Tot mai mulţi economişti americani aşteaptă recesiunea în acest an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 februarie 2008

Tot mai mulţi economişti americani aşteaptă recesiunea în acest an

Procentul economiştilor americani care anticipează intrarea în recesiune a Statelor Unite anul acesta s-a dublat în ultimele trei luni, potrivit unui sondaj efectuat de National Association for Business Economics (NABE). Acum, 45% dintre specialiştii NABE preconizează intrarea economiei SUA în recesiune, însă o recesiune uşoară, arată sondajul NABE, realizat în perioada 25 ianuarie - 13 februarie. În analiza anterioară, finalizată la data de 6 noiembrie 2007, numai 20% dintre economişti estimau că SUA vor intra în recesiune anul acesta.

NABE consideră că prăbuşirea pieţei imobiliare, problemele de pe pieţele financiare şi preţul mare al ţiţeiului vor cauza încetinirea expansiunii economice până la 0,4% în primul trimestru din 2008, respectiv la 1% în cel de-al doilea trimestru.

"Potrivit aşteptărilor, creş­terea economică a SUA va încetini semnificativ, ajungând în primul semestru", declară Ellen Hughes-Cromwick, preşedintele NABE, economist-şef la constructorul auto "Ford Motor" Co..

Pentru întregul an 2008, expansiunea economiei SUA este estimată la 1,8% de către specialiştii NABE. Aceştia preconizau o creştere de 2,6% în sondajul precedent.

Analiza NABE face referire şi la dobânda băncii centrale a SUA (Fed), estimând că ins­tituţia va recurge la o reducere a acesteia până la 2,5% la finele anului, de la 3% în prezent. În schimb, traderii consideră că Fed îşi va micşora dobânda la 2,5% chiar în reuniunea din 18 martie.

La data de 14 februarie, preşedintele Fed, Ben S. Bernanke, declara, în faţa comisiei bancare din Senatul SUA, că instituţia este pregătită să micşoreze dobânzile ca să vină în sprijinul economiei.

Economştii NABE mai arată că expansiunea SUA "va accelera în cea de-a doua jumătate a anului, datorită stimulentelor fiscale şi monetare". Amintim că, recent, Congresul american a aprobat planul preşedintelui George W. Bush de salvare a economiei, care cuprinde stimulente fiscale în valoare de 168 miliarde de dolari. Circa 40% din persoanele chestionate de NABE cred că acest pachet legislativ este util şi va preveni recesiunea, iar 30% sunt de părere că pachetul va face ca recesiunea să fie una uşoară şi de scurtă durată.

Potrivit sondajului NABE, încetinirea expansiunii economice nu va reduce inflaţia. NABE consideră că indicele preţurilor de consum va creşte cu 2,5% la finele lui 2008, faţă de perioada similară a lui 2007. În sondajul anterior, inflaţia era preconizată la 2,3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb