Furnizorul de telefoane mobile şi gadget-uri iHunt Technology Import Export SA a încheiat primele nouă luni din 2023 înregistrând un declin de 20,4% al cifrei de afaceri, compania fiind influenţată de starea economică globală incertă. De asemenea, pe fondul ritmului mai lent de scădere a cheltuielilor operaţionale comparativ cu veniturile, compania a înregistrat o pierdere netă de 722.000 lei la finalul primelor nouă luni din anul curent, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
iHunt este o companie care comercializează pe piaţa românească gadget-uri şi accesorii atât sub brandul propriu, cât şi din portofoliul altor producători. De asemenea, distribuie produse de tip smart home, în principal sub brandul propriu. Canalele de distribuţie a produselor din oferta iHunt sunt: comerţul electronic, incluzând site-ul propriu, dar şi alţi parteneri online, respectiv comerţul prin reţeaua de magazine partenere. Acţiunile companiei sunt incluse pe piaţa SMT-AeRO, începând cu luna iulie 2019.
Printre principalele produse comercializate de companie se numără: smartphone-uri; smartwatch-uri; staţii de încărcare a maşinilor electrice iHunt; tablete sub brand propriu.
În cadrul acţionariatului companiei, o pondere de 51,15% din acţiuni este deţinută de domnul Stroe Cezar Cătălin, care este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, restul de 48,85% fiind controlat atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice. Domnul Stroe este economist şi antreprenor, şi a dezvoltat cu succes, timp de şase ani, o iniţiativă antreprenorială în domeniul publicaţiilor.
• IDC: Piaţa globală de smartphone-uri, estimată la 1,19 miliarde de unităţi livrate în 2023
Piaţa globală de smartphone-uri este estimată să ajungă la 1,19 miliarde de unităţi livrate în 2023, în scădere cu 1,1% faţă de cele 1,21 miliarde de unităţi livrate în 2022, conform datelor IDC. Până în 2027, se aşteaptă ca livrările să ajungă la 1,37 miliarde de unităţi, rezultând o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 2,6%.
Pe piaţa smartphone-urilor, Apple se află pe locul întâi în ceea ce priveşte numărul de utilizatori, cu o cotă de 30,44%, urmat de Samsung (26,1%) şi Xioami (11,72%). Practic, peste 3 din 10 utilizatori de smartphone-uri din întreaga lume folosesc un telefon marca Apple.
După cele mai recente date furnizate de CNBC, vânzările globale de smartphone-uri au crescut în octombrie pentru prima dată în ultimele 27 de luni, impulsionate de redresarea pieţelor emergente. Printre principalii factori suplimentari care au contribuit la redresarea pieţei, se numără lansarea seriei iPhone 15 la finalul lunii septembrie 2023, în timp ce Huawei a înregistrat cea mai rapidă creştere dintre producătorii de smartphone-uri din China. De asemenea, se aşteaptă ca în ultimul trimestru din anul curent, piaţa globală de telefoane inteligente să înregistreze o uşoară revenire pe un trend ascendent.
De asemenea, conform companiei de cercetare în domeniul tehnologiei, Canalys, la nivel trimestrial declinul vânzărilor globale a încetinit la 1% în peruiada iulie - septembrie 2023 pe bază anuală, comparativ cu scăderea de 10% înregistrată în trimestrul anterior.
Până în anul 2030, economia digitală din Europa Centrală şi de Est (CEE) ar putea ajunge la 330 de miliarde de euro, în contextul în care comerţul digital, care este principala sursă de creştere până în prezent, va continua să se dezvolte, iar lansarea de noi afaceri şi digitalizarea sectorului public pot accelera creşterea segmentului.
• Hunt şi-a redus cifra de afaceri cu 20,4%
La finalul primelor nouă luni din 2023, iHunt înregistrează o scădere cu 20,4% a cifrei de afaceri, declinul fiind pus pe seama schimbărilor cu privire la cererea din piaţă, influenţată puternic de starea economică globală. Ritmul de scădere a cheltuielilor este mai lent comparativ cu cel al veniturilor (-11,7% în ritm anual), acestea fiind compuse preponderent din cheltuielile cu mărfurile (79%) şi de cele cu prestaţiile externe (15%). Scăderile înregistrate în principalele clase de cheltuieli sunt cauzate în principal de ajustările necesare întreprinse de conducerea companiei în structura operaţională, notează TradeVille. Pe seama diminuării volumului de vânzări într-un ritm accelerat, superior ratei de diminuare a cheltuielilor din exploatare, la finalul primelor nouă luni ale anului 2023, emitentul înregistrează un rezultat pozitiv din exploatare de 1,16 milioane de lei, în scădere cu 76,9% faţă de primele nouă luni din 2022.
Diminuarea profitului generat de activitatea operaţională, dar şi adâncirea pierderii financiare impactează rezultatul net înregistrat, care se materializează la finele perioadei de nouă luni într-o pierdere netă în valoare 722.000 de lei, comparativ cu profitul net de 3,65 milioane de lei marcat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Conform raportului societăţii, Consiliul de Administraţie are în vedere distribuirea echitabilă a profitului net, atât pentru distribuirea de dividend acţionarilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în scopul asigurării unei dezvoltări durabile pe termen mediu şi lung. În anul 2021, compania a acordat dividende totale în valoare de 3,51 milioane de lei, ceea ce reprezintă o rată de alocare din profitul net de 47,1%. Randamentul dividendului la prezentarea raportului în 29.04.2022 a fost de 5,8%. Pentru anul 2022, compania nu a distribuit dividende.
IHunt îşi va continua eforturile privind restructurarea ofertei în vederea eliminării gamelor de produse mai puţin relevante pentru piaţă, înlocuindu-le cu produse smart noi. În ciuda contracţiei pe segmentul B2B, compania a reuşit să implementeze o strategie de vânzare în funcţie de parteneri, cu discounturi semnificative pe obiective clare, reuşind astfel să relanseze activitatea de distribuţie.
În ciuda unei pieţe în scădere ce a afectat întreaga industrie de telefoane mobile inteligente, iHunt a reuşit să ramburseze principalul pentru obligaţiunile emise la 12 februarie 2021, în valoare de 7 milioane de lei, în data de 6 noiemrbie 2023, în linie cu prevederile Memorandumului.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea iHunt
Oportunităţi
- Indicatorul de lichiditate generală şi cel de lichiditate imediată înregistrează un nivel solid, oferind companiei capacitatea de a-şi onora obligaţiile curente.
- Produse de tip smartphone de cea mai nouă generaţie, performante şi accesibile care urmăresc facilitatea accesului la mijloace de comunicare şi educare moderne pentru toţi utilizatorii.
- Buna cunoaştere a utilizării instrumentelor pieţei de capital, compania derulând două runde de emisiuni de obligaţiuni în valoare de 7 milioane de lei, reuşind să îşi îndeplinească şi obligaţiile de plată a principalului în condiţii de piaţă nefaste.
- Creşterea livrărilor de telefoane mobile cu 1,51 miliarde de unităţi pe an la nivel mondial, rezultând un CAGR de 1,1% din 2022 până în 2027.
Riscuri
- Creşterea inflaţiei, cu impact direct asupra preţurilor cu energia electrică şi a scăderii puterii de cumpărare a consumatorilor.
- Înăsprirea politicii monetare şi creşterea ratelor de dobândă din piaţă, cât şi deprecierea cursului valutar pot influenţa capacitatea companiei de a contracta viitoare împrumuturi la costuri reduse.
- Trend negativ al comenzilor online, cât şi offline, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a consumatorilor.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport şi comunicat societate, Oberlo, CNBC, IDC, Counterponint, Economedia, Gartner.
----------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Pelicanu în data de 28.11.2023, 09:00)
De ce o fi demisionat membrul din Board-ul HUNT?
1.1. k-au adus Botnarenco mai cu experienta (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 09:38)
Mihai Botnarenco are experienta in brokeraj, e director de firma , este investitor cu experienta, e implicat si pe la SIF-uri, are afaceri in media, este si din Ploiesti
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 09:39)
Adica cel care a demisionat nu avea experienta?
1.3. avea, dar poate nu avea timp (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 10:04)
a luat pe cineva care se implica in companie
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 13:58)
Nu poate nimeni sa spuna ca te duci membru in CA si nu te implici. Ca nu are timp!? Nu stiu de ce sa-l insultam pe om. Nu e corect.
1.5. Aha. (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 16:23)
adica a adus alt sifon?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 11:03)
HUNT a platit obligatiunile la scadenta 7 milioane.Din activitatea ei era imposibil.S-a imprumutat la cineva.Nu a dat raport curent in 24 h la bursa de unde si in ce conditii.7 mili sunt mult peste conditionalitatile de 20% din activele imobilizate sau 10% din CA a anului precedent.Dar unde s-au intamplat atatea,merge si-asa! Apropos ca nici pana azi nu a scris in ce conditii e imprumutata firma la actionarul principal.Amanunte!
2.1. esti dezinformat total (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 11:37)
datoriile au scazut nu au crescut,, nu s-a imprumutat pentru plata obligatiunilor deoarece au avut profit mare in 2022 si au mentionat ca il repatizeaza in acest scop
majoritarul nu a luat nici o dobanda pentru banii imprumutati societatii
stau foarte bine si la cash, au peste 2 milioane in conturi la T3
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 12:01)
florinel comanel tu esti?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 12:21)
ai tu balanta la sfarsit de Noiembrie,ca nici nu e gata luna
abia la inceputul ei au achitat obligatiunile deci nu exista balanta in care sa apara cat sunt azi
T3 s-a incheiat cu mai mult de o luna inainte de plata obligatiunilor
tocmai ca din aia 2 milioane trebuiau sa se descurce pe afaceri in pierdere si sa plateasca
7 milioane o luna si ceva mai tarziu
am ras aia cu plata din profit,te pricepi nu gluma la cashflow,bilnat si p&l,faci tare diferenta intre ele
capisci pompagiule?
2.4. aici zic altceva. (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 16:22)
ia citeste ce zic aici.
Pe seama diminuării volumului de vânzări într-un ritm accelerat, superior ratei de diminuare a cheltuielilor din exploatare, la finalul primelor nouă luni ale anului 2023, emitentul înregistrează un rezultat pozitiv din exploatare de 1,16 milioane de lei, în scădere cu 76,9% faţă de primele nouă luni din 2022. SCADERE 77%
Diminuarea profitului generat de activitatea operaţională, dar şi adâncirea pierderii financiare impactează rezultatul net înregistrat, care se materializează la finele perioadei de nouă luni într-o pierdere netă în valoare 722.000 de lei, comparativ cu profitul net de 3,65 milioane de lei marcat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
PIERDERE NETA DIN ACTIVITATE OPERATIONALA DAR SI ADANCIREA PIERDERII FINANCIARE.
acum intelegisau trebuie sa-ti desenam?
2.5. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 28.11.2023, 16:48)
...
2.6. vezi ca te precipiti si le incurci (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 17:32)
HUNT are profit operational nu pierdere cum spui tu
3. HUNT arata bine
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 12:53)
la ce produse au acum in oferta vor da lovitura din 2024
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 13:04)
A jucat la pacanele in plasamente banii companiei=adio credibilitate.E clar din pierderea interesului investitorilor.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 13:19)
A citit Tradeville rezumatul recenziilor IHunt pe G?A vazut ce spun clientii,ce nota acorda?Stie ce dinamita e asta pentru un retailer&procator din sectorul tehnologie?
5.1. punctajul de pe emag ? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2023, 14:00)
pe amag conteaza si au 4.5 din 5
cei mai mult sunt foarte multumiti de produsele IHUNT