Nuclearelectrica - singura companie de producţie a energiei electrice prin tehnologie nucleară din România, a raportat rezultate în creştere, pe fondul unui an cu preţuri mari în energie şi a unor reglementări stricte din partea statului român, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Nuclearelectrica se alătură, în acest an, companiilor care au înregistrat pe parcursul anului trecut rezultate financiare semnificativ în creştere, în contextul unui an cu preţuri mult peste medie a energiei electrice, dar şi a faptului că societatea nu utilizează gaz, cărbune sau alţi combustibili fosili în producţie, ceea ce a protejat-o împotriva volatilităţii preţurilor materiilor prime.
Astfel, veniturile companiei s-au dublat în 2022, faţă de 2021, totalizând 6,5 miliarde lei. Dinamica veniturilor a fost în mare parte datorată segmentului de vânzare a energiei electrice, care are o pondere de 98% în totalul veniturilor din exploatare.
Producţia de energie electrică a rămas relativ constantă, însumând 10.200 GWh în 2022, puţin în scădere faţă de producţia din 2021, care a înregistrat 10.377 GWh.
Cheltuielile totale de exploatare s-au mărit cu 76%, creşterea fiind influenţată în mare parte de noile taxe suplimentare impuse segmentului energetic şi adoptate în 2022, acestea având o pondere de 31% în totalul cheltuielilor de exploatare.
Indicatorul EBITDA a înregistrat o valoare dublă în 2022, totalizând 3,5 miliarde lei, în contextul unor cheltuieli cu deprecierea şi amortizarea de peste 600 milioane lei. Astfel, rezultatul operaţional al societăţii a fost de 2,9 milarde lei - de 2,5 ori mai mare faţă de 2021, dinamica pozitivă fiind atribuită în general de creşterea semnificativă a veniturilor.
Rezultatul net al companiei a avut cea mai mare creştere dintre indicatorii financiari, cu un avans de peste 2,6 ori faţă de 2021, totalizând 2,7 miliarde lei.
Compania a încheiat anul 2022 cu o poziţie bună de lichidităţi, având numerar şi echivalente de numerar în valoare de 2,7 milarde lei - dublu faţă de 2021, iar gradul de îndatorare total este de 11%.
Capitalizarea bursieră a societăţii este de 13,1 miliarde lei, iar în ultimele 12 luni acţiunile au avut o dinamică de minus 1%. De la începutul anului şi până în 23 februarie 2023, cotaţia acţiunilor a crescut cu 1,6%.
• Dividende în creştere în 2022
Având în vedere profitul net preliminar de 2,7 miliarde lei şi luând în considerare rata de alocare a profitului net din 2021, care a fost de 61%, investitorii se pot aştepta la un dividend brut pe acţiune de 5,5188 lei, în creştere de peste 2,8 ori faţă de dividendul brut acordat în 2022. Raportat la preţul de închidere din data de 23 februarie 2023, dividendul ar putea avea un randament de 12,7%.
Totuşi, rămân destui factori care ar putea influenţa atât rezultatele anuale finale, cât şi decizia statului privind rata de alocare, astfel încât publicarea rezultatelor finale va oferi o imagine mai clară.
• Estimări mai slabe pentru 2023
Estimările Nuclearelectrica pentru anul în curs sunt mixte, luând în considerare comparaţia cu 2022. Compania se aşteaptă la o creştere moderată a veniturilor din exploatare, însă prevede o scădere semnificativă a profiturilor nete - trend cauzat în mare parte de mărirea cheltuielilor cu impozitele şi taxele suplimentare.
Având în vedere tendinţa de scădere a preţurilor la energie electrică după atingerea unui vârf în vara anului trecut, dar şi o reglementare mult mai strictă a sectorului de energie din partea statului, ne putem aştepta la o temperare a rezultatelor, acestea menţinându-se totuşi într-un teritoriu profitabil.
• Sectorul de energie în România
Anul 2022 s-a caracterizat printr-o volatilitate extremă a preţului energiei electrice, care a înregistrat pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) un nivel al preţului de 2,4 ori mai mare faţă de 2021. Chiar dacă în ultimele luni cotaţiile pentru energie s-au diminuat semnificativ faţă de vara trecută, şocul volatilităţii preţurilor pe piaţă se face încă resimţit, întrucât societăţile din domeniul energetic, în special furnizorii, au presiuni asupra fluxurilor de numerar.
Conform datelor INS, în perioada ianuarie - noiembrie 2022 consumul final de energie electrică în România a scăzut cu 6,8% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, totalizând 47,4 miliarde KWh. Consumul de electricitate al populaţiei a scăzut cu 9,3%.
Pe segmente de producţie, producţia din termocentrale a fost de 19,6 miliarde KWh (-2.3% vs 11L 2021), producţia din hidrocentrale a fost de 12,9 miliarde KWh (-19.8% vs 11L 2021), iar producţia din centralele nuclearo-electrice a totalizat aproximativ 10 miliarde KWh (-1.8% vs 11L 2021). Producţia parcurilor eoliene (+12.3% vs 11L 2021) şi fotovoltaice (+3.6% vs 11L 2021) a fost singurul segment de producţie care a înregistrat o creştere comparativ cu anul trecut.
Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt economedia.ro, BVB, rapoartele societăţii
....................................
Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.