Tradeville: Taiwan Semiconductor, la maxime istorice

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie

Sursa foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd. (https://pr.tsmc.com/)

Sursa foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd. (https://pr.tsmc.com/)

Acţiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) au atins un maxim istoric după ce producătorul de cipuri a raportat rezultate trimestriale peste aşteptări şi şi-a revizuit în creştere estimările privind veniturile pentru 2024, reducând astfel temerile legate de cererea globală de semiconductori, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

TSMC, cel mai mare producător de procesoare de ultimă generaţie din lume, produce semiconductori pentru giganţi din Big Tech, precum Apple şi Nvidia, folosind arhitectura Arm, designerul de cipuri care a debutat la tranzacţionare pe 14 septembrie 2023, în urma celui mai mare IPO din SUA, din ultimii doi ani. Compania produce în prezent cipuri de la 90 la 3 nanometri, având planuri pentru a începe producţia în masă a cipurilor de 2 nanometri din 2025. Compania susţine în total 532 de clienţi, având operaţiuni în Asia, Europa şi America de Nord.

Din totalul acţiunilor TSMC, o cotă de 17% este deţinută de investitorii instituţionali, potrivit Yahoo Finance. Printre principalii investitori se numără fondurile de investiţii Sanders Capital LLC şi FMR LLC, cu 0,83%, respectiv 0,80% din capital, podiumul fiind completat de JPMorgan Chase, cu o deţinere de 0,76%. TSMC a fost înfiinţată de Morris Chang şi listată pe Bursa din Taiwan încă din 1994. Morris s-a retras după 31 de ani de activitate din funcţia de CEO, în 2018. În momentul de faţă, CEO-ul companiei este C.C. Wei, care s-a alăturat TSMC încă dn 1997.

Compania îşi desfăşoară activitatea pe următoarele segmente de business: Semiconductor Manufacturing; Foundry Services; Research & Development.

Piaţa semiconductorilor - aşteptată să crească, în 2024

Industria semiconductorilor este fundamentală pentru economia digitală globală, iar evoluţia cererii pentru cipuri destinate AI-ului generativ (GenAI) a adus o expansiune puternică în ultimele 18 luni. După un an 2023 dificil, cu o scădere a vânzărilor globale la 526,8 miliarde de dolari (-8,2% în ritm anual - YoY), industria şi-a revenit în ultimul trimestru, cu o creştere de 11,6% YoY, marcând o tranziţie pozitivă spre 2024. Cauza principală a scăderii din 2023 a fost piaţa volatilă a cipurilor de memorie, care a scăzut cu 31% YoY. Cu toate acestea, în 2024, piaţa de semiconductori este prognozată să crească cu 16%, ajungând la 611 miliarde de dolari, conform World Semiconductor Trade Statistics (WSTS). Avansul va fi susţinut în special de segmentele de memorie şi logică, aşteptate să crească cu 76,8%, respectiv 10,7%.

Expansiunea reţelelor 5G şi creşterea cererii pentru dispozitive 5G vor impulsiona dezvoltarea semiconductorilor avansaţi, generând venituri globale din cipuri AI care vor atinge 71 de miliarde de dolari în 2024, în creştere cu 33% YoY. Ajit Manocha, CEO SEMI, anticipează că cererea de tehnologii disruptive, precum AI, vehicule autonome şi computere de înalta performanţă, va impulsiona industria la o valoare de un trilion de dolari până la sfârşitul acestui deceniu, cu 109 fabrici noi planificate până în 2026 pentru a satisface cererea tot mai mare de cipuri.

În al doilea trimestru din 2024, industria globală de fabricare a semiconductorilor a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor de circuite integrate (IC), stabilizarea cheltuielilor de capital şi o extindere a capacităţii instalate de fabricare a waferelor, conform raportului SEMI. Vânzările de electronice au scăzut cu 0,8% YoY în prima jumătate a anului 2024, dar se aşteaptă o revenire începând cu trimestrul al treilea, cu o creştere de 4% YoY. Vânzările de IC au crescut cu 27% YoY în al doilea trimestru din 2024, iar capacitatea instalată a waferelor a ajuns la 40,5 milioane de unităţi pe trimestru. Cheltuielile de capital pentru semiconductori au scăzut cu 9,8% YoY în prima jumătate a anului, însă se anticipează o creştere în al treilea trimestru din 2024, cu un avans al CapEx pentru memorie de 16% QoQ. Cererea puternică de cipuri AI şi HBM susţine extinderea capacităţii şi creşterea investiţiilor în industria semiconductorilor.

TSMC - venituri în creştere

TSMC a raportat, în al treilea trimestru, venituri în creştere cu 36% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, ajungând la 23,5 miliarde de dolari, cu o marja brută de 57,8%, comparativ cu 54,3% în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce subliniază creşterea eficienţei operaţionale.

Creşterea TSMC a fost susţinută de cererea puternică pentru smartphone-uri şi tehnologiile AI, utilizând tehnologiile sale de 3nm şi 5nm. În cadrul conferinţei, preşedintele şi CEO-ul TSMC, C.C. Wei, a subliniat că cererea pentru AI este "reală" şi că TSMC a experimentat cea mai profundă creştere din industrie. Astfel, compania a încheiat trimestrul cu un profit net de 325,3 miliarde de dolari taiwanezi (10,1 miliarde de dolari SUA), majorându-se semnificativ, cu 54%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, fiind peste estimările consensuale, care indicau un profit net de 300,2 miliarde de dolari taiwanezi.

Perspective: veniturile generate de procesoarele AI, estimate să se tripleze

"Cererea este reală şi cred că este doar începutul", a declarat preşedintele şi directorul executiv, C.C. Wei, reflectând opiniile altor directori executivi, inclusiv ale Nvidia. În ceea ce priveşte cererea generală de cipuri, "totul s-a stabilizat şi începe să se îmbunătăţească", a spus Wei. Totodată, oficialul companiei a adăugat că TSMC a observat o "cerere extrem de puternică pentru cipuri AI din partea clienţilor". Compania se aşteaptă ca procentul veniturilor generate de procesoarele AI să se tripleze în acest an şi să reprezinte un proporţie semnificativă în veniturile sale totale.

Compania estimează venituri cuprinse în intervalul 26,1 - 26,9 miliarde de dolari în al patrulea trimestru, ceea ce înseamnă venituri pe întregul an în creştere cu 30%. La începutul acestui an, TSMC prognozase o creştere a veniturilor de puţin peste 20%, notează TradeVille.

TSMC a anunţat, de asemenea, o creştere a cheltuielilor de capital, anticipând că acestea vor depăşi uşor 30 de miliarde de dolari pentru anul 2024. În al treilea trimestru, compania a cheltuit 6,4 miliarde de dolari pentru Capex, puţin mai mult faţă de 6,36 miliarde de dolari cheltuiţi în trimestrul precedent. Această investiţie este direcţionată în mare parte către extinderea capacităţii de producţie pentru a răspunde cererii crescute de cipuri AI.

Managementul TSMC a confirmat planurile de a dubla capacitatea de ambalare a cipurilor avansate CoWoS, necesare pentru producerea celor mai performante cipuri AI ale Nvidia, până la sfârşitul anului 2024, datorită cererii mari, care depăşeşte oferta. În ceea ce priveşte Intel, TSMC nu este interesată să achiziţioneze facilităţi ale companiei, dar continuă să primească comenzi semnificative de la aceasta.

Preţul acţiunii TSMC a câştigat 96%, de la începutul anului

De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor TSMC a cunoscut o creştere de 96%, iar în ultimii cinci ani, a marcat o dinamică pozitivă de 304%. De asemenea, acţiunile au câştigat 116% în ultimele 12 luni, în comparaţie cu indicele S&P 500, care a înregistrat o apreciere de 36% în aceeaşi perioadă.

După anunţarea rezultatelor financiare, acţiunile au închis cu o creştere de aproape 10%, la 205,84 dolari, formând un gap up şi atingând all time high la 212,6 dolari, depăşind recordul anterior, de 193,47 dolari, înregistrat pe 11 iulie. Valoarea de aproximativ 200 de dolari poate reprezenta o rezistenţă importantă în perioada următoare, în timp ce suportul îl regăsim în jurul valorii de 173 de dolari. Conform indicatorului MACD, a cărui linie se găseşte peste cea de semnal, am putea asista la începutul unui trend ascendent.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în TSMC

Oportunităţi

- Expansiune: TSMC şi-a extins prezenţa globală prin investiţii de 65 de miliarde de dolari pentru trei fabrici de cipuri în Arizona, ca să răspundă cererii din SUA, şi a deschis prima fabrică în Japonia, în acest an. De asemenea, TSMC şi Samsung Electronics au iniţiat discuţii cu Emiratele Arabe Unite pentru a explora construirea unor megafabrici de cipuri în Orientul Mijlociu. Emiratele îşi dezvoltă industria tehnologică, vizând să devină un hub global pentru tehnologie avansată şi AI.

- BUY: TSMC are în prezent 32 recomandări de BUY ("cumpără") dintr-un total de 45, conform ratingurilor analiştilor de pe WSJ. Preţul ţintă mediu este de 231,33 dolari, cu un maxim la 250 de dolari şi un minim la 200 de dolari. Valorile medii sunt peste preţul din piaţă, de aproximativ 200,78 dolari.

- Clubul capitalizării: TSMC a intrat în clubul exclusivist al companiilor cu o capitalizare de piaţă de peste un trilion de dolari. Această performanţă subliniază poziţia dominantă a TSMC în industria semiconductorilor şi rolul crucial pe care îl joacă în era tehnologiei avansate, fiind cea mai valoroasă companie listată din Asia.

Riscuri

- Riscuri geopolitice: TSMC este expusă riscurilor geopolitice, în special din cauza tensiunilor dintre SUA şi China, care ar putea afecta lanţurile de aprovizionare şi exporturile de cipuri. Recent, s-au discutat restricţii din partea SUA asupra vânzărilor de cipuri AI către anumite ţări, ceea ce ar putea afecta veniturile TSMC din aceste pieţe.

- Dependenţă de parteneri mari: TSMC colaborează cu unii dintre cei mai mari jucători din tehnologie, precum Apple şi Nvidia, ceea ce îi asigură venituri stabile, dar creează şi o dependenţă semnificativă de aceşti parteneri. Orice modificare în strategiile de achiziţie sau investiţii ale acestor companii poate avea un impact considerabil asupra veniturilor companiei. În plus, competiţia din partea altor producători de cipuri, precum Samsung şi Intel, rămâne un risc constant.

- Evaluarea companiei: Cu un P/E de 32,18, TSMC se află peste mediana sectorului, de 24,04. Totodată, P/E al TSMC este peste media indicilor americani, lucru care sugerează că poate fi considerată o companie relativ scumpă. Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor TSMC reflectă o supraevaluare de 3% faţă de valoarea intrinsecă de 1.058 dolari taiwanezi, calculată în scenariul de bază.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, CNBC, Yahoo Finance, Market Screener, MarketBeat, atreg.com, SIA, Semiconductors, Barron's, Reuters, TradingView, Seeking Alpha, AlphaSpread.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb