TradeVille: Paharul pe jumătate plin pentru Purcari

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 19 mai 2023

TradeVille: Paharul pe jumătate plin pentru Purcari

Purcari a înregistrat al doilea cel mai bun trimestru de dinainte de pandemie, reuşind să-şi diminueze problemele apărute în lanţul de aprovizionare ca urmare a conflictului militar din Ucraina, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Veniturile operaţionale ale Grupului au crescut cu 31% faţă de T1 2022, în timp ce profitul net s-a majorat cu 7%. Conducerea companiei a declarat că marjele operaţionale se vor îmbunătăţi în trimestrele viitoare.

Despre companie

Purcari Wineries Plc este unul dintre cei mai mari producători de vinuri şi brandy din Europa Centrală şi de Est. Brandurile din portofoliul companiei sunt: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar, Domeniile Cuza şi Angel's Estate. Conform datelor furnizate de companie, Grupul are cultivate aproximativ 1.350 de ha de viţă de vie şi operează cinci platforme de producţie, fiind cel mai mare exportator de vin din Republica Moldova şi lider de piaţă în categoria vinurilor premium din România, cu o cotă de piaţă de circa 30%.

La 31.12.2022, cel mai semnificativ acţionar era Amboselt Universal Inc., companie controlată de fondatorul şi CEO-ul Purcari, Victor Bostan, care deţine 19,97% din capitalul social. Din acţionariatul companiei mai fac parte nume importante precum Horizon Capital, East Capital, Paval Holding sau Erste Asset Management. Astfel, retail-ul deţine aproximativ 21% din capitalul social al companiei, în timp ce investitorii instituţionali controlează restul.

România, al 13-lea cel mai mare producător de vinuri din lume

Conform Statista, veniturile globale pe segmentul de vinuri sunt prognozate să crească anual între 2023 şi 2027, cu un total de 79.859 milioane de dolari (+24%). Veniturile sunt estimate să se ridice la 412.885 milioane de dolari în 2027. Astfel, CAGR al veniturilor globale pe segmentul de vinuri în perioada 2023-2027 este estimat a fi 4,4%.

Conform OIVV, la nivel mondial, România este al 13-lea cel mai mare producător de vinuri, cu o cantitate anuală de aproximativ 4,6 milioane hectolitri (hl) şi peste 250 de crame. Din volumul total, 60% este produs de viticultorii mari, cu suprafeţe de peste 100 ha. Cu toate acestea, exportul lasă de dorit în România, în 2021 fiind comercializate peste graniţă doar 0,19 milioane hl, adică sub 5% din producţie. În general, România este văzută ca o ţară producătoare de vinuri ieftine.

Consumul mediu anual per capita în România se ridică la 25 de litri, nivel similar celui din Gemania, dar de două ori mai puţin decât în Franţa.

Al doilea cel mai bun trimestru din 2019

În T1 2023, Grupul Purcari a înregistrat venituri operaţionale în valoare de 73,3 milioane RON (+31% vs. T1 2022), rezultând într-o marjă brută de 45%, cu 7 puncte procentuale sub cea din perioada similară a lui 2022. Conducerea companiei a declarat că aşa-numitele "bottlenecks" din lanţurile de aprovizionare ale companiei s-au diminuat în primul trimestru din 2023, reducându-se, astfel, costurile directe şi indirecte ale Grupului şi ajutând la îmbunătăţirea marjelor.

Cantitatea strugurilor recoltată la nivel de grup, în 2022, a ajuns la 13.733 tone, fiind în creştere cu 38% comparativ cu anul precedent. Compania şi-a crescut, pe parcursul anului 2022, şi suprafaţa cultivată cu 8,5%, până la 1.346 ha. Astfel, conducerea companiei cataloghează această recoltă ca fiind una pentru care cheltuielile au fost mai mici, lucru care se va reflecta mai accentuat în situaţiile financiare viitoare. În mare parte, producţia vândută în T1 2023 a provenit din recoltele din 2020 şi 2021, care au presupus costuri mai mari. De asemenea, conducerea companiei a declarat că preţurile ambalajelor utilizate în procesul de fabricaţie sunt în scădere, lucru care se va reflecta, de asemenea, în marjele din trimestrele viitoare.

EBITDA perioadei s-a ridicat la 21,1 milioane RON, în uşoară creştere faţă de T1 2022 (+3%), rezultând într-o marjă EBITDA de 29%. În acest sens, profitul net al perioadei a fost de 12,8 milioane RON (+7% vs. T1 2022), ceea ce a generat o marjă netă de 17%, peste intervalul de 12-16% setat de companie pentru acest an.

TradeVille: Paharul pe jumătate plin pentru Purcari

Un dividend pe măsura aşteptărilor

Conducerea companiei a propus către aprobare în AGA din 26.05.2023 distribuirea de dividende în valoare de 22,06 milioane RON, ceea ce reprezintă 39% din profitul net preliminar obţinut în 2022. Raportat la preţul de închidere din 16.05.2023, randamentul dividendului propus este de 5,5%. Data de înregistrare propusă este 31.07.2023, în timp ce data plăţii urmează să fie 18.08.2023. Dividendul propus este cu 8% mai mare decât cel acordat în anul anterior.

Politica de dividend a companiei presupune distribuirea de până la 50% din profitul anual obţinut la nivel consolidat. De menţionat că Purcari este societate înregistrată în Cipru, iar în cazul acesteia, reţinerea la sursă a impozitului nu are loc, urmând ca plata să se efectueze odată cu depunerea declaraţiei unice.

Oportunităţi şi riscuri

Oportunităţi

- Compania plăteşte dividende anual, având obiectivul de a creşte constant acest cuantum.

- Potenţialul de creştere ridicat al Grupului, dat, în special, de posibilitatea intrării pe noi pieţe, având în portofoliu produse de calitate premium fabricate la un cost inferior faţă de cele din Europa de Vest.

- Purcari are un acţionariat puternic, din acesta făcând parte numeroase fonduri de investiţii.

- Profitabilitate şi marje peste media sectorului din care face parte.

Riscuri

- Faptul că majoritatea producţiei Grupului Purcari are loc în Republica Moldova reprezintă un risc, reflectat şi în preţul actual al acţiunii, în condiţiile conflictului militar ce are loc la graniţa ţării, precum şi ale relaţiilor geopolitice tensionate dintre Republica Moldova şi Rusia.

- Compania activează într-o piaţă foarte competitivă, cu bariere de intrare reduse.

- Politica anumitor fonduri de investiţii împiedică intrarea acestora în acţionariatul unor companii din domeniul băuturilor alcoolice. Astfel, pe o piaţă precum cea de la BVB, unde activitatea fondurilor de pensii este una semnificativă, lichiditatea companiei poate fi afectată.

TradeVille: Paharul pe jumătate plin pentru Purcari

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt BVB, Statista, Bursa.ro, Mediafax, rapoarte ale companiei.

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ca vinul asta, este prost si foarte scump

    1. Vorbești prostii! Vinul e bun !

    Oferta de vinuri Purcari este extrem de fair.

    1. asa asa, raport calitate pret bun

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb