Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional sunt încrezători că acordul cu România va fi repus "pe şine" probabil după alegeri, a spus, ieri, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în ţara noastră.
România are în derulare un acord preventiv în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană. Recent, evaluarea acordului a fost amânată pentru luna noiembrie, întrucât Fondul nu a fost de acord cu reducerea CAS, susţinută de Guvern.
"Principalul nostru obiectiv este să existe decizii care să dezvolte România, dar, în practică, ne luptăm cu iniţiative care împiedică creşterea economică", a spus Guillermo Tolosa, ieri, la un eveniment dedicat investitorilor străini.
Reprezentantul FMI a precizat că reforma companiilor de stat îi ocupă cea mai mare parte din timp, ceea ce este puţin atipic pentru FMI.
Întrebat dacă va exista un nou acord între România şi FMI, Tolosa a răspuns: "Aşteptările din partea noastră, dar şi din partea Guvernului român, sunt ca, vara viitoare, România să fie pe picioarele ei, să finalizeze programul".
Recent, premierul Victor Ponta a afirmat că nu vom avea nevoie să reînnoim acordul cu FMI, care ajunge la final anul viitor.
Potrivit lui Guillermo Tolosa, România s-a dovedit o economie rezistentă, pe timpul crizei. Domnia sa a spus: "Provin din America Latină şi ştiu destul de multe despre crize. Înainte să vin, mi s-a spus că următoarea criză va avea loc în Europa de Est. Totuşi, s-a întâmplat să ne înşelăm, iar criza a avut loc în Sudul Europei. România este un exemplu - a arătat prudenţă fiscală, a păstrat bufferele corespunzătoare, are taxe mici, în general, nu vorbesc de cazuri specifice, cum ar fi taxa pe construcţii speciale, piaţa muncii este flexibilă.
Este foarte frumos, dar realitatea este că există unele probleme. România nu şi-a revenit la nivelul de creştere dinaintea crizei. Recuperarea este lentă".
Datoria externă şi nivelul creditelor neperformante sunt elemente enumerate la capitolul vulnerabilităţi. De asemenea, Tolosa a precizat că falul în care se cheltuie banii publici şi accesarea fondurilor europene sunt probleme majore în ţara noastră.
Întrebat de un investitor cine protejează interesele acţionarilor, în România, "în condiţiile în care ASF depinde de voinţa politică", Tolosa a venit cu un răspuns descurajator. Domnia sa a explicat că ţara noastră a ratat de mai multe ori ţinta privind reducerea arieratelor, însă nimeni din Guvern nu îşi asumă răspunderea pentru companiile de stat.