TOADER, DESPRE AVERTIZORII DE INTEGRITATE: "Trebuie grijă între prevenirea faptelor penale şi protecţia datelor"

T.T.
Politică / 8 martie 2019

Tudorel Toader (Sursa foto: Twitter)

Tudorel Toader (Sursa foto: Twitter)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că directiva privind avertizorii de integritate, aflată pentru prima dată pe agenda Consiliului Uniunii Europene, trebuie să aibă în vedere echilibrul între nevoia de prevenire a faptelor penale şi protecţia datelor respectivilor avertizori, relatează Agerpres.

Toader prezidează şedinţa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de astăzi, în contextul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

"Avertizorii de integritate se află pentru prima dată pe rolul Consiliului. Reprezintă o temă foarte importantă pentru Preşedinţia României şi voi informa miniştrii de Justiţie cu privire la discuţiile, negocierile cu Parlamentul European privind conţinutul directivei", a spus Toader înainte de şedinţă.

El a vorbit despre avertizorii de integritate şi în context intern.

"Dacă vorbim în plan naţional, România are o veche şi bogată experienţă. Încă din 2004 avem o lege specială privind avertizorii de integritate. Ei sunt necesari pentru ca societatea civilă să participe la descoperirea faptelor antisociale considerate ca fapte penale, infracţiuni. Aici trebuie avută grijă între nevoia de scoatere la suprafaţă, de prevenire a faptelor penale şi protecţia datelor persoanelor care devin avertizori de integritate", a afirmat ministrul, potrivit sursei citate.

Miniştrii Justiţiei din UE se vor concentra, astăzi, în Consiliul JAI şi asupra probelor electronice. Aceştia urmează să dezbată şi să adopte poziţia Consiliului referitoare la directiva privind desemnarea reprezentanţilor legali în scopul obţinerii de probe în cadrul procedurilor penale.

Pe aceeaşi temă a probelor electronice, Consiliul va dezbate mandatul de negociere cu SUA şi - în contextul negocierilor internaţionale privind noul protocol la Convenţia de la Budapesta - mandatul de negociere în cadrul Consiliului Europei. Cele două mandate au fost prezentate de Comisie la 5 februarie.

În plus, miniştrilor de Justiţie li se vor comunica informaţii actualizate privind cele mai recente demersuri întreprinse referitoare la punerea în aplicare a Parchetului UE. Toader a spus că, în acest context, o discuţie despre procedura de desemnare a şefului parchetului european este exclusă.

"Operaţionalizarea Parchetului European este atât de necesară. Până pe 31 martie, ţările participante trebuie să-şi desemneze candidaţii. Nu vom discuta despre alegerea, desemnarea procurorului-şef european, pentru că procedura se află în curs de derulare între Parlament şi Consiliu. Trebuie să respectăm graficul, termenul de alegere a procurorului şef, de desemnare a candidaţilor din partea statelor participante pentru procurorul european, astfel ca Parchetul să devină operaţional în 2020", a punctat ministrul român, arată sursa menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb