TRADEVILLE: "Aurul rămâne o investiţie atractivă, în contextul incertitudinilor politice şi economice"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 mai 2020

"Aurul rămâne o investiţie atractivă, în contextul incertitudinilor politice şi economice"

Warren Patterson, ING: "Dacă vom vedea o escaladare suplimentară a tensiunilor dintre China şi Statele Unite, atunci vom avea o altă mişcare în sus a metalului preţios"

Incertitudinile politice şi economice din ultima perioadă, dar şi ratele reale negative ale dobânzilor titlurilor de stat au creat un cadru perfect pentru creşterea preţului aurului, arată analiştii de la Tradeville, într-un material remis Redacţiei, adăugând că, în ultimul an şi jumătate, cotaţia metalului preţios a urcat cu 45% faţă de minimul din august 2018.

Echipa casei de brokeraj menţionează: "În contextul în care pieţele financiare sunt în prezent marcate de incertitudine, iar investitorii consideră instrumentele convenţionale riscante, aurul rămâne o investiţie atractivă. Este suficient de disponibil pentru comerţ, dar în acelaşi timp, suficient de rar pentru a fi considerat valoros şi, spre deosebire de alte metale, nu este coroziv, ceea ce îl face durabil".

Beneficiile expunerii pe aur în portofoliul unui investitor sunt diversificarea, hedging-ul împortiva inflaţiei şi hedging-ul împortiva unei valute, arată Tradeville.

"Cele mai uşoare metode de a obţine expunere pe aur sunt prin intermediul cumpărării acţiunilor unor companii miniere sau achiziţionarea unor unităţi de fond ale unui ETF din sector", se menţionează în raportul casei de brokeraj.

Conform Tradeville, principalii factori care influenţează preţul aurului sunt: rata reală a dobânzilor, masa monetară precum şi incertitudinile şi riscurile politice şi economice.

"Astfel, situaţia din prezent generată de criza coronavirusului creează cadrul perfect pentru revenirea impresionantă a aurului. Însă, raliul curent a început în august -septembrie 2018, când a fost obţinut un top al randamentelor titlurilor de stat în termeni reali", se arată în materialul societăţii de intermediere.

În acelaşi timp, creşterea masei monetare are efectul de a reduce valoarea bancnotelor din circulaţie, producând inflaţie şi/sau reducerea dobânzilor nominale, astfel influenţând pozitiv preţul aurului. De altfel, băncile centrale din toată lumea au recurs, printre altele, la programe de relaxare cantitativă pentru a combate efectele crizei provocate de pandemia Covid-19.

Rezerva Federală a Statelor Unite a declarat, iniţial, că va cumpăra titluri de stat de cel puţin 500 miliarde dolari şi titluri garantate cu ipoteci (Mortgage-backed securities) garantate de stat, în valoare de 200 miliarde dolari în decursul următoarelor luni, însă a renunţat ulterior la un nivel maxim şi a adăugat şi alte instrumente.

"Măsuri similare sunt întreprinse de băncile centrale din toată lumea, mărind bilantulul acestora considerabil", se arată în raportul casei de brokeraj.

După raliul puternic din a doua parte a lunii martie şi prima parte a lui aprilile, cotaţia aurului a intrat, în ultima lună şi jumătate, într-o fază de consolidare, ieri, în jurul orei 13:30 (ora României), preţul metalului galben fiind de circa 1.726 de dolari/uncie, conform datelor prezentate de "goldprice.org".

Warren Patterson, analist la ING a declarat, citat de CNBC: "Factorul cheie de susţinere a pieţei aurului este legat de tensiunile în creştere dintre Statele Unite şi China; iar dacă vom vedea o escaladare suplimentară, vom avea o altă mişcare în sus a aurului".

La finele săptămânii trecute, China a anunţat că are în plan să impună noi legi de securitate în Hong Kong, iniţiativă criticată dur inclusiv de preşedintele SUA, Donald Trump.

Proiectul a stârnit proteste de stradă în Hong Kong, oraş guvernat sub principiul "o ţară, două sisteme", concept ce a permis menţinerea unui număr de libertăţi individuale pentru populaţia fostei colonii britanice, care nu sunt valabile pentru populaţia Chinei continentale.

Robert O´Brien consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat, la finalul săptămânii trecute, că legislaţia propusă este posibil să ducă la sancţiuni ale SUA asupra Hong Kong-ului şi Chinei, ameninţând statutul oraşului ca hub financiar.

Aurul este privit ca un activ refugiu în perioade de incertitudini politice şi economice, dar Warren Patterson de la ING este de părere că unul dintre elementele care menţin în această perioadă un plafon pentru preţul metalului preţios este dat de reducerea restricţiilor de distanţare socială.

"Oamenii sunt din ce în ce mai pozitivi în ceea ce priveşte recuperarea (n.r. economică)", a spus analistul, citat de CNBC.

Pe de altă parte, avansul impresionant al aurului nu s-a reflectat în mod uniform în preţul companiilor miniere, acestea atingând, în urmă cu mai puţin de o lună, minimul ultimilor patru ani şi înregistrând la scurt timp o revenire de aproximativ 100%, arată echipa de la Tradeville,

Sectorul de minerit aurifer, aşa cum este el reprezentat în raportul casei de brokeraj, avea un P/E (raportul preţ/câştig) de aproximativ 15 în data de 4 mai, comparativ cu un P/E de 20,3 pentru indicele S&P 500, ceea ce indică o posibilă subevaluare a companiilor din acest sector, conform Tradeville.

Între companiile analizate de casa de brokeraj se găsesc Newmont Mining Corp. (P/E - 17,84), Barrick Gold Corp. (P/E - 12,4), Kirkland Lake Gold Inc. (P/E - 21,92) şi Kinross Gold Corp. ( P/E - 11,95)

Notă

Price to Earnings Ratio este unul dintre cei mai populari indicatori de analiză fundamentală şi ilustrează relaţia dintre preţul de piaţă al unei acţiuni şi câştigul pe acţiune al companiei emitentă. Practic, PER indică preţul pe care trebuie să-l plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul unei societăţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb