Acţiunile Spotify Technology SA au crescut cu 13% după ce compania de streaming muzical a anunţat că a înregistrat primul său an complet cu profit, încheind exerciţiul fiscal 2024 cu venituri de 15,7 miliarde de euro. De asemenea, compania a anunţat că a plătit o sumă record de 10 miliarde de dolari pentru drepturi de autor industriei muzicale în 2024 şi că la finalul celui de-al patrulea trimestru dispunea de 7.261 de angajaţi full-time la nivel global, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Spotify este una dintre cele mai populare platforme de streaming muzical din lume. Utilizatorii pot opta să asculte muzică, podcasturi sau alte conţinuturi audio prin intermediul unui abonament fără reclame sau gratuit, dar care include reclame. Fondată în aprilie 2006 în Suedia, de către Daniel Ek şi Martin Loretzon, platforma este accesibilă în prezent în peste 230 de ţări din întreaga lume. Spotify generează venituri atât din taxele de abonament, cât şi din publicitatea de pe versiunea gratuită. Compania plăteşte redevenţe artiştilor şi caselor de discuri în funcţie de numărul de difuzări pe care le primesc melodiile lor.
Începând cu al treilea trimestru din 2024, Spotify a atins impresionanta cifră de 252 de milioane de abonaţi premium la nivel global, înregistrând o creştere remarcabilă faţă de cei 226 de milioane din acelaşi trimestru al anului anterior. Baza de abonaţi a platformei a cunoscut o expansiune spectaculoasă în ultimii ani, având o creştere de peste două ori de la începutul lui 2019, consolidându-şi astfel poziţia de lider în domeniul streamingului muzical.
Daniel Ek, CEO-ul companiei, deţine 6,74% din numărul total al acţiunilor Spotify. Ek a renunţat la colegiu şi a lucrat pentru mai multe companii care ofereau servicii web înainte de a înfiinţa Advertigo, o firmă de marketing online pe care a vândut-o în 2006 către compania suedeză Tradedoubler. Ulterior a înfiinţat Spotify, împreună cu cofondatorul Tradedoubler, Martin Lorentzon. Modelul inovator al platformei s-a diferenţiat în industria muzicală prin faptul că nu implică plata per piesă descărcată.
Investitorii instituţionali deţin 66,26% din totalul acţiunilor, dintre care cei mai importanţi sunt Baillie Gifford and Co. (6,61%), Morgan Stanley (3,38%), JPMorgan Chase (2,21%) şi Price (T.Rowe) Associates (2,06%).
• Sectorul de streaming muzical, în expansiune
În piaţa globală de streaming muzical se remarcă o creştere considerabilă a cererii pentru experienţe personalizate. Tot mai multe platforme pun acum un accent deosebit pe crearea de playlisturi atent selectate şi pe oferirea de conţinut localizat, pentru a răspunde nevoilor audienţelor regionale, asigurând astfel loialitatea şi implicarea utilizatorilor. În plus, tinerii sunt tot mai atraşi de serviciile care includ funcţii sociale inovative, care facilitează interacţiunea şi ascultarea în comun, promovând o conexiune autentică în cadrul comunităţii. Explozia popularităţii podcasturilor reflectă o tendinţă globală spre conţinut audio imersiv, care se aliniază perfect stilurilor de viaţă multitasking ale consumatorilor de azi.
Veniturile din piaţa de streaming muzical la nivel global se preconizează că vor ajunge la 35,45 miliarde de dolari în 2025, urmând să înregistreze o rată anuală de creştere compusă (CAGR 2025-2029) de 4,90% şi să urce până la 42,92 miliarde de dolari până în 2029. Se estimează că majoritatea veniturilor vor fi generate în Statele Unite, acestea atingând 13,910 miliarde de dolari în 2025.
În cadrul pieţei de streaming muzical la nivel global, se preconizează că numărul de utilizatori va urca la 1,2 miliarde până în 2029.
• Spotify - profit record
Spotify a încheiat anul 2024 cu performanţe remarcabile în ultimul trimestru, aproape toţi indicatorii cheie de performanţă (KPI) depăşind estimările companiei, iar profitabilitatea a atins niveluri record. Veniturile totale au însumat 4,2 miliarde de euro în ultimul trimestru din 2024, crescând cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv un profit net de 367 de milioane de euro, rezultat remarcabil comparativ cu pierdera de 70 de milioane de euro înregistrată în 2023. Veniturile au depăşit aşteptările şi datorită mişcărilor favorabile ale cursului valutar şi a solidităţii afacerii. Marja brută de 32,2%, a fost peste estimări şi a atins un maxim istoric, avansând cu 5,55% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Numărul utilizatorilor activi (MAU), unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru Spotify, a crescut cu 35 de milioane în perioada octombrie - decembrie 2024 (+12% în ritm anual), marcând cel mai bun ultim trimestru din istoria companiei şi depăşind estimările de 10 milioane de utilizatori noi. În acelaşi timp, numărul abonamentelor premium a avansat cu 11%, până la 263 de milioane, notează TradeVille.
Profitul operaţional de 477 de milioane de euro a fost uşor sub prognoză, deoarece creşterea profitului brut şi reducerea costurilor cu personalul şi marketingul nu au fost suficiente pentru a compensa taxele sociale de 96 de milioane de euro, care au fost cu 80 de milioane de euro mai mari decât prognoza companiei. Fluxul de numerar liber a atins 877 de milioane de euro în ultimele trei luni din 2024, aducând generarea totală de flux de numerar liber pentru întregul an la 2,3 miliarde de euro.
• Perspective optimiste
Spotify estimează că în primul trimestru din 2025 va avea 678 de milioane de utilizatori activi (MAU), în creştere cu 3 milioane, şi 265 de milioane de abonaţi premium, cu 2 milioane mai mulţi decât în ultimele trei luni din 2024.
Pe plan financiar, se preconizează o îmbunătăţire a marjei brute şi a marjei EBIT în 2025, dar într-un ritm mai moderat faţă de 2024. De asemenea, se estimează că marja brută a ultimului trimestru din 2025 va fi mai mare decât în primele trei luni din cauza sezonalităţii. Veniturile totale sunt estimate să însumeze 4,2 miliarde de euro în trimestrul întâi din 2025, cu o marja brută de 31,5% şi un profit operaţional de 548 de milioane de euro.
În ceea ce priveşte utilizatorii şi abonaţii, Spotify nu va prioritiza retenţia utilizatorilor cu un angajament scăzut, ci se va concentra pe utilizatorii fideli. De asemenea, compania anticipează o creştere sănătoasă a numărului abonaţilor în următorul an.
• Preţul acţiunii Spotify a urcat cu peste 166%, în ultimul an
În ultimele 12 luni, cotaţia Spotify (+166,2%) a avut o performanţă superioară altor companii din industrie: Warner Music Group (-5,39%), Live Nation Entertainment (+66,86%). De la începutul anului curent, preţul acţiunilor Spotify a crescut cu 41,53%, în timp ce indicele S&P 500 s-a apreciat doar cu 2,76%. În prezent, acţiunile Spotify se tranzacţionează deasupra mediilor mobile, media mobilă exponenţială de opt zile acţionând ca o zonă de suport.
În urma publicării rezultatelor financiare impresionante, pe 4 februarie, cotaţia a format un gap-up, investitorii fiind încrezători în capacităţile de creştere a companiei. În ciuda entuziasmului, este posibil ca în următoarea perioadă cotaţia să sufere o corecţie într-un proces natural de stabilizare a pieţei în urma publicării rezultatelor şi să închidă acest gap.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Spotify
Oportunităţi
- În continuă dezvoltare: Spotify şi Warner Music Group au semnat un nou acord pe mai mulţi ani care acoperă publicarea şi muzica înregistrată şi care are ca scop "modelarea viitorului streamingului audio-vizual". În anunţul său, Spotify afirmă că acest acord va extinde catalogul platformei de streaming cu conţinut audio şi vizual şi va oferi "noi nivele de abonamente plătite".
- BUY: Acţiunile Spotify se bucură de încrederea analiştilor, Wall Street Journal atribuind companiei un rating BUY ("cumpără"). Din cele 31 de estimări realizate, 21 de analişti recomandă în prezent achiziţia acţiunilor, în timp ce zece analişti sugerează menţinerea acestora, iar niciunul vânzarea, reflectând o perspectivă pozitivă asupra companiei şi un potenţial de creştere consistent.
- Susţinerea analiştilor: Acţiunile Spotify Technology au rezistat cu brio presiunilor recente din piaţă. Potrivit The Motley Fool, aceasta se numără printre companiile care reuşesc să îşi redefinească capacitatea maximă şi recomandă investiţia pe termen lung în Spotify. În 2022, Spotify se confrunta cu dificultăţi, deoarece compania era neprofitabilă în ciuda bazei sale masive de utilizatori. Drept urmare, CEO-ul Daniel Ek a luat decizii dificile tăind costurile prin reducerea personalului. Deciziile lui Ek au dat roade, iar acţiunile Spotify au avansat cu mai mult de 670% de la începutul anului 2023.
Riscuri
- Insider trading: CEO-ul şi cofondatorul Spotify, Daniel Ek, a vândut alte acţiuni în valoare de 37,3 milioane de dolari în data de 5 februarie, profitând de preţul record al acţiunilor gigantului de streaming după primul său an complet profitabil. Ultima vânzare de acţiuni a lui Ek a avut loc la două săptămâni după ce CEO-ul a vândut acţiuni în valoare de 29,3 milioane de dolari. Până în prezent, Ek a acumulat 634,6 milioane de dolari din vânzările de acţiuni. Doar în 2024, Ek a vândut acţiuni Spotify în valoare de 376 de milioane de dolari.
- Supraevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor Spotify reflectă o supraevaluare cu 63% faţă de valoarea intrinsecă de 238,3 dolari, calculată în scenariul de bază. Valoarea intrinsecă a acţiunilor este calculată ca fiind media dintre evaluarea pe bază de DCF şi evaluarea relativă, ce presupune analiza principalilor competitori direcţi.
- Dispute legale: La doar câteva ore după ce Spotify a anunţat primul său profit net anual, Asociaţia Naţională a Editorilor de Muzică (NMPA) a lansat o iniţiativă de eliminare a conţinutului de pe platforma gigantului de streaming, acuzând utilizarea neautorizată a muzicii în podcasturi. Începând cu 4 februarie, vor fi trimise notificări pentru a elimina mii de utilizări ilegale ale creaţiilor membrilor NMPA. Peste 2.500 de cazuri de încălcare a drepturilor sunt incluse în notificările iniţiale. Această acţiune survine încercării companiei de "comasare" a cărţilor audio cu muzica, fapt care a dus la o scădere semnificativă a redevenţelor plătite de platforma deţinătorilor de drepturi muzicale.
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: raport companie, spotify.com, Forbes, Yahoo Finance, FactSet, Statista, CNBC, Seeking Alpha, Alpha Spread, Nasdaq, The Verge.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului