Un raport al Departamentului de Stat al SUA arată că România şi Irlanda sunt singurele state care nu fac eforturi suficiente pentru combaterea traficului de persoane.
România, pentru al doilea an la rând rămâne principală sursă de export de persoane traficate în scopuri sexuale sau pentru a fi exploatate la muncă, arată raportul privind traficul de persoane al Departamentului de Stat al SUA.
Eforturile statului sunt prea mici, prea puţine anchete şi condamnări în rândul traficanţilor de persoane, o asistenţă prea slabă pentru victime şi astfel numărul lor este din ce în ce mai mare de la an la an.
Raportul Departamentului de Stat avertizează că aproape jumătate din victimele traficanţilor de persoane sunt minori, provenind chiar şi din orfelinate şi centre de plasament : "Experţii raportează o creştere a cazurilor de românce recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după ce se mărită, traficanţii le forţează să se prostitueze sau să muncească. Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului, dar face eforturi semnificative"
Raportul mai acuză guvernul român că nu face destul pentru a urmări indicatori de trafic de persoane în rândul comunităţilor vulnerabile, că serviciile pentru copiii care sunt traficaţi rămân inadecvate, iar finanţarea pentru asistenţa şi serviciile de protecţie a victimelor nu este suficientă.
Raportul SUA acoperă însă anul 2019, iar guvernul liberal a reacţionat vineri, după publicarea acestuia, acuzând fosta guvernare PSD pentru ineficienţa statului român în reducerea victimelor traficate pentru sex sau muncă.
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a spus că "traficul de persoane şi crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în ţara noastră" şi că "anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat", acest lucru datorându-se "unei impunităţi pe care crima organziată a simţit-o". Predoiu i-a nominalizat pe fostul ministru de Interne al PSD, Carmen Dan, pe fostul ministru PSD al Justiţiei Florin Iordache, dar şi pe fostul lider PSD Liviu Dragnea, ca fiind vinovaţi că "nu au luat măsuri la timp, au distrus legislaţia, au paralizat acţiunea parchetelor, au descurajat poliţia, au transmis un mesaj interlopilor că îşi pot face de cap".
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a arătat şi el că "sub fostul guvern, eforturile au fost reduse", dar că are încredere în actualul guvern liberal că va face eforturi pentru eradicarea traficului de persoane.
Acesta, declara vineri : "Bandele au traficat cu neruşinare oameni, ştiind că probabil vor scăpa nepedepsiţi, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Astăzi ne angajăm într-un nou program de toleranţă zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să ajute autorităţile. Dacă eşti traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta şi te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu pentru traficanţi. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!", el cerând şi Parlamentului să modifice legislaţia, pentru ca traficanţii de persoane să poată fi prinşi mai uşor.
Recomandările SUA pentru combaterea traficului de persoane din România
anchetarea cazurilor de trafic de persoane pentru aceste infracţiuni (nu altele mai puşin grave) şi aplicarea unor pedepse semnificative, "inclusiv oficialilor complici".
identificarea proactivă a potenţialelor victime, în rândul comunităţilor vulnerabile - migranţi, solicitanţi de azil, prostituate, în orfelinate.
creşterea resurselor şi calităţii serviciilor pentru ajutorul victimelor minore.
modificarea legislaţiei pentru a permite sprijinul financiar al ONG-urilor care se ocupă cu ajutarea victimelor traficului de persoane.
creşterea numărului de poliţişti specializaţi, precum şi creşterea programelor de formare pentru ei şi pentru magistraţi.
eliminarea din mediul online a numelor victimelor care depun mărturie în cazurile de trafic de persoane.
1. Soluție !
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2020, 13:59)
Pielea pe gard a ,, câinelui " de pază : da, da ăla, ăla care are ,, CONTRIBUTIVITATE GRASĂ" și efect ZERO....