TradeVille: Titlurile de stat FIDELIS - noi emisiuni în luna iulie?

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iulie 2023

TradeVille: Titlurile de stat FIDELIS - noi emisiuni în luna iulie?

O nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS ar putea avea loc în cursul acestei luni, potrivit unei declaraţii din primăvară a directorului general al Trezoreriei Statului. În prezent, randamentele la termen ale titlurilor de stat guvernamentale sunt în scădere faţă de nivelul de la începutul anului, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Raportul prezent conţine şi alte informaţii privind obligaţiuni corporative şi titluri de stat listate la BVB.

2023 a adus primele relaxări ale politicilor monetare în Europa Centrală şi de Est

În Europa Centrală şi de Est, anul 2023 a adus şi primele relaxări ale politicilor monetare practicate de statele din regiune. În primul rând, este vorba despre Ungaria care, în luna iunie, a redus pentru a doua luna consecutiv rata de dobândă overnight până la 16%. În aprilie, aceasta se situa la 18%. Ungaria se confruntă cu un declin al activităţii economice, în ciuda unei inflaţii încă foarte ridicate. Măsuri de relaxare a politicii monetare a întreprins şi Republica Moldova.

În schimb, ţări precum Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria au hotărât să nu-şi modifice ratele dobânzilor de politică monetară, de la începutul anului şi până în prezent. În cazul României, BNR a menţinut rata de politică monetară la 7% pe an, încă din luna ianuarie 2023. În prezent, aceasta se situează sub nivelul prognozat al ratei anuale a inflaţiei pentru ultimul trimestru din 2023, care este de 7,1% +/- 1,4%. Pentru sfârşitul anului 2024, BNR anticipează o rată anuală a inflaţiei de 4,2%, în timp ce Comisia Europeană se aşteaptă la atingerea nivelului de 4,6%.

Noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS în această lună?

În luna aprilie 2023, directorul general al Trezoreriei Statului din cadrul Ministerului Finanţelor, Ştefan Nanu, preciza că următoarea emisiune FIDELIS ar putea avea loc în această lună. Posibila emisiune a acestor noi titluri de stat FIDELIS în luna curentă le-ar oferi investitorilor oportunitatea de a reinvesti sumele investite în emisiuni anterioare, care fie au ajuns la scadenţă în luna iunie (emisiunile cu simbolurile R2306A şi R2306AE) sau care vor ajunge la scadenţă în cursul acestei luni (emisiunile cu simbolurile R2307A şi R2307AE). Potrivit lui Ştefan Nanu, românii au investit 6 miliarde de euro în titluri de stat FIDELIS, cea mai atractivă scadenţă fiind reprezentată de cele pe termene mai lungi, precum scadenţa la cinci ani.

În ultimele şase luni, curba randamentelor la termen ale titlurilor de stat româneşti a coborât sub 7%, semnalând o posibilă evoluţie similară a ratelor de dobândă la următoarele emisiuni FIDELIS. În urmă cu şase luni, randamentele la maturitate se situau în intervalul 6,85% - 7,03%.

TradeVille: Titlurile de stat FIDELIS - noi emisiuni în luna iulie?

La BVB, în prezent, sunt disponibile la tranzacţionare 27 de titluri de stat FIDELIS.

TradeVille: Titlurile de stat FIDELIS - noi emisiuni în luna iulie?

TradeVille: Titlurile de stat FIDELIS - noi emisiuni în luna iulie?

TradeVille: Titlurile de stat FIDELIS - noi emisiuni în luna iulie?

TradeVille: Titlurile de stat FIDELIS - noi emisiuni în luna iulie?

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în instrumente cu venit fix la BVB

Oportunităţi

- Instrumentele cu venit fix stabilizează veniturile investitorilor. Totodată, aceste instrumente oferă fluxuri de numerar mai frecvent decât acţiunile. Acestea din urmă oferă dividende, de regulă, doar o dată pe an.

- Randamentul la maturitate, în termeni reali, al unor obligaţiuni listate la BVB este superior inflaţiei previzionate în acest an. Cu toate acestea, un randament la maturitate este însoţit, teoretic, de riscuri mai mari. În cazul titlurilor de stat FIDELIS, riscul de contrapartidă este foarte redus şi, în perspectivă, ar aduce câştiguri în termeni reali începând cu anul 2024, dacă se iau în considerare previziunile privind rata anuală a inflaţiei din România.

Riscuri

- Majoritatea obligaţiunilor corporative sunt negarantate. În cazul în care emitenţii au dificultăţi financiare extraordinare care pot determina intrarea în insolvenţă a acestora, obligatarii nu au o garanţie că sumele investite vor fi returnate parţial sau integral.

- Inflaţia persistentă ar putea eroda câştigul real al investiţiilor în obligaţiuni şi titluri de stat. În cazul în care inflaţia persistă sau în cazul unor şocuri de preţ, rata anuală a inflaţiei ar putea rămâne în continuare ridicată, afectând randamentul în termeni reali al unei investiţii în instrumente cu venit fix.

Legendă şi metodologie

"ROBOR" - rata dobânzii pieţei monetare interbancare (calculată la depozitele plasate);

"Dată scadentă" - dată la care se rambursează principalul;

"YTM" - yield to maturity, reprezintă randamentul obţinut de un investitor care alege să cumpere obligaţiunea la ultimul preţ de piaţă şi păstrează obligaţiunea până la scadenţă. Valorile YTM sunt preluate din platforma de tranzacţionare TradeVille;

"YTD" - numărul de zile de tranzacţionare de la începutul anului curent, respectiv de la începutul datei de listare (pentru obligaţiunile listate la BVB în anul curent) şi până în dată de 5 iulie 2023 inclusiv;

Volum mediu zilnic (YTD) = Volum total (YTD)/Număr de zile de tranzacţionare YTD;

Valoare raportată la principal = Valoare totală (YTD)/Valoare emisiune; Acest indicator de lichiditate arată procentajul din valoarea de emisiune care s-a tranzacţionat în perioada selectată.

-----------------------------------------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: bloomberg.com, bnr.ro, economy-finance.ec.europa.eu, bvb.ro, analiză TradeVille, bursa.ro

-----------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De Vivre vad ca nu spun nimic?

    Unde sa incadram asta din partea brokerului? 

    1. Te-ai fript cu Vivre sau ce? Pai brokerul sa-ti faca tie due-dilligence-ul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb