Traian Băsescu a cerut Executivului alocarea către Apărare, în 2008, a 2,38% din PIB

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 20 iulie 2007

Traian Băsescu a cerut Executivului alocarea către Apărare, în 2008, a 2,38% din PIB

Stadiul actual al reformei Armatei prin prisma nevoilor de securitate naţională, precum şi a obligaţiilor asumate de România faţă de NATO şi Uniunea Europeană (UE) a constituit tema principală a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, desfăşurate ieri la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor au rezultat întârzieri în derularea programelor de înzestrare a Armatei, ca urmare a fondurilor insuficiente alocate prin bugetul de stat în anii anteriori. "În acest context, pentru creşterea capacităţii de luptă şi pentru ca Armata Română să îşi poată îndeplini corespunzător misiunea de apărare naţională, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului ca în proiectul de buget pentru anul 2008 să se aibă în vedere alocarea a 2,38% din PIB, angajament asumat de către România faţă de NATO şi UE, prevăzut şi în programul de guvernare", se arată într-un comunicat de presă. Conform sursei citate, şeful statului a cerut factorilor de răspundere din Ministerul Apărării urgentarea măsurilor pentru creşterea nivelului de interoperabilitate a structurilor militare naţionale cu cele ale NATO, conform standardelor stabilite.

În ceea ce priveşte structura de forţe şi de personal, se mai afirmă în comunicat, CSAT a stabilit măsuri care să asigure remodelarea structurii actuale de forţe şi adaptarea acesteia la cerinţele de capabilităţi ale NATO, în sensul reducerii excedentului de ofiţeri cu grade superioare, concomitent cu creşterea ponderii maiştrilor militari, subofiţerilor şi militarilor voluntari. De asemenea, Traian Băsescu a solicitat Ministerului Apărării redimensionarea structurilor centrale, în direcţia unei eficienţe sporite a conducerii acestei instituţii.

În şedinţa CSAT de joi a mai fost aprobată concepţia privind reorganizarea şi modernizarea sistemului militar medical, urmând ca Ministerul Apărării să iniţieze consultări cu Ministerul Sănătăţii în chestiunile care ţin de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Administraţia Prezidenţială informează, totodată, că ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a prezentat o informare cu privire la evoluţiile recente pe tema Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa. Şedinţa CSAT de ieri a avut loc la mai puţin de o lună de la precedenta reuniune (28 iunie - n.r.). Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu nu a participat la şedinţa CSAT, el fiind în străinătate, unde este supus unui consult medical pentru a fi evaluate rezultatele post-operatorii ale intervenţiei chirurgicale suferite anul trecut, la genunchi.

Băsescu a atenţionat Guvernul cu privire la efectele secetei în mediul rural

Preşedintele Traian Băsescu a atenţionat, joi, Guvernul cu privire la efectele secetei. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şeful statului a pus accentul pe efectele secetei mai ales în mediul rural, solicitând Executivului ca, pe lângă măsurile în domeniul agricol, să aibă în vedere în mod deosebit asigurarea, din timp, a surselor de alimentare cu apă a şcolilor în perspectiva începerii noului an de învăţământ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb