În contextul unui an cu preţuri exorbitante în domeniul energiei, sectorul de Oil&Gas - la nivel internaţional - raportează rezultate financiare de invidiat. OMV Petrom nu a rămas în urmă, înregistrând cea mai mare cifră de afaceri şi cel mai mare profit net din ultimii 24 de ani. Compania a anunţat şi dividendul de bază în 2023, dar şi faptul că au în plan şi distribuirea unui dividend special, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
• Rezultate record pentru companie
OMV Petrom a raportat în această săptămână rezultatele anuale preliminare aferente anului 2022, anunţând creşteri semnificative în plan financiar. În ziua raportării rezultatelor, preţul acţiunii a urcat cu până la 1,3% la deschidere, închizând şedinţa de tranzacţionare cu 0,21% pe plus, care arată faptul că piaţa încorporase deja aşteptările unui profit record, dar şi posibilitatea ca 2023 să fie un an mult mai dificil pentru companie.
Astfel, cifra de afaceri consolidată se ridică la 61,3 miliarde lei - de 2,4 ori mai mare comparativ cu 2021, iar EBITDA a înregistrat o valoare de 17,1 miliarde lei (+140% vs 2021).
În cadrul cifrei de afaceri, veniturile din contractele cu clienţii au fost în valoare de 51,9 miliarde lei, având o pondere de 84,6%, restul fiind venituri din alte surse, în care se includ, în principal, venituri din tranzacţiile privind mărfurile care sunt în scopul IFRS 9, rezultatul din instrumente de acoperire împotriva riscurilor, precum şi venituri din închirieri şi leasing.
Cea mai mare pondere în cadrul veniturilor din contractele cu clienţii a avut-o segmentul de Rafinare şi Marketing, reprezentând 60,4%, fiind urmat de segmentul de Gaze şi Energie, cu 39,5%.
Cheltuielile de exploatare au însumat 60,7 miliarde RON - de 2,3 ori mai mari faţă de 2021, fiind impactate atât de preţurile mai mari cu achiziţiile, cât şi de taxele aferente producţiei. Astfel, cea mai mare pondere (60%) în cheltuielile operaţionale a fost reprezentată de cea cu mărfurile (30,4 milioane lei), fiind urmată de cheltuielile de producţie şi similare (6,9 miliarde lei, pondere de 13,7%) şi cheltuielile cu taxele aferente producţiei şi similare (5,4 miliarde lei, pondere de 10,7%).
Rezultatul net preliminar înregistrat de societate a fost de 10,3 miliarde lei - de 3,6 ori mai mare faţă de cel din 2021. Dinamica profitului net în trimestrul al patrulea din 2022 a fost mai scăzută, comparativ cu trimestrele anterioare, fiind semnificativ influenţată de creşterea cheltuielilor cu amortizarea (de 3,5 ori mai mare vs T3 2022) şi de cheltuielile de producţie şi similare - de 1,8 ori mai mari faţă de cel de al treilea trimestru din 2022. Astfel, la T4 2022 OMV Petrom a raportat un profit net de 1,1 miliarde lei (-78,5% vs T3 2022, -25% vs T4 2021).
Pe partea de segmente de business, cea mai mare contribuţie a avut-o segmentul de Gaze şi Energie, cu un rezultat brut de 4,7 miliarde lei şi o pondere de 38,7% în totalul profitului înainte de impozitare. Acesta este urmat de Rafinare şi Marketing cu un rezultat de circa 4 miliarde lei şi o pondere de 33,8%. Segmentul de Explorare şi Producţie are un rezultat de 3,6 miliarde lei şi o pondere de 30%.
• Cum stă OMV Petrom pe partea operaţională?
Producţia de hidrocarburi din România a scăzut cu 3,4% în cel de al patrulea trimestru al anului trecut faţă de perioada similară din 2021 şi cu 6,3% în 2022 faţă de 2021. Această scădere reflectă declinul natural din principalele zăcăminte, care a influenţat negativ şi volumul vânzărilor de hidrocarburi care au scăzut cu 4% faţă de anul anterior.
Marja de rafinare a companiei a crescut în 2022 cu 11,1 USD/bbl, la 16,6 USD/bbl - în special datorită diferenţialelor mai bune la motorină şi benzină, dar şi a preţurilor peste medie a produselor derivate ale petrolului.
Volumele de gaze naturale vândute în 2022 au fost de 46,1 TWh, cu 6% mai mici faţă de 2021, pe fondul scăderii consumului de gaze la nivel naţional (-16% vs 2021) - cel mai mic consum înregistrat în România din ultimele două decenii, ca urmare a preţurilor mai ridicate şi a vremii neobişnuit de calde.
În ceea ce ţine de segmentul de electricitate, centrala electrică de la Brazi a avut o producţie netă record în 2022 de 5TWh, comparativ cu 4,8 TWh în 2022. Conform datelor companiei, consumul naţional de electricitate în 2022 a fost cu 8% mai mic faţă de 2021, în timp ce producţia naţionala a scăzut cu 6%.
• Dividendele şi perspectivele asupra anului 2023
În privinţa dividendelor, societatea a anunţat, printr-un comunicat, că Directoratul companiei propune pentru 2023 acordarea unui dividend de bază cu 10% mai mare faţă de cel din 2022, în conformitate cu politica de dividende aprobată de către companie în 2021.
Astfel, dividendul brut propus se ridică la 0,0375 lei/acţiune. Raportat la ultimul preţ de închidere, dividendul are un randament de 8%. De asemenea, OMV Petrom a menţionat că ia în considerare acordarea unui dividend special în cursul anului, valoarea exactă a acestuia urmând să fie anunţată la mijlocului anului 2023.
Pentru acest an, compania prevede diminuarea preţului petrolului, părere confirmată şi de analizele internaţionale. Astfel, societatea se aştepta la un preţ mediu al ţiţeiului Brent în valoare de 80 dolari/bbl - în scădere faţă de media de 101 dolari/bbl, înregistrată în 2022, iar marja de rafinare este prognozată a se situa la peste 9 dolari/bbl, în 2022 aceasta fiind de 16,6 dolari/bbl. Producţia se estimează a se menţine relativ stabilă, cu un volum de 110.000 bep/zi (2022: 119,000 bep/zi).
Un element important în activitatea companiei rămâne şi proiectul Neptun Deep. Astfel, investiţiile din 2023 în proiect sunt estimate la 2,9 miliarde lei (+11.5% vs 2022), iar vânzările de gaze şi producţia de energie electrică se aşteaptă să fie în scădere în 2023, comparativ cu 2022, an în care OMV Petrom a avut vânzări de gaze de 46 TWh şi o producţie record de energie electrică - 5 TWh.
• OMV Petrom rămâne ferm pe poziţii - spune că nu se încadrează la taxa suplimentară pe energie
Pe partea de impozite, compania a menţionat în raport faptul că, în cursul anului 2022, a contribuit deja prin plata redevenţelor, taxelor suplimentare şi a altor contribuţii specifice industriei cu aproximativ 7,3 miliarde lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 miliarde lei, aceste taxe fiind de patru ori mai mari faţă de anul 2021.
Compania a ţinut totuşi să precizeze că, în baza rezultatelor preliminare, societatea se aşteaptă să nu se încadreze la plata suprataxei, întrucât are mai puţin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite de lege: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.
Alina Popa, CFO-ul companiei, a declarat că OMV Petrom are activităţi şi în alte sectoare care au alte coduri CAEN, în special în zona de comercializare de produse petroliere, gaze naturale şi electricitate, dar şi producţie de electricitate - iar cifra de afaceri din sectoarele care au codurile CAEN aferente OUG nu ating pragul de 75%. Acest prag nu se va atinge nici dacă se vor lua în calcul şi veniturile obţinute din producţia de energie electrică în centrală de la Brazi. Totuşi, reprezentatul societăţii a ţinut să menţioneze că, în cazul în care ANAF va ajunge la o altă concluzie privind situaţia şi va emite o decizie de impunere, atunci compania va plăti taxele.
• Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese
Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt raportul şi comunicatgele societăţii, economica.net.
1. OPINIE
(mesaj trimis de JR EWING DALLAS, USA în data de 08.02.2023, 07:30)
DA, sunt profituri, rezultate pozitive, dividende, datorita razboiului, aceasta crestere este realizata pe seama unui caz fortuit. Daca nu ar fi fost razboiul, oare aceste rezultate pozitive mai erau? Haideti domnilor economisti, finantisti sa va vad ideile, opiniile.
Rezultate pozitive, profit urias sa il vedem in timp de pace, cand viata merge pe cursul normal, fara razboaie sau conflicte la nivel mondial. Pana la urma, noi cetatenii romani ai acestei tari ROMANIA, prin faptul ca am cumparat carburant, OMV-PETROM s-a imbogatit, pardon au inregistrat profit urias. Oricum scumpirile la carburant nu au nici o baza legala, dar lasa ca merge asa, si o sa mai mearga asa....., pana cand va veni un Prim ministru destept care sa puna piciorul in prag acestei companii! SPERAM!
1.1. n-are treaba (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de tudor în data de 08.02.2023, 09:02)
E vorba de sub-investment thesis in fossil fuels si incapacitatea stiintifica de a face tranzitia rapid la green energy (care nu e asa green pt ca solicita imense cantitati de otel, cupru, nichel, lithiu etc)
SNP nu e doar benzinarii, citeste rapoartele, desi nu stiu daca poti fiind un bot
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Bobby în data de 08.02.2023, 09:13)
Ești un sărăntoc bătut în cap! Petrolul se termină în 20-30 de ani iar prețul lui va crește dramatic în viitor chisr dacă îl pui pe tactu mare Premier????
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 10:31)
De preturile uriase la pompa a beneficiat si statul roman care a incasat 20 mld lei si va mai incasa ceva din impozitul pe dividende, in timp ce profitul Petrom a fost de 10 mld lei. Statul, care practic nu a contribuit cu nimic la afacerea asta, nici macar cu drumuri bune pe care compania sa isi conduca cisternele, a luat partea leului si chiar mai mult, acum are pretentia la venituri suplimentare prin suprataxarea companiei.
De regula orice suprataxare ma afecteaza pentru ca acele costuri se transmit catre consumator, adica catre mine, in timp ce banii obtinuti suplimentar de stat nu ajung la mine decat intr-o mica masura, restul, adica grosul, mergand in buzunarele baronilor ceea ce in practica se va traduce prin cresterea numarului de BMW-uri, Ferrari-uri, Mercedes-uri, vile si vacante in Bali si Mauritius pentru multitudinea de baieti destepti. Unii mai apar la televizor pentru tunurile date, dar doar unii, foarte putini, iar si mai putini ajung sa poarte catuse sau haine vargate.
Dilema este: cine foloseste mai bine banii respectivi, compania sau statul? Daca compania este de buna credinta (daca nu, statul ar trebui sa isi faca treaba si sa intervina eficient) si foloseste banii pentru extindere si dezvoltare (si nu pentru sifonare) ceea ce inseamna locuri de munca suplimentare, castiguri suplimentare si plati catre bugetul de stat mai mari, atunci in mod clar este de preferat ca banii sa ramana la companie. Balanasarea castigurilor unei companii, intre compania respectiva si stat (prin nivelul de impozitare, taxare si suprataxare), trebuie sa tina cont de cat de eficienta este compania in investirea banilor respectivi si cat de eficient este statul in valorificarea (si nu in cheltuirea sau risipirea) banilor respectivi. Personal, sunt deranjat de modul in care statul risipeste banii prin angajatii lui fara numar si fara performante si pe faptul ca cei care isi bat joc de banii acestia, care sunt ai nostri, ai tuturor si nu ai lor, pe persoana fizica, nu patesc nimic, fapt ce incurajeaza continuarea si extinderea acestor comportamente paguboase. Multi isi bat joc de banii nostri, dar din pacate putini ajung dupa gratii (iar daca totusi ajung, atunci o fac pentru putin timp).
In paralel, sunt deranjat si de modul in care unele companii, in special cele cu actionariat extern si mai ales austriac, isi bat joc de clientii romani si chiar de autoritati, iar pentru situatia aceasta o vina majora o are tot statul roman pentru ca a tolerat (si prin asta a incurajat) astfel de comportamente, iar in unele cazuri chiar a fost partas la pagubirea noastra.
Statul are multe probleme in sanul propriu pe care trebuie sa le rezolve, incepand cu numarul, eficienta si loialitatea angajatilor, continuand cu modul in care sunt cheltuiti banii (atat la nivel central cat si local) si terminand cu stoparea imprumuturilor fara numar pe perioade mari de timp si incadrarea consumului in ceea ce producem, pentru ca acele imprumuturi pe termene lungi nu inseamna altceva decat furturi din buzunarele copiilor si nepotilor nostri (noi consuma acum si ei vor plati atunci, ulterior, ceea ce nu este corect).
Creditele pe termene lungi trebuie stopate sau facute numai daca au ca destinatie investitiile (de exemplu in capacitati de producere a energiei, dar nu numai) si nicidecum consumul, pentru a lasa mostenire generatiilor urmatoare ceva viabil, in contul banilor pe care ii consumam acum din buzunarele lor.
1.4. Titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 08.02.2023, 11:45)
Ai observat foarte bine, e o intelegere tacita "stat-corporatii" de tip fascist prin care au extras bani din buzunarele gloatei proletare.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 15:28)
Prețul mare al energiei și profitul uriaș este datorita libertății pe care tu o ai să cumperi și să te bucuri aceste produse. Ce zici daca tu și alti consumatori la fel de inutili că tine ar avea interzis la consum? Ar scădea și prețul. Ce zici de propunerea mea de economist?
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de alice în data de 08.02.2023, 17:45)
Haloo,my friend.Aia 2 miliarde din primul rand i-a incasat statul de la noi nu de la companie!!!
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de alice în data de 08.02.2023, 17:48)
erata: 20 miliarde
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 21:45)
Pastrand rationamentul tau, daca iti cumperi o masina din banii incasati de la angajator pe munca prestata de tine, inseamna ca masina apartine angajatorului respectiv pentru ca banii tai sunt incasati de la el.
Daca statul incaseaza banii de la tine, atunci de ce mai este nevoie de Petrom? Sa inchida compania pentru ca oricum statul isi incaseaza banii de la tine, nu de la ea.
Nu sunt fan Petrom, iar al austiecilor nici atat, dar realizez ca investitia din Marea Neagra (care ma intereseaza) este riscanta si costisitoare asa incat prefer sa existe un echilibru intre ceea ce incaseaza statul si ceea ce ramane la compania asta in particular (si la companii in general), din 2 motive: (1) pentru ca banii sa mearga acolo, in investitii si (2) pentru ca statul este un slab administrator isi in general isi bate joc de bani. Prefer ca banii (surplusul) sa mearga la cei care chiar stiu ce sa faca cu ei (urmand ca statul sa supravegheze ca intr-adevar banii sa fie utilizati decent si nu expatriati sau sifonati), nu la stat. In momentul in care statul exagereaza cu impozitarea si taxarea companiilor (mai ales atunci cand acestea au nevoie de fonduri pentru investitii strategice), ne paste dezastrul pentru ca este subminata dezvoltarea daca nu chiar existenta companiilor si implicit dezvoltarea economica a tarii are de suferit (este incetinita). Statul cheltuieste banii fara numar, fara numar si din pacate fara rost de prea multe ori, iar situatia asta ma ingrijoreaza. Avem nevoie de dezvoltare pentru a avea mai multi bani la buget in anii urmatori. Investitiile aduc bani si dezvoltarea sanatoasa a unei natiuni, nu consumul desantat.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 23:55)
Aceasi placa securista din '90 incoace, asa ati jupuit poporul asta si ati luat toate resursele gratis. Afara cu OMV din tara! Nationalizam Petrom!
2. P.S. la OPINIA 1
(mesaj trimis de JR EWING în data de 08.02.2023, 07:47)
Am uitat, compania sa schimbe unele furtune/repara la unele pompe de alimentare din benzinarii pentru ca ma murdaresc pe maini de motorina si benzina, curg pe langa furtune. ATENTIE la unele, nu la toate! MENTENANTA!
2.1. Jaf la populatie (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Un cunoscator în data de 08.02.2023, 08:34)
Rezultatul exceptional se datoreaza jafului de la pompa din buzunarele clientului
Cum naiba sa ai profit mai mare de aproape 3 ori fata de 2021 cind nimic semnificativ nu s a intimplat in 2022?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 09:41)
Când comentezi uita-te și la extern : la Exxon,Chevron, Shell etc. Tot pe spinarea ta au făcut profit?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 10:02)
Mol, LuKOIL, Dedeman, Brico, Lidl, Kaufland etc Totul s-a scumpit nu doar benzina. Si asta cu razboiul e reala?? Vom vedea daca preturile scad inapoi dupa terminarea razboiului.
Atatia bani pompati in piata prin printare de bani, atatea datorii guvernamentale in ultima perioada, nu au contribuit cu nimic la crearea inflatiei?
Daca e asa (NU CRED), atunci la terminarea razboiuliu vom avea inflatie 2% si toate preturile inapoi la nivelul din 2020.
2.4. Titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 08.02.2023, 11:31)
Inflatia de razboi este abia la inceput pentru ca razboiul abia a inceput.
Inflatia de razboi apare in partea finala a acestuia, dar mai ales dupa ce acesta a luat sfarsit, cand toate energiile sunt consumate, epuizate.
Inflatia asta este o inselatorie speculativ-capitalista. Preturile nu vor mai reveni niciodata la nivelul din 2020, decat daca va avea loc un colaps total care sa produca deflatie, somaj, exproprieri si nationalizari.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de antonim în data de 08.02.2023, 19:44)
Șomaj masiv din mediul bancar? IT? :)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 08:59)
daca ar fi vandut mai ieftin ar fi intrat in atentia Consiliului Concurentei,vanzand la acelasi pret cu concurenta ar fi fost banuita de intelegeri anticoncurentiale.Nici cum nu e bine.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 12:16)
Luati cei 51% de la OMV si dati la Simion&Co ca sa se scufunde ei la 3 km in Marea Neagra de la Neptun Deep ca sa instaleze ei instalatia de extragere a gazului din zacamant.
Parca vad o situatie creata la fel cand Exon a facut exitul din cauza impredictibilitatii.
Rezultat ul este cel de acum,nu stim cand se va extrage gaz din MNeagra.
Nimeni nu investeste in conditii impredictibile.
Situatiile de la Complexul din RM Valcea, Rafo Onesti, Chimcomplex Borzesti, centralele electrice pe gaz de la Iernut samd... , sunt elocvente, exemple de neurmat.
Daca aceste societati si altele ar fi fost vandute unor investitori strategici ca OMV acum am avea "n" Petromuri cu taxe si impozite virate la stat de "n" ori taxe si impozite de la OMV Petrom.
"Trompetele" cu NATIONALIZAREA canta o melodie falsa.
Cum sa nationalizezi cand pentru actiunile ramase insusi satul a lansat oferte publice pe BVB, si multe persoane fizice si juridice romane sau inscris si au cumparat actiuni OMV Petrom.
Chiar si cea de 20% a statului a fost scoasa la vanzare dar spre norocul statului nu s-a gasit
un cumparator.
Vreti sa nationalizati si actiunile pe care le-ati vandut cetatenilor sau fondurilor de pensii din tara ?
Ce prostie ?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 23:58)
Aceasi placa securista din '90 incoace, asa ati jupuit poporul asta si ati luat toate resursele gratis. Afara cu OMV din tara! Nationalizam Petrom!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 09:03)
Exploatare si productie,rezultat negativ fata de 2021.Profitul a crescut datorita preturilor mai mari la petrol si gaze.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Radu în data de 08.02.2023, 09:08)
Bancuri
Datorita jafului din buzunarele oamenilor amariti
Anonim lasa glumele proaste Au crescut preturile la petrol si gaze de aproape 3 ori ??
Nu stii ce vorbesti
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Alina Pop în data de 08.02.2023, 09:16)
Daca exploatarea si productia au fost mai mici ca in 2021 cu cit au crescut petrolul si gazele ca pret ca sa iasa profitul de 3 mai mare???
Bai anonimule tu nu gindesti un pic??
Ori lucrezi la Petrom si dezinformezi poporul?
Nu vezi ca habar nu ai cu ce se maninca ??
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 09:20)
Daca esti amarat de ce circuli cu masina??? Noi cand am vazut ca pretul la benzina, motorina s-a dus spre 8-9 lei peste tot am lasat masinile in fata casei si am circulat numai cu bicicleta. N-am suferit deloc pt ca a fost scumpa benzina.
In plus, de banii economisiti si cu ce am mai avut, am cumparat actiuni Petrom.
4.4. Titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 08.02.2023, 11:50)
Nu ai suferit deloc pentru ca a fost mai scumpa benzina si energia electrica?
Tu crezi ca materiile prime produsele sunt confectionate si ajung la raft pe baza vantului, soarelui si apei de ploaie?
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 13:36)
NU am suferit man pricepe. In primul rand am mers cu masina muuult mai putin, am amanat niste renovari la casa, am mancat mai putina carne, oua deloc(asta si pt sanatate e ok, ca am dat jos cateva kile).
Si cel mai important am deja cca 9600 lei profit din actiunile Petrom, iar curand voi lua dividende. Deci in mare sunt ok. Ceea ce puteti fi si voi, numai sa va deschideti un pic ochii.
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2023, 00:02)
Lasa garagara asta ieftina. Afara cu OMV din tara! Nationalizam Petrom!
5. Dr
(mesaj trimis de Paul în data de 08.02.2023, 09:09)
Pe măsură ce consumul crește iar resursele scad prețul hidrocarburilor va crește implacabil! La fel și profiturile celor care investesc în domeniu!! Voi ce-ați vrea, mocangeală infinită?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 10:43)
intrebarea e ce vor face cu acest profit urias, cum/unde/cand il vor investi
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 10:47)
Vom afla curand. Anul acesta se fac investitii de 6 mld.
7. OPINIE
(mesaj trimis de Rodica în data de 08.02.2023, 11:52)
Din continutul articolului rezulta clar,profit urias realizat din buzunarul fiecariu cetatean.
O orchestrare realizata peste tot,intamplare?
Cu formula,statul prost administrator,tot ce era ptofitabil s-a dat.A ramas statul sa administreze,salarii,pensii mizere etc...
Se vede si din avion...
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 13:16)
Multumeste-i lui Putin ca a declansat sarabanda scumpirilor.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 12:59)
Zicea cineva ca va ajunge 0.5000 dar nu credeam. Se pare ca avea dreptate.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 13:15)
Nu fii asa sigur. Lumea vrea Purcari, Medlife, Digi...
SNP-ul e blestemat cand ajunge la 0,5.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 13:39)
Asta e din cauza la cima rosie. Nu poti sa faci profit prea mare in Romania ca ti-l fura hotii.
9. Romania le a donat Petrom ul
(mesaj trimis de Un librral în data de 08.02.2023, 15:32)
Psd le a donat Petromul, vedem la realitatea plus cat de la limita legii si a constitutiei s a instrainat aceasta companie, ca sa aiba forta OMV de a conditiona si sau a se opune fatis intereselor legitime, pasnice si de buna credinta ale Romaniei. Neptun deep tergiversat pina la pierderea inclusiv a viitoarelor productii, dezafectaee a 2 rafinarii care ar fi fost utile acum, modul in care au omis terenurile statului in capitalul social, felul cum au facut
majorarea de capital, ca nici macar al doilea dividend nu a ajuns la min Energiei. etc. Si au scos contractul la suprafata, nici un partid nu are o poztie, o propunere de remediere... Mare batalie pe doctorate. Ei, PSD, esti multumit ca ce a facut Dan Ioan Popescu?! Chiar asteptati toti sa doneze si OMV rezervele de petrol si gaz statului austriac, si sa va faceti ca nu stiti?! Sa pretindeti ca e legal?!
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 15:58)
Nu stiu de ce nu aveti rabdare, Petrom a anuntat clar, la mijlocul lui 2023 luam decizia de investitie in Neptun Deep. Sunt 11 mld de euro necesari, o suma destul de serioasa (cam atat costa reactoarele nucleare 3 si 4 de la Nuclearelectrica). In plus nu e gata infrastructura de transport pentru acel gaz suplimentar(BRUA). Deci OMW Petrom, in parteneriat 50/50 cu Romgaz vor decide anul acesta. Sunt multi bani inca odata, si o lucrare complexa: adancime f mare pana la gaz, cca 3 km, la 200 km de mal, nu degeaba a plecat Exon.
10. fără titlu
(mesaj trimis de antonim în data de 08.02.2023, 19:42)
Ce face deștepții lui fiș? Marii investitori beneficiază de 10% la dividende după profituri mai mari cu 250%?
Doamne ferește, lemn să fii și tot te prinzi. :)
11. Neptun beach...
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 20:35)
Nu cred ca SNP va investi sa scoata gaze ca sa le impuna golanii pret fix de vanzare 150 lei/Mwh, a se vedea litigiul statului cu BSOG...exclus, e joc de glezne!
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2023, 21:03)
Buna seara!
Mă bucur pentru profitul Petrom ,în comparaţie cu externul sunt mici ,mici,mici.
Dacă aveam 100 sau 1000 de societăţi privatizate şi administrate ca la Petrom cum stăteau lucrurile?
Nu consider ca m-a furat din moment ce statul nu a administrat nimic, acum vrea sa spolieze si ce au agonisit altii şi nu pentru investitii ci pentru pensiile speciale,cumetriile din toata administratia statului.
Felicitari administratorilio Petrom!
Bla + bla+urile noastre nu valoreaza cat o ceapa degerata.
13. OPINIE
(mesaj trimis de JR EWING în data de 08.02.2023, 22:58)
Ma bucur ca am lansat opinia nr.1 si am deschis un subiect dezbatere. Acum am inteles din toate opiniile si rspunsurile date ca replica, care este realitatea la OMV PETROM.
Au fost si cuvinte-abureli lansate de catre niste anonimi care nu au sange in instalatie, care sub umbra anonimatului jignesc cu apelative ''saracule'', bai daca tu esti bogat migreaza pe alta PLANETA!
MULTUMESC celor care si-au exprimat opiniile si raspunsurile intr-un mod decent, asa sunt discutiile si dialogul in care mai invatam cate ceva prin aceste comentarii si opinii.
14. Este foarte tare Catiu
(mesaj trimis de Om în data de 09.02.2023, 09:48)
A plecat multă lume după fenta lui.