TradeVille: Acţiunile Schlumberger scad din cauza veniturilor sub estimări raportate

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iulie 2023

TradeVille: Acţiunile Schlumberger scad din cauza veniturilor sub estimări raportate

Schlumberger (SLB), furnizor de echipament şi tehnologie pentru câmpurile petroliere, a înregistrat venituri operaţionale în valoare de 8,1 miliarde de dolari în trimestrul al doilea din 2023 (+20% faţă de acelaşi interval din 2022), însă cu 110 milioane de dolari sub estimările analiştilor. Deşi profitul net/acţiune, în valoare de 0,72 dolari, a depăşit cu 0,01 dolari aşteptările analiştilor, evoluţia acţiunii în şedinţa de tranzacţionare de vineri a fost una negativă (-2,2%), potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Compania Schlumberger a fost înfiinţată în anul 1926 de către fraţii Conrad şi Marcel Schlumberger la Paris. În prezent, compania îşi desfăşoară activitatea de afaceri sub denumirea de "SLB" şi este cel mai mare furnizor de echipamente pentru câmpurile petroliere din lume. Aşadar, compania furnizează tehnologie şi echipament pentru domeniul de explorare şi extracţie ţiţei şi gaze naturale. Activitatea este împărţită în patru linii de business: Digital & Integration - expertiză digitală, servicii de interpretare şi gestionare a datelor seismice şi soluţii în vederea eficientizării echipamentelor de producţie; Reservoir Performance - optimizarea productivităţii şi a performanţei zăcămintelor; Well Construction - soluţii privind platforme şi produse de foraj; Production Systems - soluţii pentru îmbunătăţirea producţiei şi exploatarea cât mai eficientă a zăcămintelor subterane de ţiţei şi gaze onshore şi offshore.

Structura acţionariatului Schlumberger este asemănătoare marilor companii listate la New York, investitorii instituţionali deţinând o participaţie majoritară. În acest sens, cel mai mare acţionar este The Vanguard Group, cu o deţinere de 8,54%, urmat de SSgA Funds Management - cu 5,82% şi de Blackrock - cu 4,61% din capitalul social.

În ultimele trei luni, persoanele cu funcţii de conducere în cadrul companiei au tranzacţionat 65.687 acţiuni, dintre care 44.923 (68%) au fost cumpărate şi restul de 20.764 au fost vândute.

CSIMarket: SLB - cotă de 33% pe piaţa echipamentelor şi serviciilor pentru petrol şi gaze, în 2022

Conform analizei efectuate de CSIMarket, SLB a avut, în 2022, o cotă de piaţă de circa 33%, depăşind principalii săi concurenţi.

TradeVille: Acţiunile Schlumberger scad din cauza veniturilor sub estimări raportate

Deşi sectorul de petrol şi gaze devine pe zi ce trece mai controversat, lucru evidenţiat şi de multiplii de tranzacţionare tot mai scăzuţi pentru companiile constituente, furnizarea de echipament pentru câmpurile petroliere nu a intrat încă într-o fază de scădere. Conform agenţiei de cercetare a pieţei Mordor Intelligence, această subindustrie este preconizată să crească în următorii cinci ani cu un CAGR (rată de creştere anuală compusă) de peste 2%.

Unul dintre cele mai reprezentative ETF-uri care urmăreşte evoluţia companiilor listate din această industrie este SPDR S&P Oil & Gas Equipment & Services ETF, care a înregistrat o evoluţie de +19% de la începutul anului şi până la 21.07.2023.

Recent, SLB a anunţat că urmează să oprească toate livrările de produse şi tehnologie către Rusia, ca răspuns la extinderea continuă a sancţiunilor internaţionale. Compania are aproximativ 9.600 de angajaţi (din cei 86.000 de la nivel mondial) contractaţi de Gazprom şi Rosneft, generând circa 5% din veniturile operaţionale ale companiei, fiind unul dintre puţinii jucători din domeniu care încă mai avea activitate semnificativă în Rusia. SLB a fost criticată în numeroase rânduri de asociaţiile pentru drepturile omului şi de angajaţi pentru că a continuat să lucreze cu companiile ruseşti chiar şi după invazia din februarie 2022.

