Acţiunile Airbnb Inc. au crescut cu 15% în urma publicării, la data de 13 februarie, a unor rezultate financiare peste aşteptări. Airbnb a raportat venituri de 2,5 miliarde de dolari pentru ultimele trei luni din 2024, cu 12% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, şi un profit net de 461 milioane de dolari, consemnând cel mai bun trimestru din 2024 în ceea ce priveşte creşterea numărului de nopţi şi rezervări, acestea având parte de un avans în mai multe regiuni, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Airbnb ocupă o poziţie solidă în sectorul ospitalităţii la nivel global, administrând o platformă online care le permite consumatorilor închirierea diferitelor imobile postate de către proprietari. Numeroasele posibilităţi de cazare, atât pentru zonele urbane, cât şi pentru cele rurale, aflate pe platforma online a companiei, care are în prezent peste opt milioane de anunţuri de cazare, în 100.000 de oraşe din toate regiunile lumii, au condus la dezvoltarea exponenţială a afacerii. Desfăşurarea activităţii companiei nu necesită mult capital, Airbnb fiind un intermediar între gazde şi oaspeţi. Prin modelul său de business, compania generează fluxuri de numerar semnificative, cu unele dintre cele mai bune marje din industrie. Pentru Airbnb, atragerea utilizatorilor în platforma sa nu reprezintă o provocare, aproape 90% din traficul de pe site având loc în mod direct, datorită notorietăţii sale.
Având o cotă de piaţă de aproximativ 29%, Airbnb vizează poziţia de lider global. În apelurile financiare din acest an, cofondatorul şi CEO-ul său, Brian Chesky, a schiţat planurile de expansiune a gigantului închirierilor pe termen scurt, evidenţiind pieţele cheie în care compania vizează o creştere semnificativă: Mexic şi Brazilia în America, Japonia, India, Coreea de Sud şi China în Asia şi o expansiune continuă în Germania, Italia şi Spania în Europa, unde Airbnb deţine deja o poziţie solidă.
Brian Chesky a declarat că Airbnb se concentrează cel mai mult pe activitatea sa de bază, recunoscând importanţa diversificării serviciilor oferite în viitorul apropiat. Cu o avere de aproximativ 11 miliarde de dolari, CEO-ul companiei se situează pe locul 190 în rândul celor mai bogaţi oameni din lume, anunţând în anul 2022 că plănuieşte să îşi schimbe stilul de viaţă, mutându-se o dată la câteva săptămâni dintr-un oraş în altul prin intermediul Airbnb. Chesky deţine aproximativ 12% din acţiunile companiei.
Airbnb este controlată majoritar de investitorii instituţionali, care deţin 79,86% din acţiunile companiei. Printre cei mai mari investitori se numără Vanguard Group (8,52%), Blackrock (6,74%) şi FMR (4,8%).
• Piaţa globală a călătoriilor şi turismului, în creştere semnificativă
Conform Statista, piaţă globală a călătoriilor şi turismului va experimenta o creştere semnificativă a veniturilor în următorii ani. În 2025, veniturile sunt estimate să ajungă la 955,9 miliarde de dolari până la finalul anului şi se preconizează că vor avea o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 3,9%, atingând 1.114 miliarde de dolari în 2029. Cea mai mare piaţă din cadrul sectorului călătoriilor şi turismului este cea a hotelurilor, care se estimează că va ajunge să valoreze 443,1 miliarde de dolari în 2025. De asemenea, vânzările online sunt estimate să reprezinte 75% din venitul total al pieţei călătoriilor şi tursmului până în 2029.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), recuperarea sectorului după criza Covid-19 a avut loc în proporţie de 99% la finalul anului 2024. Se estimează că 1,4 miliarde de turişti internaţionali au călătorit în întreaga lume în 2024, în creştere cu 11% faţă de 2023, adică cu 140 de milioane mai mult. Totodată, 35 din cele 43 de ţări cu date disponibile despre încasări au depăşit valorile pre-pandemie în primele opt până la nouă luni din 2024, multe dintre ele raportând o creştere de două cifre comparativ cu 2019, mult peste inflaţie în majoritatea cazurilor. Printre cei mai buni performeri în ceea ce priveşte veniturile s-au numărat Serbia (+99%), unde încasările aproape s-au dublat (comparativ cu aceleaşi luni din 2019), precum şi Pakistan (+64%), România (+61%), Japonia (+59%), Portugalia (+51%), Nicaragua şi Tanzania (ambele 50%).
• Airbnb - venituri de 2,5 miliarde de dolari
Compania a raportat venituri de 2,5 miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2024, mai mari cu 12% faţă de anul anterior şi peste estimările analiştilor, de 2,42 miliarde de dolari, fiind în principal susţinute de o creştere solidă a numărului de nopţi de cazare rezervate. Profitul net a înregistrat o valoare peste aşteptări, de 461 milioane de dolari (+19% în ritm anual), având o evoluţie puternică comparativ cu o pierdere netă de 349 de milioane de dolari din ultimul trimestru din 2023. Profitul net pe acţiune s-a situat la 0,73 dolari, depăşind consensul analiştilor, de 0,58 dolari. Compania a raportat un flux de numerar liber (FCF) de 458 milioane de dolari, iar EBITDA ajustată a urcat cu 4% faţă de anul precedent, la 765 milioane de dolari, fapt care demonstrează în continuare puterea afacerii şi disciplina în gestionarea structurii de costuri.
Valoarea înregistrată de categoria Nopţi şi Experienţe Rezervate, unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru companie, a crescut la 111 milioane, cu 12% peste valoarea din anul anterior, în timp de volumul brut de rezervări (Gross Booking Value) a fost de 17,6 miliarde de dolari, în creştere cu 13% în ritm anual (yoy). În luna decembrie s-a înregistrat cea mai mare creştere anuală a nopţilor rezervate din 2024. Creşterea a fost susţinută şi de strategiile utilizate în cadrul aplicaţiei, nopţile rezervate prin aceasta crescând cu 22% faţă de anul precedent. Rezervările prin aplicaţie au reprezentat 60% din totalul nopţilor rezervate, faţă de 55% în anul anterior. De asemenea, s-a observat o accelerare semnificativă a numărului de persoane care au rezervat pentru prima dată. Creşterea a fost vizibilă la nivel global în toate regiunile, cu Asia Pacific şi America Latină conducând clasamentul, notează TradeVille
La nivel geografic, în America de Nord, creşterea categoriei Nopţi şi Experienţe Rezervate a fost de o singură cifra în ultimele trei luni din 2024 faţă de acelaşi interval din 2023, cu o accelerare susţinută de tendinţele solide ale călătoriilor din regiune. ADR (Average Daily Rate), indicator care măsoară venitul mediu din închiriere obţinut pe zi, a crescut cu 3%, avansul fiind mai mare la sejururile pe termen scurt şi case închiriate decât la sejururile pe termen lung şi camere Airbnb. În EMEA, creşterea volumului Nopţilor şi Experienţelor Rezervate a fost de două cifre în ultimul trimestru din 2024, înregistrându-se o accelerare în creşterea rezervărilor, atât interne, cât şi transfrontaliere, în pieţe urbane şi non-urbane. ADR a crescut cu 6% faţă de anul anterior datorită aprecierii preţurilor. În America Latină, categoria Nopţi şi Experienţe Rezervate a crescut în jurul valorii de 20%, călătoriile interne având parte de cel mai mare avans (+30%). S-a observat o creştere semnificativă a nopţilor rezervate pentru toate tipurile de sejururi, inclusiv pe termen lung. ADR a scăzut cu 5% din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb valutar. Asia-Pacific s-a apropiat de America Latină, cu o creştere de 20% a numărului de nopţi şi experienţe rezervate. Creşterea a fost puternică pe plan intern, dar majoritatea nopţilor rezervate au venit din călătoriile transfrontaliere. În China, afacerea a continuat să se recupereze, iar numărul nopţilor rezervate a crescut cu 25%.
• Perspective - îmbunătăţirea afacerii de bază, accelerarea creşterii şi lansarea de noi oferte
Pentru 2025, strategia de creştere a companiei rămâne aceeaşi: îmbunătăţirea afacerii de bază, accelerarea creşterii pe pieţele globale şi lansarea şi extinderea de noi oferte începând din vară. Pentru primul trimestru din 2025, compania se aşteaptă la venituri între 2,23 şi 2,27 miliarde de dolari, reprezentând o creştere anuală de 4% până la 6%, sau de 7% - 9%, excluzând impactul valutar. Mijlocul intervalului oferit de companie este, însă, uşor sub estimările analiştilor, de 2,3 miliarde de dolari. De asemenea, în primele trei luni din 2025, compania se aşteaptă ca EBITDA ajustată şi marja EBITDA ajustată să scadă faţă de primul trimestru din 2024, în principal din cauza calendarului şi a fluctuaţiilor valutare care afectează veniturile. Airbnb are în plan să investească între 200 şi 250 de milioane de dolari pentru lansarea şi extinderea unor noi afaceri care vor fi introduse mai târziu în acest an. Luând în considerare şi efectul acestor investiţii, compania se aşteaptă să înregistreze o marjă EBITDA ajustată pentru întregul an de cel puţin 34,5%. Impactul acestor investiţii asupra marjei EBITDA ajustată trimestrial va fi cel mai pronunţat în primele nouă luni din 2025, din cauza momentului în care se vor introduce aceste noi oferte.
• Preţul acţiunii Airbnb - în urcare, în 2025
Acţiunile Airbnb au crescut cu 15% în tranzacţiile after-hours după ce compania a raportat rezultate peste aşteptări. În prezent, cotaţia se tranzacţionează peste mediile mobile, evoluând într-un trend ascendent.
Cotaţia a avut un început de an bun, crescând cu 6,95% de la începutul lui 2025, în timp ce indicele S&P 500, în a cărui componenţă a fost inclusă compania începând cu luna septembrie 2023, s-a apreciat cu doar 3,97%. În ultimele 12 luni, acţiunile Airbnb au scăzut cu 3,5%, având o performanţă mult inferioară rivalilor săi Booking (+33,88%), Expedia Group (+50,03%), Mariott Internaţional (+22,23%) şi Hilton Worldwide (+41,22%).
Airbnb nu acordă momentan dividende, deoarece se concentrează pe reinvestirea profiturilor sale în afacere. Acest lucru i-a permis companiei să crească mai rapid, dar aduce din partea investitorilor o presiune, deoarece aceştia mizează pe aprecierea preţului acţiunilor pentru a obţine randamente.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Airbnb
Oportunităţi
- Experienţe inedite: Airbnb le oferă utilizatorilor ocazia de a-şi petrece vacanţele în diverse locaţii spectaculoase, care pot întrece orice imaginaţie. Spre exemplu, avionul privat al lui Pablo Escobar poate fi acum închiriat în forma pe care o avea în anii "80, oferind o experienţă unică. Avionul Boeing 727-100 ancorat permanent în Bristol, Anglia, le permite turiştilor să călătorească înapoi în timp, bucurându-se de confortul unui avion de afaceri de lux.
- Răscumpărare de acţiuni: În ultimul trimestru din 2024, compania a realizat răscumpărări de acţiuni în valoare de 838 de milioane de dolari, datorită fluxului de numerar puternic înregistrat. Răscumpărările totale din întregul an 2024 au fost de 3,4 miliarde de dolari, ceea ce a contribuit la reducerea numărului de acţiuni de la 676 milioane la finele anului 2023, la 658 de milioane la sfârşitul lui 2024. La 31 decembrie 2024, compania mai avea dreptul de a achiziţiona acţiuni de până la 3,3 miliarde de dolari în cadrul autorizaţiei actuale de răscumpărare.
- HOLD: Acţiunile Airbnb se bucură de încrederea analiştilor, Wall Street Journal atribuind companiei un rating HOLD ("păstrează"). Dintre cele 44 de estimări realizate, opt analişti recomandă în prezent achiziţionarea acţiunilor, în timp ce 29 analişti sugerează menţinerea acestora, iar 7 vânzarea, reflectând o perspectivă pozitivă asupra companiei, dar uşor rezervată în perioada următoare.
- Părerea analiştilor: Conform Benzinga, analiştii se aşteaptă că până în 2026, preţul acţiunilor Airbnb să ajungă la aproximativ 171,85 dolari. Această creştere este aşteptată să provină din mai mulţi factori cheie precum revenirea turismului global la nivelul de dinaintea pandemiei, cât şi creşterea valorii companiei datorită reinvestirii constante a câştigurilor pentru îmbunătăţirea platformei. Analiştii avertizează că, deşi se aşteaptă o creştere, aceasta va fi probabil mai lentă decât în anii anteriori. Investitorii trebuie să fie atenţi la riscurile potenţiale, cum sunt schimbările de reglementare sau o cumpătare a cheltuielilor consumatorilor.
Riscuri
- AI: Cercetarea realizată de Airbnb şi Get Safe Online arată că aproape două treimi dintre utilizatori au dificultăţi în a identifica imagini generate de AI ale proprietăţilor, suma medie pierdută din cauza fraudelor ridicându-se la 1.937 lire sterline, cifră care a crescut constant în ultimii ani. Studiul a arătat că escrocheriile legate de rezervarea vacanţelor sunt printre cele mai frecvente tipuri de fraudă din Marea Britanie, după cele cu carduri de credit şi de tip phishing.
- Dezechilibru local: Închirierile de locuinţe pentru vacanţe joacă un rol esenţial în dezvoltarea industriei vitale a turismului în ţări precum Grecia, unde au contribuit cu 13% la PIB-ul ţării, în 2023. Însă, pe lângă aceste beneficii economice, au făcut viaţa mai scumpă pentru mulţi cetăţeni, întrucât chiriile au crescut semnificativ. Guvernul grec şi-a exprimat intenţia de a echilibra beneficiile turismului cu necesitatea de a asigura locuinţe accesibile localnicilor. În acest sens, sunt oferite stimulente fiscale pentru proprietarii de imobile care aleg să renunţe la închirierea imobilelor pe termen scurt. Grecia preconizează că veniturile din turism au atins un record istoric de 22 miliarde de euro în 2024, graţie celor 35 de milioane de turişti care se estimează că au vizitat ţară anul trecut. Companiile de închirieri pe termen scurt sunt tot mai reglementate şi în alte colţuri ale lumii. Multe oraşe, precum Barcelona, cu aproximativ 20.000 de anunţuri Airbnb, au impus interdicţii, iar altele, precum New York, au adoptat legi care au redus semnificativ numărul închirierilor pe termen scurt.
- Supraevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor Airbnb reflectă o supraevaluare cu 22% faţă de valoarea intrinsecă de 110,01 dolari, calculată în scenariul de bază. Valoarea intrinsecă a acţiunilor este calculată ca fiind media dintre evaluarea pe baza de DCF şi evaluarea relativă, ce presupune analiza principalilor competitori direcţi.
- P/E ridicat: Cu un P/E de 35,2, Airbnb depăşeşte aproximativ cu 50% mediana sectorului de 17,03, fiind mai scumpă decât acţiunile principalilor competitori Expedia (14,11), Booking (27,46) şi Hilton (34,1).
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raportul şi site-ul companiei, Barron's, Forbes, Factset, Statista, UN Turism, Business Insider, CNBC, TradingView, WSJ, Benzinga, Alpha Spread, Seeking Alpha, Euronews, Yahoo Finance.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.