TradeVille: Taiwan Semiconductor Manufacturing - între zgomotul prezentului şi liniştea din deşert

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie 2023

TradeVille: Taiwan Semiconductor Manufacturing - între zgomotul prezentului şi liniştea din deşert

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) anunţă al doilea trimestru consecutiv de scădere a profitului, pe măsură ce cererea pentru electronicele de consum continuă să fie în declin. Cu toate acestea, compania a depăşit aşteptările analiştilor atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri, cât şi profitul net, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

TSMC, cel mai mare producător de procesoare de ultimă generaţie din lume, produce semiconductori pentru giganţi din Big Tech, precum Apple şi Nvidia, folosind arhitectura Arm - designerul de cipuri care a debutat la tranzacţionare pe 14 septembrie 2023, în urma celui mai mare IPO din SUA, din ultimii doi ani.

Compania produce în prezent cipuri de la 90 la 3 nanometri. Tehnologiile avansate, definite ca fiind cele de 7, de 5 şi de 3 nanometri, au generat 59% din cifra totală de afaceri în al treilea trimestru din 2023, TSMC având planuri pentru a începe producţia în masă a cipurilor de 2 nanometri din 2025. Compania susţine în total 532 de clienţi, având operaţiuni în Asia, Europa şi America de Nord.

Din totalul acţiunilor TSMC, un procent de 17% este deţinut de către investitorii instituţionali, potrivit Yahoo Finance. În ultimele 12 luni, 1.956 de investitori instituţionali şi hedge funds au tranzacţionat acţiuni TSMC, aproape 60% fiind cumpărători. Cel mai mare investitor al companiei este National Development Fund of The Executive Yuan, care controlează 6,4% din totalul acţiunilor.

TSMC a fost înfiinţată de Morris Chang şi listată pe Bursa din Taiwan încă din 1994. Morris s-a retras după 31 de ani de activitate din funcţia de CEO, în 2018. În momentul de faţă, CEO-ul companiei este C.C. Wei, care s-a alăturat TSMC încă dn 1997. Dr. Wei deţine un doctorat în inginerie de la Universitatea Yale din SUA. Acesta are o experienţă vastă în domeniu, ocupând funcţii importante şi în alte companii cunoscute, precum Texas Instruments sau Vanguard International Semiconductor Corp. Managementul TSMC este unul experimentat, având o medie de peste 5,1 ani în conducerea companiei.

Statista: Piaţa globală a semiconductorilor a depăşit 574 miliarde de dolari în 2022

Potrivit Statista, piaţa globală a semiconductorilor a valorat 574,08 miliarde de dolari în 2022, analiştii estimând că, în 2023, piaţa va marca o scădere de 10,3%, ajungând la 515,1 miliarde de dolari, pentru ca, mai apoi, să-şi revină în 2024, ajungând la 576 miliarde de dolari. Scăderea din 2023 este rezultatul unei cereri în declin pentru electronicele de consum, datele Canalys arătând că piaţa globală a smartphone-urilor a înregistrat o scădere de numai 1% în trimestrul al treilea din 2023, în timp ce, în trimestrul precedent, scăderea a fost de 11% comparativ cu acelaşi interval din 2022.

Potrivit Asociaţiei Industriei Semiconductorilor (SIA), vânzările globale ale industriei au totalizat 44 miliarde de dolari în august 2023, înregistrând o creştere de 1,9% faţă de luna precedentă, fiind însă în scădere cu 6,8% faţă de august 2022. SIA reprezintă 99% din industria semiconductorilor din SUA în ceea ce priveşte veniturile şi aproape două treimi din companiile de cipuri din afara SUA.

În al doilea trimestru din 2023, TSMC deţinea 57% din cota de piaţă a industriei globale de semiconductori, fiind cel mai mare producător la nivel global încă de la înfiinţarea companiei, în 1987. Al doilea cel mai mare producător după TSMC, cu o cotă de piaţă de 14%, este Samsung Foundry.

TradeVille: Taiwan Semiconductor Manufacturing - între zgomotul prezentului şi liniştea din deşert

Al doilea trimestru consecutiv de scădere a profitului pentru TSMC

TSMC a încheiat trimestrul al treilea din 2023 cu un profit net de 211 miliarde de dolari taiwanezi (6,7 miliarde de dolari SUA, în scădere cu 25% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, marcând al doilea trimestru consecutiv de scădere a profitului, pe măsură ce cererea slabă pentru electronicele de consum persistă. Cu toate acestea, compania a depăşit aşteptările analiştilor, care estimaseră un profit net de 191,43 miliarde de dolari taiwanezi. (1 dolar SUA = 32,281 dolari taiwanezi la 30.09.2023, conform raportului TSMC)

Cifra de afaceri a companiei a fost de 546,7 miliarde de dolari taiwanezi (17,3 miliarde de dolari SUA), situându-se peste prognozele analiştilor, de 540,4 miliarde de dolari taiwanezi. Faţă de trimestrul al treilea din 2022, cifra de afaceri a marcat, însă, o scădere cu 10,83%, dar s-a situat în partea superioară a intervalului estimat anterior de TSMC, de 16,7-17,5 miliarde de dolari SUA.

"Activitatea a fost susţinută de creşterea semnificativă a tehnologiei noastre de 3 nanometri şi de cererea mai mare pentru tehnologiile de 5 nanometri, parţial compensată de ajustarea în curs a inventarului clienţilor", a anunţat TSMC în raportul sau financiar.

În al doilea trimestru, compania a raportat pentru prima dată în patru ani o scădere a profitului trimestrial din cauza cererii slabe pentru electronicele de consum (smartphone-uri şi laptopuri). În cadrul conferinţei cu investitorii, desfăşurată săptămâna trecută, CEO-ul TSMC, C.C. Wei, a declarat că se aşteaptă ca stocurile să continue să scadă pe fondul condiţiilor macroeconomice mai slabe şi al recuperării lente a cererii în China, clienţii fiind mai precauţi cu volumul de stocuri. "Cu toate acestea, observăm semne incipiente de stabilizare a cererii pe piaţa de PC-uri şi smartphone-uri", a mai adăugat Wei. Şi, deşi cererea pentru cipuri AI rămâne puternică, nu este suficientă pentru a compensa slăbirea cererii de cipuri pentru electronicele de consum.

TradeVille: Taiwan Semiconductor Manufacturing - între zgomotul prezentului şi liniştea din deşert

Perspective pozitive

TSMC se aşteaptă ca cifra sa de afaceri din trimestrul al patrulea să se situeze între 18,8 şi 19,6 miliarde de dolari SUA, ceea ce ar implica o creştere medie de aproape 11% comparativ cu al treilea trimestru din 2023, ca rezultat al unei cereri puternice pentru tehnologia sa avansată de 3 nanometri, aşteptată în acest ultim trimestru. În acelaşi timp, compania se aşteaptă la o marja brută cuprinsă între 51,5% şi 53,5%, ceea ce ar implica o scădere medie cu 1,8 puncte procentule comparativ cu trimestrul anterior, ca rezultat al faptului că tehnologia de 3 nanometri se află în stadiul de expansiune şi necesită mai multe investiţii.

TSMC nu a furnizat o nouă estimare a cifrei de afaceri pentru 2023. La conferinţa cu investitorii din trimestrul precedent, compania a anunţat că se aşteaptă ca cifra de afaceri pentru întregul an 2023 să scadă cu 10% faţă de 2022, revizuind în scădere estimarea anterioară din aprilie, de -4-6%. În baza prognozei furnizate de companie pentru ultimul trimestru din 2023, cifra de afaceri totală ar putea varia între 68,5 şi 69,3 miliarde de dolari SUA, implicând o scădere de 8,7% - 9,8% faţă de 2022, uşor sub scăderea de 10% estimată de TSMC.

În ceea ce priveşte bugetul de cheltuieli de capital, TSMC îşi menţine neschimbată prognoza pentru 2023, de aproximativ 32 miliarde de dolari SUA, respingând astfel speculaţiile de pe piaţă, că ar putea exista o reducere a CAPEX-ului pe fondul slăbirii cererii globale. Prin comparaţie, în 2022, CAPEX-ul a totalizat 36,3 miliarde de dolari SUA. Potrivit strategiei companiei pentru 2023, 70% din CAPEX este alocat pentru tehnologiile sale avansate, 20% pentru dezvoltarea proceselor mature şi a proceselor specializate, iar 10% pentru ambalare şi testarea circuitelor integrate avansate.

Preţul acţiunii TSMC, în urcare cu peste 22% de la începutul anului

Rezultatele peste aşteptări au declanşat o creştere cu aproape 4% a preţului acţiunilor TSMC în sesiunea bursieră ce a urmat raportării, compania încheind ziua respectivă (19 octombrie) la un preţ de 92,91 dolari.

De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor TSMC a crescut cu 22,49%, în timp ce, în ultimele 12 luni, creşterea a fost de 48,09%. Prin comparaţie, însă, indicele de semiconductori din SUA (PHLX Semiconductor Index) a înregistrat o creştere de 33% de la începutul anului şi de 50,5% în ultimele 12 luni.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în TSMC

Oportunităţi

- Extindere în Germania şi Japonia: TSMC intenţionează să înceapă construcţia unei fabrici în Dresda, Germania, în a doua jumătate a anului 2024, cu producţia estimată să înceapă la sfârşitul anului 2027. Scopul fabricii va fi producerea de semiconductori destinaţi electronicelor auto şi dispozitivelor industriale specializate. Fabrica din Germania va fi construită în parteneriat cu Bosch, Infineon Technologies şi NXP Semiconductors. Totodată, TSMC construieşte o a doua fabrică în Kumamoto, Japonia, cu producţia aşteptată să înceapă la sfârşitul anului 2024.

- Aprobare permanentă din partea SUA: TSMC se aşteaptă să primească aprobare permanentă din partea SUA pentru furnizarea de echipamente de producţie de cipuri din SUA fabricii sale din China pe termen nelimitat, într-o relaxare a restricţiilor impuse de Washington producătorilor străini de cipuri care operează în China. Biroul de Industrie şi Securitate al Departamentului de Comerţ al SUA (BIS) a sfătuit TSMC să solicite programul "utilizator final validat" (VEU), care i-ar permite producătorului de cipuri să primească exporturi fără aprobări separate.

- BUY: TSMC are în prezent 26 de recomandări de BUY ("cumpără") dintr-un total de 35, conform ratingurilor analiştilor de pe WSJ. Preţul ţintă mediu pentru TSMC este de 112,13 dolari, cu un maxim la 130 de dolari şi un minim la 75 de dolari, ceea ce implică o creştere medie de peste 20,7% în următoarele 12 luni, cu un maxim care ar putea genera o creştere de aproape 40%, raportat la preţul de închidere din data de 19.10.2023, de 92,91 dolari.

- Evaluarea companiei (P/E): Valoarea curentă a multiplului P/E (TTM) a TSMC, potrivit SimplyWall.st, este de 14,7, marcând o scădere de la valoarea de 28,5 înregistrată la începutul anului 2021, indicând faptul că preţul acţiunii a scăzut mai rapid decât au crescut veniturile. Prin comparaţie, P/E mediu al industriei de semiconductori din SUA este de 39,7, fapt care sugerează că TSMC este subevaluată în raport cu competitorii săi.

Riscuri

- Riscuri geopolitice: TSMC are sediul în Taiwan, care este revendicat de China ca parte a teritoriului său. China a intensificat presiunea militară şi diplomatică asupra Taiwanului în ultimii ani, crescând posibilitatea unui conflict militar. Acest lucru ar putea perturba operaţiunile, lanţul de aprovizionare şi relaţiile cu clienţii TSMC, expunându-l la sancţiuni, tarife sau alte măsuri din ambele părţi. Evaluarea creditului TSMC nu este afectată direct de evaluarea suverană a Taiwanului, dar orice escaladare a tensiunilor ar putea avea consecinţe negative pentru companie. Aproape toate cipurile companiei sunt fabricate în Taiwan.

- Arizona: Compania construieşte în prezent două fabrici în statul american Arizona, cu producţia estimată să înceapă în 2025, vizând, în principal, tehnologiile de 3 şi de 4 nanometri. În această direcţie, însă, planurile TSMC sunt în întârziere cu un an faţă de programul iniţial din cauza lipsei muncitorilor calificaţi în construcţii. Arizona implică costuri mai mari asociate cu construcţia şi operaţiunile decât în Taiwan, ceea ce îngreuează finalizarea proiectului. Unii analişti spun că TSMC a decis să construiască în Arizona mai mult din motive politice decât economice. "Nu a fost o decizie de afaceri", spune analistul Charles Shi de la Needham.

- Presiune pe fluxul de numerar disponibil: conform estimărilor analiştilor, cheltuielile de capital ale TSMC ar putea totaliza 92 miliarde de dolari SUA până în 2025. Procentul cheltuielilor de capital din cifra de afaceri a crescut şi afectează fluxul de numerar disponibil, care este aşteptat să scadă cu 22% în acest an, până la 12,3 miliarde de dolari, după care să revină la 20,5 miliarde de dolari în 2024.

- Restricţiile SUA asupra exporturilor de cipuri către China: restricţiile din ce în ce mai mari ale SUA asupra exporturilor de cipuri către China apasă asupra pieţei, China reprezentând 36% din vânzările companiilor americane de cipuri.

TradeVille: Taiwan Semiconductor Manufacturing - între zgomotul prezentului şi liniştea din deşert

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, CNBC, Yahoo Finance, Market Screener, Market Beat, Counterpoint, Semiconductors.org, Statista, Focustaiwan.tw, TradingView, MarketWatch, companiesmarketcap.com, SimplyWall.st, The Japan Times, Reuters, Bloomberg, CNN Business, Barron's.

--------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De doua saptamani ,nu ati gasit un spatiu pentru o societate romaneasca.Oare ei va tin in picioare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb