Traian Băsescu l-a scos din cursă pe "Schumacher"

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Politică / 12 iunie 2007

Zsolt Nagy

Zsolt Nagy

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în cursul zilei de ieri decretul numărul 599, de suspendare din funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor a UDMR-istului Zsolt Nagy. Domnul Nagy este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional.

Zsolt Nagy este implicat în dosarul privatizărilor strategice, alături de fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, dar şi de Stamen Stanchev şi Vadim Benyatov. Procurorii Parchetului General au dispus în data de 27 aprilie începerea urmăririi penale împotriva lui Zsolt Nagy, iar preşedintele interimar al României, Nicolae Văcăroiu informat oficial, în data de 4 mai, în legătură cu acest fapt, a preferat să nu îl suspende. Anchetatorii afirmă că pentru a nu fi depistaţi, inculpaţii foloseau mesaje codificate, în special când se refereau la demnitari români cu care colaborau. Zsolt Nagy era cunoscut drept "Schu­macher", iar Codruţ Şereş avea numele de cod "Hakinen".

Cadrul legal

Legea 115/1999, articolul 20, precizează că, în cazul în care s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un membru al Guvernului, preşedintele României poate dispune sus­pendarea lui din funcţie. La articolul 21 al aceleiaşi Legi se arată că "în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului, ministrul Justiţiei comunică preşedintelui României data la care a fost sesizată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea suspendării din funcţie a acestuia".

Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, a cerut încă din data de 5 decembrie 2006 întrunirea şi avizul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Zsolt Nagy. Pe 19 martie, Comisia a dat undă verde procurorilor pentru începerea urmăririi penale a ministrului Zsolt Nagy, fără a da un verdict în privinţa vinovăţiei lui. Comisia propunea continuarea cercetărilor, cu sau fără începerea urmăririi penale, pentru a se putea confirma sau infirma implicarea lui Zsolt Nagy în săvârşirea vreunei fapte prevăzute de Legea penală. Totodată, preşedintele Traian Băsescu a trimis în data de 19 martie ministrului de Jus­tiţie, Monica Macovei, acceptul său în vederea anchetării dom­nului Nagy.

Potrivit Parchetului, Zsolt Nagy este acuzat de acţiuni care aduc atingere singuranţei naţionale. Pe de altă parte, oficial nu s-a precizat niciodată care sunt faptele făcute de domnul Nagy şi cum ar fi adus acestea atingerea siguranţei naţionale. Într-unul din referatele pentru prelungirea mandatelor de arestare preventivă a unora dintre membrii grupului, se arată că ministrul sus­pendat ar fi avut, printre altele, sarcina de a verifica tot timpul dacă membrii grupului sunt monitorizaţi în ceea ce priveşte convorbirile telefonice.

Zsolt Nagy mai este bănuit că ar fi permis scurgerea unor informaţii secrete către reţeaua lui Stamen Stanchev care ar fi favorizat câştigarea unor licitaţii pentru consultanţa sau privatizarea unor societăţi ca "Radiocomunicaţii" SA, "Poşta Română" şi "Romtelecom".

Zsolt Nagy: "Răzbunare şi şantaj politic"

Ministrul suspendat a declarat în cursul zilei de ieri că decizia preşedintelui Traian Băsescu de a-l suspenda din funcţie este "o răzbunare şi un şantaj politic împotriva UDMR".

"Este o decizie politică luată clar după momentul Referendumului, când UDMR a anunţat că nu va sprijini moţiunea de cenzură iniţiată de PD. Este evident şi o răzbunare. UDMR a luat o decizie politică potrivit căreia nu va sprijini această moţiune de cenzură, deci nu se poate realiza obiectivul de dărâmare a guvernului cu concursul UDMR", a mai afirmat Zsolt Nagy.

Tot ieri domnul Nagy s-a întâlnit cu procurorii DIICOT, timp de două ore fiind audiat de aceştia. Domnia sa a precizat că a studiat materialele aflate la dosar şi a constatat că nu există fapte comise de el, ci doar convorbiri ale altor persoane, în care se fac referiri şi la persoana sa.

Părerile politicienilor sunt împărţite în legătură cu acest subiect. În timp ce liderul PSD, Mircea Geoană afirmă că suspendarea lui Zsolt Nagy este o procedură legală, iar Traian Băsescu şi-a exercitat mandatul legal, Cosmin Guşă, preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională, a salutat, chiar, acest demers al lui Traian Băsescu. Membrii UDMR şi-au exprimat indignarea în ceea ce priveşte iniţiativa preşedintelui şi l-au asigurat pe Zsolt Nagy că va avea în continuare sprijinul politic al partidului. Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat că suspendarea domnului Nagy intră în atribuţiunile constituţionale ale preşedintelui.

Totuşi, analiştii politici se întreabă de ce această suspendare a avut loc tocmai ieri, când în Parlament a avut loc dezbaterea Moţiunii de Cenzură iniţiată de PD, pe care UDMR a anunţat că nu o va vota, denumită "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece". Guvern din care făcea parte şi Zsolt Nagy. Astfel, Băsescu s-a asigurat ca, fie şi în cazul că Moţiunea pică, o parte din Guvernul Tăriceanu să plece, oricum.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo domnului Tancau pentru ca e singurul din presa romaneasca cu o privire originala asupra realitatii! Va citesc de mult timp articolele si vreau sa va felicit pentru ca oferiti o perspectiva foarte interesanta prin ceea ce scrieti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb