Tone de gemuri, jeleuri, marmelade şi piure de castane au fost oprite de la comercializare

Cornelia Angelescu
Ziarul BURSA #Companii / 3 decembrie 2004

Valoarea acestora se ridică la 17 miliarde lei

10 tone de produse au fost scoase definitiv din consum uman

Amenzile s-au ridicat la 1,4 miliarde lei

Inspectorii Autorităţii Naţiona-le pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare 266 de tone de gemuri, jeleuri, marmelade din fructe şi piure de castane care nu îndeplineau condiţiile de calitate sau securitate impuse prin reglementările în vigoare. Valoarea acestora este de aproximativ 17 miliarde de lei.

La nivelul ţării au fost verificaţi 986 de agenţi economici şi 665 de tone de produse. Din această cantitate controlată 256 de tone au fost oprite de la comercializare, temporar, iar 10 tone, definitiv. Au fost aplicate sancţiuni care totalizează 1,4 miliarde de lei şi a fost oprită temporar activitatea a opt agenţi economici.

Secretarul de Stat, Eduard Gabriel Matei, Preşedintele ANPC a declarat: "Măsurile luate şi amenzile aplicate au fost pe mă-sura gravităţii situaţiei: este vorba de produse destinate şi copiilor, dar şi perioadei Postu-lui Crăciunului şi nu este posibil să fie comercializat gem în ambalaje ruginite, expirat, sau cu porţiuni de fruct arse. Peste o treime din produsele verificate au fost necorespunzătoare şi continuăm controalele tematice la produsele şi serviciile de sezon".

Principalele abateri constatate de inspectorii ANPC au fost:

- gem de piersici, vişine, prune, negelificat (fluid), cu puncte negre în masa de produs, cu gust astringent nespecific, cu aromă şi culoare nespecifice fruc-telor, cu porţiuni de fruct arse; gem care prezenta în compoziţie colorantul azorubina, aditiv care nu este aprobat pentru utilizarea în această grupă de produse; comercializare de gem cu data durabilităţii depă-şită şi cu cantitate netă sub cea declarată cu 6-15% etc.

ANPC recomandă, în perioada "marilor cumpărături", cînd anu-miţi agenţi economici au tendinţa să scape de produsele expirate sau aflate în depozite improprii, o atenţie mai mare din partea consumatorilor. Este important să fie verificate termenele de valabilitate, calitatea produselor (aspect, miros), modul de prezentare a acestora. Inspectorii ANPC urmînd să verifice, în cel mai scurt timp, orice sesizare primită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb