Erste Group a încheiat primul semestru din 2023 raportând creşteri de două cifre la nivelul veniturilor operaţionale şi al profitului net acordat acţionarilor societăţii-mamă. Grupul bancar austriac preconizează majorarea veniturilor şi în anul 2023, precum şi o creştere a producţiei de credite cu 5%. Pentru rezultatele exerciţiului financiar 2023, Erste vizează distribuirea unui dividend brut cu un randament de aproape 8%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Erste Group este unul dintre principalele grupuri bancare din Europa, având sediul central în Austria. Erste Group deserveşte 16 milioane de clienţi în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Serbia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Croaţia. Acestea reprezintă pieţele esenţiale pentru grup. Indirect, grupul este prezent şi în Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Macedonia de Nord.
La nivelul pieţelor esenţiale, printre principalii concurenţi se regăsesc grupurile financiar-bancare Raiffeisen Bank International, UniCredit Group, ING Group, OTP Bank Group, Nova Ljubljanska Banka, KBC Group, Societe Generale, Intesa Sanpaolo şi Banca Transilvania.
Cea mai mare parte a veniturilor grupului sunt generate de produsele şi serviciile bancare oferite persoanelor fizice (clientela retail). În plus, Erste Group asigură servicii de consultanţă pentru investiţii, finanţare pentru instituţii publice şi realizează diverse operaţiuni pe piaţa interbancară.
Analizând structura acţionariatului la 30 iunie 2023, aproape 61% din acţiunile Erste Group Bank AG sunt controlate de investitorii instituţionali. La general, free-float-ul este de 75,33%. Din punct de vedere geografic, cei mai mulţi acţionari sunt de naţionalitate austriacă - aproape 33% din capitalul social.
Directorul general este Willi Cernko. Mandatul acestuia a început în luna iulie 2022 şi va expira în data de 31 decembrie 2024. În prezent, acesta este şi directorul segmentului de retail al Erste Group. Willi Cernko are o activitate în sectorul bancar de peste 35 de ani.
• BCE: Cererea netă de credite din partea companiilor, la nivel minim record în zona euro
Cel mai recent sondaj trimestrial realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) în rândul băncilor zonei euro indică o scădere a cererii nete pentru credite din partea companiilor cu 42%, faţă de trimestrul al doilea din 2022, până la un nivel minim record. Totodată, sondajul a arătat o scădere a cererii pentru credite şi din partea gospodăriilor private. De asemenea, sondajul realizat în rândul a 158 de creditori din zona euro a indicat o înăsprire a standardelor de creditare. Pentru BCE, acest fapt pune în discuţie posibilitatea unei opriri temporare a ciclului de majorări a ratelor de dobândă. Joia trecută, BCE a decis majorarea dobânzilor-cheie din zona euro cu 25 de puncte de bază, marcând cea de-a noua creştere consecutivă a ratelor de dobândă. Pentru trimestrul al treilea din 2023, creditorii din zona euro anticipează că cererea pentru împrumuturi îşi va continua scăderea, însă într-un ritm mai lent decât în trimestrul anterior.
Inflaţia din zona euro - de 5,3% în iulie - se menţine peste nivelul ratelor-cheie de dobândă şi, potrivit proiecţiilor economice ale BCE din luna martie, această situaţie s-ar putea perpetua până în anul 2025. Analizând trimestrul curent, indicii de încredere privind activitatea de producţie au scăzut la 42,7, cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Scăderea volumului de comenzi industriale noi cu cea mai mică rată din 2009 până în prezent semnalează o potenţială reducere viitoare a activităţii de producţie.
• Eficienţă operaţională în creştere pentru Erste Group
Pentru primul semestru din 2023, Erste Group a raportat performanţe financiare îmbunătăţite faţă de acelaşi interval din 2022. Creşterea veniturilor nete din dobânzi a înregistrat cel mai pronunţat avans la nivelul pieţei austriece. Beneficiind de o creştere a veniturilor din speze şi comisioane la nivelul aproape tuturor pieţelor şi datorită obţinerii unor câştiguri nete din activitatea de tranzacţionare, grupul Erste a raportat un raport cost/venituri de 47,9% (faţă de 55,1% în primul semestru din 2022), demonstrând o creştere a eficienţei operaţionale.
Nivelul provizioanelor aferente pierderilor asociate unui scenariu de criză a rămas nemodificat faţă de luna martie 2023, respectiv la 900 de milioane de euro. În ansamblu, rentabilitatea capitalurilor proprii a crescut de la 13,5% la 16,2%.
Soldul creditelor acordate băncilor a fost aproape dublu faţă de sfârşitul anului trecut, atingând 33,5 miliarde de euro, datorită unei activităţi de creditare substanţiale îndeosebi în Austria şi Republica Cehă. La nivelul clientelei, soldul creditelor a crescut cu doar 1,4% în primele şase luni ale acestui an, până la 204,9 miliarde de euro. Rata creditelor neperformante s-a menţinut la 2%. Analizând satisfacerea cerinţelor de capital, rata fondurilor proprii de nivel 1 a crescut cu 70 de puncte de bază, până la 14,9%.
• Erste Group se aşteaptă la o majorare a veniturilor nete din dobânzi cu 20%
Grupul Erste are în vedere distribuirea unui dividend brut per acţiune de 2,7 euro din rezultatele exerciţiului financiar 2023. Acesta este cu 42,1% mai mare decât ultimul dividend plătit. Pentru acest an, grupul Erste vizează menţinerea ratei rentabilităţii capitalurilor proprii tangibile peste 15%. În urmă cu trei luni, ţinta acestui indicator era cuprinsă în intervalul 13-15%. Pilonii îmbunătăţirii performanţei băncii sunt în număr de patru şi sunt reprezentaţi de: I) previziunile de creştere economică la nivelul tuturor pieţelor esenţiale în care activează grupul; II) rate de dobânda politică monetară stabile, aşa cum se remarcă în Republica Cehă, România şi Ungaria, dar şi rate de dobândă cheie în creştere, în zona euro; III) estimarea unui nivel redus al incapacităţilor de plată a debitorilor; IV) dezvoltarea canalelor de banking digital.
Datorită temperarii inflaţiei şi a îmbunătăţirii generale aşteptate a situaţiei macroeconomice în Europa, Erste preconizează o creştere a producţiei de credite cu 5%. Astfel, grupul se aşteaptă la o majorare a veniturilor nete din dobânzi cu 20% faţă de anul 2022 şi, totodată, la creşterea generală a veniturilor operaţionale. În consecinţă, raportul cost/venit este preconizat să rămână sub 50%. Această eficienţă operaţională este dublată, în paralel, de menţinerea aşteptată a unui nivel ridicat al capitalurilor de risc bancar.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea Erste Group Bank
Oportunităţi
- Acţiunea Erste Group Bank AG distribuie dividende acţionarilor. În ultimii cinci ani, acţiunea a plătit dividende din ce în ce mai mari, cu excepţia anului marcat de debutul pandemiei COVID-19. Pentru anul 2023, Erste intenţionează să distribuie un dividend majorat substanţial faţă de anii precedenţi. De asemenea, este planificat un program de răscumpărare de acţiuni proprii în valoare de până la 300 de milioane de euro pentru acest an.
- Grupul priveşte cu optimism mediul macroeconomic al pieţelor în care activează. Pentru a-l naviga, Erste este atentă la menţinerea unei eficienţe operaţionale crescute, mai ales prin creşterea veniturilor bancare, precum şi la păstrarea unui nivel ridicat de rezerve de capital.
Riscuri
- Scăderea activităţîi din zona euro, precum şi a cererii de credite poate avea consecinţe negative asupra performanţei grupului, putând să infirme aşteptările de îmbunătăţire a performanţei financiare.
- Estimările analiştilor, centralizate de către Erste Group în data de 28 iulie 2023, arată că profitul net al următorilor ani ar putea scădea sub nivelul celui preconizat pentru 2023. Astfel, pentru 2024, profitul net aferent acţionarilor societăţii-mamă este estimat la 2,39 miliarde de euro, sub nivelul de 2,52 miliarde de euro preconizat pentru acest an. În anul 2025, analiştii se aşteaptă ca profitul să crească până la 2,42 miliarde de euro. Dacă va dori să distribuie dividende din ce în ce mai mari, Erste Group s-ar vedea nevoită să majoreze rata de alocare a profitului net pe destinaţia dividendelor. În anul 2022, aceasta s-a situat la 37,7%. Majorarea ratei de alocare constrânge grupul bancar, întrucât aceasta se face în detrimentul acumulării de rezerve de capital care pot finanţa producţia de credite şi dezvoltarea companiei.
Notă: estimările analiştilor au fost centralizate la o dată anterioară celei aferente publicării rezultatelor financiare semestriale ale grupului Erste. Aceste estimări pot suferi modificări.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: erstegroup.com, globaldata.com, thebanks.eu, Trading Economics, Bloomberg, ecb.europa.eu, dividendmax.com, Google Finance, calcule TradeVille, Financial Times, BVB.
----------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. Vivre Deco
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 14:00)
Tradeviile,
Cand intoarceti banii furati ca urmare a emiterii obligatiunilor in euro VIVRE? Ati inselat investitorii...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 14:58)
sunt utilizator Tradeville inca din 2008.
nu am avut obligatiuni Vivre si nici nu am simtit sa ma fii fortat cineva sa cumpar vreodata ceva anume!
zici ca Tradeville a emis obligatiunile?
poti sa dai mai multe detalii?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 17:36)
Investimental e cu mult mai ieftin la comisioane.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 18:50)
pune lista de comisioane.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2023, 22:22)
Normal, ca abia au inceput...
Cum vrei sa atragă clienți?
Apoi vin ca PSD și măresc Ciolacu* ;)