Piaţa penalizează rezultatele trimestriale ale SLB

Cotaţia acţiunii SLB a scăzut în timpul şedinţei de tranzacţionare de vineri, după ce compania a informat că veniturile sale operaţionale din al doilea trimestru au fost uşor sub aşteptări. SLB a obţinut venituri trimestriale în valoare de 8,1 miliarde de dolari, în creştere cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, însă cu 110 milioane de dolari sub aşteptările analiştilor. Veniturile din pieţele internaţionale le-au depăşit cu mult pe cele obţinute în America de Nord, după o creştere cu 21% în al doilea trimestru din 2023. EBITDA ajustată s-a situat la 1,96 miliarde de dolari, fiind în creştere cu 28% faţă de al doilea trimestru din 2022, în timp ce profitul net/acţiune, în valoare de 0,72 dolari (+44% faţă de intervalul similar din anul anterior), a depăşit uşor estimările analiştilor.

De asemenea, conducerea SLB se aşteaptă ca piaţă de foraj de pe continentul nord-american să se tempereze, în timp ce o eventuală dinamică pozitivă a companiei va proveni tot de pe pieţele internaţionale şi cele offshore. De asemenea, raportul publicat de companie a evidenţiat această tendinţă şi în evoluţia principalilor rivali, Baker Hughes şi Halliburtorn, a căror activitate internaţională se redresează, concomitent cu plafonarea activităţii din SUA.

Fluxul de numerar pentru trimestru a fost de 1,61 miliarde de dolari, urmând ca în a doua jumătate a anului, conform conducerii companiei, acesta să fie peste nivelul înregistrat în primul semestru din 2023.

Anterior rezultatelor financiare din trimestrul al doilea din 2023, în ultimii doi ani, profitul trimestrial înregistrat de SLB a depăşit estimările analiştilor în 100% din cazuri, în timp ce veniturile operaţionale au fost în 88% din cazuri peste nivelul anticipat.

Încotro se îndreaptă petrolul după un an 2022 de excepţie?

După ce, în 2022, media preţului petrolului WTI (american) s-a situat la 94,9 dolari/baril, în 2023, până la momentul actual, preţul mediu se situează la 74,8 dolari barilul, în scădere cu 21% faţă de anul anterior.

În urma deciziei OPEC+ din 4 iunie, de prelungire a reducerii producţiei de ţiţei până în 2024, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA (EIA) estimează că stocurile mondiale de petrol vor scădea uşor în fiecare din următoarele cinci trimestre. Astfel, EIA se aşteaptă ca aceste scăderi să exercite o oarecare presiune asupra preţului ţiţeiului, în special la sfârşitul anului 2023 şi începutul anului 2024, anticipând că preţurile spot pentru tipul Brent vor ajunge la o medie de 79,50 dolari/baril în 2023 şi 83,5 dolari/baril în 2024, faţă de previziunile anterioare, de 78,6 dolari/baril în 2023 şi 74,5 dolari/baril în 2024.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în SLB

Oportunităţi

- Compania este liderul pieţei în care activează, reprezentând un reper la nivel mondial în ceea ce priveşte furnizarea de echipamente şi tehnologie pentru explorarea şi extracţia zăcămintelor de ţiţei.

- Compania are un cash flow generos, permiţând un grad ridicat de investiţii, dar şi distribuirea constantă de dividende.

- Atât piaţa internaţională (excluzând America de Nord), cât şi cea offshore de foraj sunt în creştere, conform analiştilor, SLB înregistrând evoluţii mai bune pe aceste segmente decât majoritatea competitorilor săi.

Riscuri

- Creşterea accelerată a producţiei de energie verde şi înclinarea din ce în ce mai evidentă a populaţiei către susţinerea companiilor care sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon reprezintă un risc major pentru companiile din sectorul de petrol şi gaze.

- Anul 2022 a reprezentat un an extraordinar pentru industria petrolului şi a gazelor naturale, şi, conform specialiştilor din domeniu, este greu de crezut că aceleaşi performanţe vor mai fi atinse în următorii ani. Preţul mediu din 2023 este deja cu peste 20% sub cel înregistrat în 2022.

TradeVille: Acţiunile Schlumberger scad din cauza veniturilor sub estimări raportate

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Nasdaq, CNN Money, SLB.com, CSIMarket, Reuters, Ssga.com, Mordor Intelligence, Barron's, OGJ.com, Statista, macrotrends.net, SeekingAlpha, EIA, OGJ.com, Simfin.

----------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb