TradeVille: OMV Petrom - rezultate în scădere, după un an record pentru sectorul petrolier

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 august 2023

TradeVille: OMV Petrom - rezultate în scădere, după un an record pentru sectorul petrolier

După ce 2022 a fost un an record pentru companiile din sectorul de petrol şi gaze, cotaţia petrolului Brent având o medie anuală care a depăşit 100 de dolari/baril, o scădere a rezultatelor financiare ale OMV Petrom vine oarecum natural şi aşteptat, în condiţiile în care preţul mediu obţinut de grup pe partea de ţiţei, în al doilea trimestru din 2023, a fost de 67,6 dolari/baril, mult sub nivelul anului trecut. De asemenea, compania a plătit, în intervalul menţionat, contribuţia de solidaritate pe ţiţeiul rafinat (1,49 miliarde de lei), în timp ce rafinăria Petrobrazi şi centrala eletrică au fost în revizie programată în lunile mai şi iunie, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze, la nivel de grup, de aproximativ 43 de milioane de barili echivalent petrol (bep) în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom. 

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, în anul 2022 impozitele plătite de această companie asigurând 7% din veniturile fiscale ale României.

Acţionariatul companiei este majoritar austriac, OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria - deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, în timp ce 6,4% sunt controlate de alţi acţionari străini. Acţionariatul românesc are o pondere de peste 42% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine 20,7%, restul de 21,7% fiind deţinute de fondurile de pensii din România şi de circa 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti.

Cauze multiple pentru declinul rezultatelor

Valoarea veniturilor din vânzări la nivel consolidat a scăzut cu 39% în perioada aprilie-iunie 2023, ajungând la 8,4 miliarde de lei. Acestea au fost influenţate negativ de preţurile în scădere ale materiilor prime, dar şi de volume mai mici la produsele petroliere şi energie electrică. Segmentul de Rafinare şi Marketing a generat 70% din venituri, în timp ce restul de 30% provin din vânzarea de gaze şi energie electrică. Astfel, în al doilea trimestru din 2023, rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a avut o valoare de 1,6 miliarde de lei, în scădere de la 3,66 miliarde de lei în aceeaşi perioada a anului trecut, din cauza marjelor de rafinare semnificativ diminuate şi a ratei reduse de utilizare a rafinăriei.

Rezultatul net înregistrat de companie în perioada aprilie - iunie 2023 a fost negativ (-537 milioane de lei), fiind influenţat de plata contribuţiei de solidaritate pe ţiţeiul rafinat, în sumă de 1,49 miliarde de lei pentru anul 2022 şi 498 milioane de lei pentru prima jumătate a anului curent, dar şi de revizia rafinăriei şi a centralei electrice de la Brazi, din lunile mai şi iunie.

Cu toate acestea, nivelul investiţiilor, în perioada aprilie-iunie, s-a situat cu 89% peste cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, compania redirecţionând 1,43 miliarde de lei către proiecte din segmentele de Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze şi Energie.

TradeVille: OMV Petrom - rezultate în scădere, după un an record pentru sectorul petrolier

Încotro se îndreaptă petrolul după un an 2022 de excepţie?

Activitatea OMV Petrom este influenţată semnificativ de preţul ţiţeiului, care, comparativ cu anul anterior (un an record pentru industrie), se află pe o pantă descendentă. Astfel, preţul mediu realizat la ţiţei, raportat de companie, este de 67,6 dolari/baril - mai mic cu 3,8% faţă de primul trimestru din 2023 şi mai mic cu 33,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 

TradeVille: OMV Petrom - rezultate în scădere, după un an record pentru sectorul petrolier

După ce, în 2022, media preţului petrolului Brent s-a situat la 100,93 dolari/baril, în 2023, până la data de 26.07.2023, preţul mediu a fost de 79,50 dolari barilul, în scădere cu 21% faţă de anul anterior.

În urmă deciziei OPEC+ din 4 iunie de prelungire a reducerii producţiei de ţiţei până în 2024, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA (EIA) estimează că stocurile mondiale de petrol vor scădea uşor în fiecare din următoarele cinci trimestre. Astfel, EIA se aşteaptă ca aceste scăderi să exercite o oarecare presiune asupra preţului ţiţeiului, în special la sfârşitul anului 2023 şi începutul anului 2024, anticipând că preţurile spot pentru petrolul Brent vor ajunge la o medie de 79,50 dolari/baril în 2023 şi 83,5 dolari/baril în 2024, faţă de previziunile anterioare de 78,6 dolari/baril în 2023 şi 74,5 dolari/baril în 2024.

Rata de utilizare a rafinăriei OMV Petrom s-a redus semnificativ 

TradeVille: OMV Petrom - rezultate în scădere, după un an record pentru sectorul petrolier

OMV Petrom a publicat, la data de 10 iulie, principalii săi indicatori operaţionali, înregistrând scăderi ale producţiei de hidrocarburi pentru al doilea trimestru din 2023, acestea fiind cu 5,3% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022 şi cu 2,2% mai mici faţă de primul trimestru al anului curent, însumând 113,7 mii bep/zi. Principalele cauze ale acestei scăderi sunt reprezentate de declinul natural şi lucrările de mentenanţă planificate.

Rata de utilizare a rafinăriei a scăzut semnificativ, la 31%, comparativ cu 98% în primul trimestru din 2023 şi 86% în al doilea trimestru din 2022, în contextul în care rafinăria de la Petrobrazi s-a aflat în revizie programată până la sfârşitul lunii iunie. Revizia, care a avut o perioadă de derulare de opt săptămâni, a costat aproximativ 400 de milioane de lei, fiind planificate peste 20 de proiecte de modernizare şi inspecţii tehnice la toate instalaţiile şi echipamentele din gestionare.

Odată cu oprirea rafinăriei, s-a oprit şi centrala electrică de la Brazi, care în anul 2022 a înregistrat un record de 5 TWh de energie electrică produsă. Ultima revizie generală a rafinăriei Petrobrazi a avut loc în 2018, în timp ce următoarea este planificată pentru anul 2028.

Perioada lungă de mentenanţă a afectat şi marja de rafinare, aflată deja sub presiune din cauza preţurilor tot mai scăzute ale petrolului. Astfel, marja a scăzut la 11,2 dolari/baril - cu 54,3% mai mică faţă de anul trecut şi cu 32,8% mai mică faţă de trimestrul anterior. 

Vânzările de gaze către terţi au crescut cu 7,7% în trimestrul al doilea din 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând 9,4 TWh, în timp ce producţia netă de electricitate a fost egală cu zero, în contextul opririi integrale a centralei de la Brazi, ca urmare a mentenanţei programate. 

Opotunităţi şi riscuri ale investiţiei în OMV Petrom

Oportunităţi

- Cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, având o poziţie excelentă pe piaţă din România.

- Randament ridicat al dividendelor - deşi a plătit deja în luna iunie un dividend din profitul anului 2022, compania a anunţat distribuirea unui dividend special (8,2% randament), data plăţii urmând să fie anunţată la începutul lunii august. Compania îşi propune să mărească valoarea dividendului cu o rată de până la 10% în fiecare an. 

- Plan de investiţii solid - compania investeşte în numeroase proiecte, inclusiv Neptun Deep sau proiecte ce implică energia regenerabilă (parcuri fotovoltaice, reţele de staţii de încărcare etc.).

Riscuri 

- Sistemul fiscal şi politic instabil din România, guvernul introducând în perioada recentă numeroase taxe care au afectat fluxul de numerar al companiilor din domeniul energiei.

- Declinul natural al zăcămintelor de ţiţei şi gaze naturale de pe teritoriul României. 

- Un risc major pentru companiile de petrol şi gaze este reprezentat de creşterea accelerată a producţiei de energie verde şi înclinarea din ce în ce mai evidentă a populaţiei către susţinerea companiilor care sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

TradeVille: OMV Petrom - rezultate în scădere, după un an record pentru sectorul petrolier

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, OGJ.com, Statista, macrotrends.net, BVB.

---------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Riscul 1: nu cred ca pentru SNP vor mai fi alte mariri de taxe si impozite, tinand seama si de micsorarea taxei de solidaritate de cateva ori ca ordin de marime;

    Riscul 2: declinul poate fi si provocat din exploatare mai scazuta, nu inseamna ca e neaparat adevarul ceea ce spune compania.

    Riscul 3, tinand seama ca ei vand in RO, nu prea e risc, deoacamdata astea sunt mofturi vestice pentru romani. 

    singurul "risc" real si bun este ca romanii sa treaca mai repede la electric si hidrogen.

    Daca SNP nu se adapteaza, atunci da...bye bye!

    1. rezultate în scădere,...cu cat? 5%|

      E frumos acolo in Lalaland-ul "green"? :)

      Fizica ai studiat si tu la scoala? 

      Nu a studiat la scoala fizica. Mai toti ecologistii sunt fosti studenti de arte, pictura, limbi si psihopopocacofonologie, adica "liberal artso rsciences".

      -50%

      Riscul e real. Sunt instituții care nu mai investesc în petrol, și problema și mai mare, în cca 10 ani România rămâne fără petrol. Deci da Petrpm are o perioada grea înainte.

      sigur nu este 80%?? sau atunci nu ar mai fi "rezultate în scădere", ar fi dezastru??

      Pai e exact-80% cu taxa de solidaritate inclusa

      900 mi-l fata de 5 mod anul trecut. Fără taxa e -50%. Sunt toate datele în raport 

      5 miliarde

      Deci, da, petrolul si gazul natural sint si materii prime, nu doar combustibili.

      In alta ordine de idei, presedintele Norvegiei face sluj la Ursula pentru ca tara sa sa nu fie data afara din UE. 

      cum fara taxe? taxele nu se platesc sau cum? zii frate -80% , lasa EBIDTA

    "restul de 21,7% fiind deţinute de fondurile de pensii din România şi de circa 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti."

    Există în România (cel puțin) 500000 de investitori persoane fizice? Mi se pare enorm. Știe cineva dacă numărul e corect? Mersi. 

    1. Cu certitudine exista mai mult de "... 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb