Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat vineri că ministerul şi-ar fi dorit să transfere cu titlu gratuit pachetul de acţiuni al Societăţii Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) către Municipiul Bucureşti, dar că acest lucru nu a fost posibil din punct de vedere legal.
"Iniţial, noi ne-am dorit chiar darea în administrare a acţiunilor pentru gestionare direct la PMB. Pe lege, nu a fost posibil acest lucru: transferul cu titlu gratuit, cunoaşteţi şi dvs, datorită unei decizii a CCR, nu mai este posibil, şi atunci singura posibilitate pe care ne-a indicat-o atât Ministerul de Justiţie, cât şi Ministerul de Finanţe este aceea de vânzare a acţiunilor la valoarea nominală. Poate că mulţi dintre dvs cunoaşteţi bine activele care există la ora actuală în portofoliul ELCEN. Vă asigur că nu doar acoperă suma care rezultă în urma unui anumit calcul legat de valoarea nominală a unei acţiuni şi numărul de acţiuni, dar în acelaşi timp, ideea în sine de producere a energiei termice pentru Bucureşti este foarte importantă", a spus Toma Petcu.
El a apreciat că în cazul în care nu va fi realizat transferul de acţiuni, ar putea fi ultimul an în care energia termică este furnizată populaţiei bucureştene în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile.
Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET, a reamintit că RADET şi ELCEN se află în procedură de insolvenţă, în cazul ambelor existând un plan de reorganizare care prevede fuziunea dintre cele două societăţi, entitatea absorbantă fiind RADET.
La propunerea primarului Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat, vineri, proiectul de hotărâre privind obţinerea acordului de principiu pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului integral de acţiuni al Societăţii Electrocentrale Bucureşti, deţinut în prezent de statul român (prin Ministerul Economiei - 97,51%) şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ - 2,49%.