Amploarea abuzurilor suferite de yemeni în centrele de detenţie neoficiale şi penitenciare, a fost dezvăluită într-un nou raport care arată modul în care detenţiile şi omorurile extrajudiciare au avut loc în timpul conflictului de cinci ani, conform The Guardian.
În perioada mai 2016 şi aprilie 2020, Mwatana, o organizaţie pentru drepturile omului din Yemen, a raportat 1.605 de cazuri de detenţie arbitrară, 770 de cazuri de dispariţie forţată şi 344 de cazuri de tortură, potrivit cercetărilor publicate marţi.
Rebelii Houthi, susţinuţi de iranieni, au fost responsabili pentru majoritatea cazurilor, cu 904 dintre detenţiile arbitrare sau abuzive, 353 de dispariţii forţate, 138 de torturi şi 27 de decese în detenţie, au constatat autorii raportului.
Privarea de alimente şi apă, bătăile şi electrocutările au fost practici comune în toate cele 11 centre neoficiale aflate în investigare, a declarat organizaţia. Vizitele pe teren, precum şi mii de interviuri cu foşti deţinuţi, martori, rude şi avocaţi au sugerat că forţele din Emiratele Unite şi grupurile armate afiliate sunt responsabile pentru unele dintre cele mai şocante tratamente ale prizonierilor, inclusiv să fie spânzuraţi cu capul în jos ore în şir, tortura sexuală, precum arderea organelor genitale.
Un total de 419 cazuri de detenţii arbitrare sau abuzive, 327 dispariţii forţate, 141 de acuzaţii de tortură şi 25 de decese în detenţie au fost atribuite Emiratelor Unite şi forţelor aliate, inclusiv Centura de Securitate.
Întrucât Covid-19 face ravagii în sistemul de sănătate deja decimat al Yemenului, Mwatana solicită tuturor părţilor să elibereze prizonierii extrajudiciari cu risc de prinderea virusului în detenţie.