Toader (PDL) spune că blocajele în descentralizare au apărut în ministerele de linie conduse de PSD

F.A.
Politică / 6 august 2009

Secretarul executiv al PDL Mircea Toader a apreciat că de întârzierile în procesul descentralizării se fac vinovate, în primul rând, ministerele cu atribuţii în acest domeniu conduse de PSD, dar a precizat că ambele partide din coaliţie au voinţa politică necesară pentru finalizarea procesului.

Liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader, a admis că există întârzieri în procesul de descentralizare susţinând că acestea se datorează mai puţin Guvernului ca atare sau coaliţiei de guvernământ, cât ministerelor cu cele mai importante atribuţii în acest domeniu. "Blocajele au apărut la ministerele de linie, la Administraţie şi Interne, la Agricultură şi la Educaţie. De exemplu, la Interne nu s-au făcut standardele de cost pentru personal. Dar urmează să se facă", a spus Toader comentând criticile preşedintelui Băsescu faţă de tergiversarea transferării deciziilor de la nivel central la nivel local de către Executiv. "Toate aceste ministere sunt la PSD", a adăugat democrat liberalul.

Pe de altă parte, Toader susţine că atât PDL, cât şi PSD îşi doresc finalizarea descentralizării. "Ambele partide au voinţa politică necesară şi, la nivelul coaliţiei, nu s-a pus niciodată problema să amânăm descentralizarea. Din câte ştiu eu, aşa ceva nu s-a discutat", a spus secretarul executiv al PDL. El a găsit justificări şi în cazul miniştrilor din domeniile pe care le-a enumerat ca având restanţe. "Te mai prind din urmă problemele curente şi câteodată mai amâni alte chestiuni", a spus Toader.

Cât priveşte rezervele preşedintelui Băsescu faţă de reducerea numărului de agenţii, Toader este ferm convins că numărul acestora va fi limitat, iar Guvernul îşi va respecta acest angajament. "Am vorbit şi cu premierul Boc şi ştiu clar că se vor reduce din ele", a conchis Mircea Toader.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că analizează oportunitatea unei noi candidaturi, precizând că o condiţie este posibilitatea de a garanta că reformele merg înainte şi, în context, a spus că dezavuează deschis negocierile din coaliţia de guvernare pe marginea înfăptuirii reformelor.

"Sunt multe lucruri pe care le iau în consideraţie în eventuala angajare într-o nouă cursă electorală, cum, de asemenea, trebuie să recunosc, am sperat foarte mult în reformarea statului şi a fost unul din obiectivele mandatului meu. Unele lucruri s-au făcut, altele însă..aceste reforme structurale legate de educaţie, de creşterea autonomiei administraţiei locale", a precizat preşedintele la postul public de televiziune, întrebat dacă a luat o decizie asupra candidaturii pentru un nou mandat la Cotroceni.

Preşedintele a arătat că deşi reformele structurale se află în programul de guvernare al cabinetului Boc, acestea nu se realizează chiar în condiţiile în care premierul provine din partidul său. "Uitaţi-vă că e în programul de guvernare(descentralizarea-n.r.), nu se întâmplă nici chiar în condiţiile în care este un premier din partidul meu, ce şanse ar fi să se întâmple dacă mai fac un mandat? Sunt extraordinar de multe lucruri pe care le analizez. Sunt într-un proces foarte serios de reflecţie-merită să te angajezi dacă poţi fi garantul că reformele merg înainte şi ajungem la un stat modern", a subliniat Traian Băsescu.

Întrebat dacă nu ar dezavua propriul partid printr-o eventuală neparticipare la cursa electorală de la sfârşitul anului, şeful statului a precizat că dezavuează deschis negocierile din coaliţie, de tipul "dacă să facem sau să nu facem reformă".

"Aduceţi-vă aminte cât strigau ambele partide despre transferul de autoritate şi activităţi către administraţiile locale. Uite că în coaliţie reuşesc să îngroape subiect după subiect. Ce-i opreşte în coaliţia asta să facă descentralizarea?", s-a întrebat retoric preşedintele. Băsescu şi-a exprimat speranţa că negocierile din interiorul coaliţiei nu vor mai frâna în continuare realizarea reformelor structurale-legile unice ale salarizării şi pensiilor, descentralizarea, reforma în educaţie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara că reducerea numărului agenţiilor guvernamentale ar fi trebuit să se facă demult, dar că decizia s-a blocat în interiorul coaliţiei, şi speră ca de data aceasta măsura să se şi aplice.

"O să fiu foarte corect şi cu dvs şi cu Guvernul, spunând că am mai auzit aceste anunţuri. Aceste măsuri trebuiau luate demult. Din păcate, se blochează în interiorul coaliţiei. Sper de data aceasta să se meargă înainte pentru că este o măsură necesară", a spus preşedintele Traian Băsescu, la postul public de televiziune, răspunzând unei întrebări referitoare la anunţul făcut miercuri seara de premierul Emil Boc privind reducerea numărurlui agenţiilor şi a altor instituţii de la 226 la 107.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb