TRADEVILLE: Oil Terminal dublează profitul net în 2022

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 17 februarie 2023

Oil Terminal dublează profitul net în 2022

Oil Terminal raportează cifre în creştere, în contextul intensificării activităţii portuare în Constanţa.

Oil Terminal este o companie specializată în depozitarea şi manipularea produselor petroliere. Compania ocupă o poziţie strategică în zona Mării Negre, fiind cel mai mare terminal petrolier din portul Constanţa. Principala activitate constă în efectuarea prestaţiilor de servicii având facilităţi de depozitare cu o capacitate totală de circa 1,4 milioane mc, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Principalul segment de activitate al Oil Terminal este primirea, încărcarea, depozitarea şi manipularea ţiţeiului, produselor petroliere, petrochimice, chimice lichide, precum şi alte produse finite sau materii prime lichide pentru import, export şi tranzit.

Principalele cifre preliminare înregistrate în 2022

Societatea a înregistrat pentru 2022 o cifră de afaceri netă în valoare de 302,7 milioane lei - cu 47% mai mare faţă de anul trecut, fiind influenţată pozitiv de practicarea unor tarife mai mari în 2022.

Oil Terminal dublează profitul net în 2022

Indicatorul EBITDA a avut o creştere de doar 7,4%, impactul cheltuielilor nemonetare fiind unul mai mare faţă de anul trecut.

Rezultatul operaţional a crescut cu 73%, fiind influenţat mai ales de creşterea cheltuielilor cu utilităţile în suma de 15,7 milioane lei (+130% vs 2021) şi alte cheltuieli de exploatare, care au totalizat 111,7 milioane lei (+125% vs 2021).

Rezultatul net a fost în sumă de 11,6 milioane lei - de două ori mai mare faţă de 2021, ca urmare a unei cifre de afaceri în creştere. Dinamica pozitivă a fost semnificativ influenţată de schimbările macroeconomice, cauzate de războiul din Ucraina, care a dus la o creştere importantă a activităţii portuare în România, de care au beneficiat toţi operatorii din port, inclusiv Oil Terminal.

În 2022 România a devenit a treia cea mai importantă sursă de import din interiorul UE. În perioada ianuarie - august 2022, România a exportat petrol către alte state din UE, cu o valoare de cinci ori mai mare faţă de întreg anul 2021 - 245 miloane euro.

Tarife practicate în 2022

Rezultatele aferente anului 2022 au fost influenţate într-o anumită măsură şi de tarifele mai mari, care au intrat în vigoare în luna mai 2022, prin Ordinul ANRM 81/16.05.2022, care a majorat tarifele cu circa 17,4% pentru toate serviciile prestate de către Oil Terminal.

În 2022, societatea a acordat un dividend de 0,0072 lei/acţiune, randamentul căruia, calculat la preţul de închidere din data ex-dividend (16 mai 2022), este de 5%.

Dacă presupunem că societatea va acorda în 2023 un dividend la aceeaşi rată de alocare ca anul trecut, atunci investitorii se pot aştepta la un dividend brut în suma de 0,0179 lei/acţiune. Randamentul dividendului, calculat la preţul de închidere din data de 13 februarie 2022, este de 12,5%.

Perspective pentru 2023

Având în vedere că războiul din Ucraina continuă, iar experţii cred că va fi unul de uzură şi previzionează că nu se va sfârşi în 2023, se poate presupune că noile trasee logistice ale energiei vor continua să fie folosite şi în acest an, ceea ce ar putea fi benefic pentru Oil Terminal şi alte companii din portul Constanţa.

Principalul port românesc a fost depăşit de cantitatea de marfă în 2022, atunci când s-au format cozi uriaşe de camioane care aşteptau să ia sau să predea marfă, principalele cauze ale întârzierii fiind sistemul logistic învechit şi sistemul feroviar nefuncţional al portului. Chiar şi aşa, portul Constanţa poate ajunge un punct important de legătură în Marea Neagră, iar companiile româneşti s-ar putea bucura de beneficii multiple în 2023.

Oil Terminal dublează profitul net în 2022

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt economica.net, raport societate, eurostat, panorama.ro.

..................................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb