Pentru anul 2023, SC Bursa de Valori Bucureşti SA (BVB) a înregistrat, la nivel individual, venituri operaţionale în valoare de 50,5 milioane de lei şi un profit net de 22 de milioane de lei, depăşindu-şi ţintele bugetate cu 9%, respectiv 22%. Veniturile din tranzacţionare au fost cu 15% mai mari decât se aştepta compania, oferta publică H2O contribuind decisiv la acest rezultat. În perioada următoare, compania se pregăteşte de operaţionalizarea CCP.RO, care a generat cheltuieli de 7,6 milioane de lei în 2023, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Grupul Bursei de Valori Bucureşti este format din Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi filialele acesteia, Depozitarul Central şi CCP.RO Bucharest, precum şi Institutul de Guvernanţă Corporativă, care are, totuşi, o situaţie financiară nesemnificativă. Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată ca instituţie publică în anul 1995. Ulterior, în 2005, aceasta şi-a schimbat forma juridică, devenind societate comercială. Domeniul principal de activitate al BVB este reprezentat de administrarea pieţelor financiare, iar filialele societăţii-mamă asigură compensarea/decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare efectuate la BVB şi menţin registrele acţionarilor. În prezent, CCP.RO Bucharest, care va opera Contrapartea Centrală, este în curs de operaţionalizare. În România, grupul nu are concurenţă.
La 31 decembrie 2023, nu exista acţionar majoritar, persoanele juridice deţinând 81,56% din drepturile de vot ale companiei, în timp ce persoanele fizice controlau restul de 18,43%. Printre cele mai notabile nume din acţionariatul Bursei regăsim: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Aegon Pensii, NN Pensii, Lion Capital (fost SIF1), Infinity Capital Investments (fost SIF5), Evergent Investments (fost SIF2).
• Numărul de conturi la BVB s-a majorat cu 34% în 2023
La sfârşitul anului 2023, aproximativ 180.000 de investitori aveau conturi deschise la BVB, reprezentând o creştere de 34% faţă de perioada similară a anului anterior, conform datelor oferite de Fondul de Compensare a Investitorilor. Vara trecută, Bursa de Valori Bucureşti a găzduit cel mai mare IPO din istoria sa, oferta publică în valoare de 1,9 miliarde de euro a Hidroelectrica. Cea mai aşteptată listare a ultimilor ani, împreună cu cele patru emisiuni de titluri de stat Fidelis la dobânzi ridicate, au contribuit decisiv la creşterea accelerată a conturilor noi.
Cu toate acestea, dintre cele 178.545 de conturi raportate la sfârşitul lunii decembrie 2023, un număr de 37.294 de conturi (20,9%) aveau deţineri doar în titluri de stat Fidelis. Mai mult, numărul investitorilor activi, adică acele persoane care au efectuat cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni, se ridică la 43.974 de conturi, reflectând faptul că piaţa de capital românească se află, încă, la un nivel scăzut raportat la potenţialul pe care îl are.
Ritmul susţinut din 2023 ar putea continua şi în 2024 în cazul în care unele oferte publice iniţiale anunţate în presă ar avea loc. În acest sens, cunoaştem, în momentul de faţă, faptul că Fondul Proprietatea a inclus în BVC-ul pe 2024 costuri cu listarea Salrom, singurul producător de sare din România. De asemenea, Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, a avut recent o întâlnire cu conducerea ASF şi cea a BVB în vederea listării sale la Bursa de la Bucureşti. Premier Energy, unul dintre cei mai importanţi furnizori şi distribuitori de gaze naturale din România ar fi selectat recent companiile de consultanţă pentru a lucra la procesul de listare. Tot din acest domeniu, Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate din România, care are deja o emisiune de obligaţiuni listată la BVB, plănuieşte listarea în primăvara acestui an.
• Rezultate financiare peste aşteptări
În 2023, conform datelor preliminare, veniturile operaţionale ale grupului BVB au atins un nivel record de 82,8 milioane de lei, marcând o creştere de 46% faţă de perioada similară a anului precedent. În acest sens, segmentele de tranzacţionare şi post-tranzacţionare au avut creşteri notabile în contextul listării Hidroelectrica, obţinându-se, totodată, şi volume mai mari faţă de anul anterior. Astfel, valoarea tranzacţiilor realizate la BVB în 2023 s-a majorat cu 58% faţă de anul anterior. De asemenea, veniturile Depozitarului Central au ajuns la 32,6 milioane de lei, majorându-se, în 2023, cu 32%, datorită ofertei publice H2O, dar şi a creşterii unor tarife.
Cheltuielile operaţionale au sporit cu 24%, la 59,4 milioane de lei, având la bază creşterea costurilor de funcţionare ale Grupului specifice mediului inflaţionist în care se află economia, precum şi implementarea proiectelor în derulare. Proiectul de operaţionalizare a Contrapărţii Centrale a generat, în 2023, cheltuieli de 7,6 milioane de lei.
Profitul net consolidat s-a situat la 25,6 milioane de lei, marcând o creştere remarcabilă, de 146%, faţă de anul trecut. La nivel individual, profitul net a fost de 22 de milioane de lei, compania reuşind să-şi depăşească valoarea bugetată de 18 milioane de lei. De asemenea, tot la nivel individual, BVB şi-a depăşit cu 9% ţinta veniturilor operaţionale.
Recent, ASF a aprobat cererea BVB de autorizare a unei noi pieţe a derivatelor pe active suport de tip financiar şi alte tipuri de active. Astfel, proiectul Contrapărţii Centrale este tot mai aproape de funcţionare, ajungând la ultimii paşi în procesul de autorizare.
• Evoluţie remarcabilă a preţului acţiunii BVB
Cotaţia acţiunii BVB a închis şedinţa de marţi la preţul de 66,8 lei, marcând o evoluţie pozitivă, de 64,5% în ultimul an. În acest sens, media mobilă simplă de 200 de zile se situează la 58,4 lei, pe când cea de 50 de zile este la 66 lei. În ceea ce priveşte oscilatorul RSI, acesta se situează la 56,3, arătând faptul că, în momentul de faţă, acţiunea nu este "overbought", dar nici "oversold".
Cu toate acestea, de la începutul anului, evoluţia preţului a fost de +1,83%, uşor sub cea a indicelui BET, de 2,41%, întrând într-un canal în care preţul s-a stabilizat, notează TradeVille.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în BVB
Oportunităţi
-Dividende: compania distribuie dividende anual, în ciuda faptului că poate fi categorisită că o companie de creştere, mai degrabă decât una de tip "value".
-Tendinţa de creştere a nivelului educaţiei financiare în România: creşterea numărului de investitori pe piaţa de capital din România, cu o triplare impresionantă în sectorul retail şi o prezenţă solidă a fondurilor de pensii, reprezintă un indicator robust al maturizării şi atractivităţii pieţei. În decembrie 2023 erau aproximativ 180.000 de investitori, faţă de 54.000 în 2019. Dacă păstrăm acelaşi raport dintre numărul de participanţi la piaţă şi populaţia activă din Polonia, în România ar trebui să existe în jur de 500.000 de conturi. Este aşteptat ca acest număr să fie atins după implementarea CCP.RO, care are scopul să aducă noi investitori, mai experimentaţi, datorită viitoarelor produse de investiţii introduse.
-Monopol în România: nu există presiune semnificativă pe politica de preţ sau concurenţă pentru atragerea de noi listari, în România.
-Sume tot mai mari pentru fondurile de pensii: prezenţa unor fonduri de pensii puternice este esenţială pentru o piaţă primară activă, asigurând încredere în tranzacţii, lichiditate, precum şi capacitatea de a susţine oferte publice iniţiale (IPO) de dimensiuni mari. În acest sens, după primele nouă luni din 2023, piaţa pensiilor private din România a ajuns să gestioneze active totale în valoare de 121,6 miliarde de lei, marcând o creştere cu 21,5% faţă de sfârşitul anului 2022.
-Evoluţia preţului: în ultimul an, cotaţia acţiunii BVB s-a apreciat cu 64,5%, depăşind cu mult performanţa indicelui BET din perioada menţionată, care s-a situat la +28,5%.
Riscuri
-Condiţiile macro: Adrian Tănase, directorul general al BVB, a subliniat importanţa normalizării condiţiilor macroeconomice, menţionând că stabilizarea inflaţiei şi a ratelor dobânzii ar creşte interesul pentru piaţa primară de listari. În contextul actual, cu dobânzi ridicate şi inflaţie crescută, apetitul pentru investiţii scade, fapt demonstrat de comparaţia între anii 2023 şi 2021. Politici economice adecvate, atât la nivel local, cât şi global, sunt necesare pentru a readuce echilibrul macroeconomic, ceea ce ar facilita activităţi de piaţă mai intense şi ar alimenta optimismul pentru o piaţă de capital vibrantă în următorii ani.
-Capitalizare de piaţă ridicată: multiplul de evaluare P/E se situează, în urmă rezultatelor financiare preliminare şi în baza preţului de închidere din 13.02.2024, la valoarea de 21, semnificativ mai mare decât majoritatea companiilor prezente în indicele BET.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, raport companie, bursa.ro, Agerpres, Investopedia, TradingView
------------------------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2024, 08:10)
Articolul e dovada ca Tradeville manipuleaza piata - BVB a ratat SOP-ul; AGEA din aprilie 2023 a aprobat rascumparare pana la 60 000 actiuni la un pret maxim de 50 lei. Pe site-ul Bursei se gaseste doar un comunicat - acordare actiuni management. Deci, diferenta efectiv nu a fost cumparata pentru ce expertii de la Bursa nu si-au imaginat dinamica pretului. Scadeti din rezultate - SOP a fost aprobat. Banii trebuie cheltuiti.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2024, 15:32)
Bvb,susținută interesat de Sifuri + banci ) e ca o companie de stat, adică BVC mic, care n'are cum să nu fie depășit, salarii imense,SOP pe măsură, conducând după principiul :supraveghem dar nu ne bagam-saru' mana pentru masa!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2024, 16:24)
Hanga și Tănase formează cea mai performanta echipa de conducere a BVB. Felicitări pentru rezultatele excepționale!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2024, 22:09)
Hanga si Tanase acopera o ilegalitate - dudie toata primaria sector 1... nu au obtinut autorizatia necesara pentru a efectua lucrarile la america house unde vor sa mute sediul si au continuat cu lucrarile.