data vizitei, care se doreşte discretă. Conducerea TISE nu doreşte un eveniment de presă. Cel mai probabil, Guvernul va da un comunicat".

Deşi mulţi leagă interesul TISE în România de subiectul privatizării Oltchim (compania rusă a depus o ofertă preliminară în urmă cu un an, dar nu a mai participat în etapa finală din toamnă), se pare că ruşii nu mai sunt interesaţi să preia Oltchim, conform surselor citate.

TISE îşi dorea combinatul vâlcean, dar la pachet cu logistica petrolieră din Portul Constanţa (OIL Terminal), cu Conpet, rafinăria Arpechim şi cu sursele de energie electrică şi termică pentru platforma Oltchim din Râmnicu Vâlcea şi platforma Arpechim din Piteşti. Guvernul, însă, n-ar fi încântat, potrivit surselor noastre, de vânzarea Conpet şi Oil Terminal, iar TISE n-ar avea ce să facă doar cu Oltchim.

În luna noiembrie 2011, ministrul Economiei de atunci, Ion Ariton, a primit delegaţia companiei ruse TISE, care s-a arătat, la vremea res-pectivă, interesată în achiziţionarea Oltchim. Delegaţia rusă a fost condusă de directorul general TISE, G. Galustyan.

Pelerinajul investitorilor la Oltchim

În ultima lună, pe platforma combinatului vâlcean s-au perindat vreo 20 de companii interesate de Oltchim. Mai multe surse din combinat ne-au spus că majoritatea au venit şi au plecat pentru că se aşteptau să vadă şi să cumpere pe nimic un morman de fier vechi. Sursele noas-tre afirmă că "investitorii neserioşi" au fost surprinşi să constate că secţiile de producţie sunt moderne.

Investitori serioşi ar fi aproximativ zece, care au dorit să aibă acces la camera de date a Oltchim şi au semnat contracte de confidenţialitate şi scrisori de intenţie. Dintre aceştia, administratorii judiciari ar fi primit trei oferte de finanţare a combinatului, mai spun sursele citate.

Ziarul Bursa a publicat, recent, în exclusivitate, că fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital" a depus o ofertă pentru finanţarea Oltchim. O a doua ofertă serioasă ar aparţine PCC (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participaţie directă şi indirectă de aproape 33%). De Oltchim mai sunt interesaţi SCR Grup, deţinut de Ştefan Vuza, companii poloneze şi ungare, dar şi societăţi din Turcia.

În insolvenţă, combinatul şi-a mai redus din pierderi

Rominsolv şi BDO au anunţat, ieri, că, în lunile mai şi iunie 2013, pierderile Oltchim din activitatea de exploatare estimate sunt mai reduse decât cele realizate în lunile similare din 2012. "Astfel, pe total trimestrul II 2013, Oltchim estimează o reducere a pierderilor din activitatea de exploatare de la 69 milioane lei la 50 milioane lei, chiar şi în condiţiile în care gradul de utilizare mediu al capacităţilor de producţie este, încă, mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului 2012 - (17% în trimestrul II 2013 faţă de 27% în trimestrul II 2012). Comparativ cu primul trimestru al acestui an, Oltchim a îmbunătăţit atât gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, de la o medie de 8,4% la 17%, în trimestrul II, cât şi reducerea pierderii din activitatea de exploatare, de la -117,7 milioane lei în trimestrul I, la -50,3 milioane lei în trim II 2013", se arată în comunicatul citat.

În aprilie 2013, societatea a reuşit să reducă cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumate cu 78%, să reducă alte cheltuieli din exploatare cu 77% şi să reducă cu 6% cheltuielile cu personalul, în condiţiile în care în aprilie nu este implementată reducerea de personal (care se va realiza în 14 iunie 2013).

Rezultatul din activitatea financiară s-a îmbunătăţit semnificativ, potrivit administratorilor judiciari, societatea reducând cu 57% cheltuielile cu dobânzile şi prin influenţa cursului de schimb leu/euro în luna aprilie s-a ajuns la situaţia de a înregistra din activitatea financiară profit în aprilie 2013 faţă de pierdere înregistrată în aprilie 2012.

Pe total activitate, în luna aprilie 2013 societatea a înregistrat o pierdere de numai 3,2 milioane lei, care este cu mult mai redusă decât pierderea totală înregistrată de societate în aprilie 2012, de 25,6 milioane lei.

În luna aprilie 2013 cifra de afaceri a fost cu 60% mai mică decât în aprilie 2012, din cauza problemelor pe care societatea încă le are cu finanţarea capitalului de lucru şi care au făcut ca gradul de utilizare al capacităţilor de producţie să fie în luna aprilie de 15,3% faţă de 31,6% cât a fost în aprilie 2012.

Administratorii judiciari consideră că, în ciuda acestor piedici, societatea a reuşit să se replieze şi să atenueze şocul operaţional pe termen scurt, pierderea din activitatea de exploatare fiind mai mare doar cu 16% în aprilie 2013 comparativ cu aprilie 2012. Din total pierdere din exploatare de 17,9 milioane lei, amortizarea (care este un element nemonetar) reprezintă 9,7 milioane lei.

Pentru lunile mai şi iunie 2013, administratorii preconizează că Oltchim va creşte în continuare gradul de utilizare al capacităţilor de producţie, estimând un nivel de 19,3% în luna iunie 2013 faţă de 15,3% în luna aprilie 2013.

Din luna iulie 2013 se vor vedea şi efectele disponibilizării a 28% din personal efectuate în luna iunie 2013, cu influenţă directă în reducerea cheltuielilor cu personalul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb