Tradeville: Situaţia rămâne dificilă pentru emitenţii de la Bursă

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2010

Tradeville: Situaţia rămâne dificilă pentru emitenţii de la Bursă

Această categorie include sectorul de utilităţi datorită rezultatelor bune ale Transgaz, care au compensat pierderile înregistrate de Transelectrica, sectorul petrolier, pe fondul creşterii profitului Petrom, şi sectorul farmaceutic, cele patru companii înregistrând atât o creştere a vânzărilor, cât şi a profitului net.

Deşi au avut rezultate financiare mai slabe decât în trecut, sau au înregistrat pierderi, alte trei sectoare au intrat în atenţia investitorilor, variaţia acestora faţă de indicele BET de la începutul anului fiind pozitivă. Este vorba despre sectorul chimic, metalurgic şi cel de utilaje auto.

Pentru a doua jumătate a anului situaţia rămâne dificilă, urmând să devină vizibile efectele măsurilor de austeritate adoptate de Guvern în luna iunie, sunt de părere analiştii casei de brokeraj: "Modelul de ieşire din recesiune bazat pe exporturi al altor ţări din Europa Centrală şi de Est rămâne o incertitudine în cazul României, iar consumul intern rămâ­ne o problemă deşi sporadic s-a bucurat de o uşoară relansare".

Sectorul bancar

Mediul economic a rămas dificil în semestrul întâi al anului 2010, în parametri similari celei de-a doua părţi a anului trecut, lucru reflectat în rezultatele sistemului bancar, care, per ansamblu, a încheiat cu o pierdere de 234 milioane lei, comparativ cu un profit net de 90 milioane lei în primul semestru al anului trecut, arată analiza Tradeville. Analiştii spun că provizioanele mari con­stituite de bănci, precum şi problemele rezultate în urma aplicării Ordonanţei 50/2010 (implementarea în legislaţia naţională a directivelor europene privind contractele de credit pentru consumatori) sunt cauzele care au generat aceste rezultate. "Banca Naţională a României (BNR) nu consideră că este necesară modificarea reglementărilor prudenţiale privind constituirea provizioanelor şi estimează continuarea trendului manifestat în primul semes­tru şi în a doua jumătate a acestui an, în contextul în care activitatea economică se menţine redusă. Astfel, există posibilitatea de înrăutăţire a mediului economic până la sfârşitul anului, pe măsură ce se vor resimţi consecinţele măsurilor de austeritate adoptate de Guvern la sfârşitul semestrului întâi, şi este probabil ca activitatea de creditare să nu-şi revină anul acesta", precizează Tradeville.

Totuşi, băncile listate s-au menţinut profitabile, cu excepţia Băncii Comerciale Carpatica, prin practicarea unei politici de gestiune atentă a cheltuielilor. De asemenea, indicatorul de adecvare a capitalului (indicatorul de solvabilitate) a fost pentru emitenţii analizaţi peste 11% (valori cuprinse între 11.6% şi 12.9%), nivelul minim acceptat de normele BNR fiind 8%.

Potrivit analizei citate, s-a constatat o depreciere a calităţii activelor, concretizată în special prin creşterea semnificativă a provizioanelor pentru credite restante şi în litigiu, mai ales în cazul Băncii Comerciale Carpatica, unde, în primul semestru din 2009, reluările din provizioane au depăşit ca valoare provizioanele constituite. Activitatea de creditare a fost, în general, superioară celei înregistrate în semestrul I din 2009.

Sectorul bunuri de consum şi retail

Sectorul s-a caracterizat, în general, printr-o diminuare a cifrei de afaceri şi prin rezultate nete inferioare celor din primul semestru din 2009, potrivit casei de brokeraj. Analiştii arată că gradul de îndatorare a sectorului s-a mărit comparativ cu un an în urmă, cu excepţia Albalact şi Boromir Prod (Spicul). "Cei mai mulţi emitenţi şi-au redus personalul, cea mai importantă diminuare fiind constatată la Ves (VESY), cu 22.3%. La polul opus, Vrancart (VNC) şi-a cres­cut numărul de angajaţi cu 8.3%. Problemele vor continua în acest sector şi în semestrul al doilea, când se vor reflecta în situaţiile financiare consecinţele măsurilor de austeritate adoptate de Guvern în iunie", sunt de părere cei de la "Tradeville".

Sectorul turism

Operatorii din turism au înregis­trat, în general, o creştere a cifrei de afaceri în semestrul I din 2010, comparativ cu semestrul I din 2009, însă aceasta nu s-a reflectat şi în creşterea profitului. De asemenea, operatorii turistici au întâmpinat dificultăţi în menţinerea unui grad ridicat de ocupare a unităţilor de cazare şi nici chiar turismul de evenimente nu a mai salvat situaţia, deoarece clienţii au început să facă economii în acest sens. Situaţia dificilă a sectorului este pusă în evidenţă şi de tendinţa turiştilor de a prefera destinaţii externe, mult mai competitive ca raport calitate-preţ şi de tendinţa concurenţei de a practica preţuri şi tarife aproa­pe de dumping, opinează analiştii "Tradeville".

Sectorul farmaceutic

Potrivit analizei "Tradeville", singurul sector care a înregis­trat o creştere a profitului în semestrul I este cel farmaceutic, profitul net ponderat al celor patru companii crescând cu 68% faţă de semestrul I 2009, pe fondul aprecierii afacerilor cu 22%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb