Traian Băsescu: "Reducerea CAS fără indicarea sursei de acoperire a deficitului este o măsură bolşevică"

Macroeconomie / 20 iulie 2014

Traian Băsescu: "Reducerea CAS fără indicarea sursei de acoperire a deficitului este o măsură bolşevică"

Actualizare 10:29 Ponta: Reducerea CAS va intra în vigoare la 1 octombrie

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri seara, că reducerea contribuţiilor la asigurări sociale va intra în vigoare de la 1 octombrie, în ciuda opoziţiei preşedintelui Traian Băsescu, iar această măsură va putea duce la creşterea locurilor de muncă fiscalizate, transmite Agerpres.

"Reducerea CAS, din punctul meu de vedere va intra în vigoare la 1 octombrie, chiar dacă preşedintele o retrimite, dar s-ar putea să nu o mai retrimită că am văzut că e de acord cu ea. Dacă o făcea el, era un lucru bun, dacă o fac eu, e un lucru rău. Vă spun eu, e un lucru bun oricine o face. E un moment bun, ca prin acest lucru să câştigăm un pariu esenţial pentru România. Şi anume locuri de muncă fiscalizate, la alb, cum se spune. Iar mediul de afaceri, BNR, toţi cei cu care am vorbit au spus că < e un lucru bun, făceţi-l şi beneficiile vin pe termen mediu şi lung >", a afirmat Victor Ponta, la o emisiune televizată.

Întrebat de ce s-a dus luni la întâlnirea de la Cotroceni, premierul a spus că într-o ţară normală trebuie să existe respect între instituţii.

"Am considerat că, într-o ţară normală, indiferent de cât de joasă calitate este persoana care ocupă o funcţie, în cazul de faţă funcţia de preşedinte al României, trebuie să existe un respect între instituţii. Dacă preşedintele, cu bună credinţă, ceea ce nu a fost cazul, vrea să aibă o discuţie cu Guvernul, m-am dus, i-am spus un lucru pe care cred că-l ştia foarte bine, şi anume că politica fiscal-bugetară este atributul Guvernului, că avem o lege deja votată de Parlament şi am mai spus un lucru pe care îl spun celor care ne privesc: reducerea contribuţiilor de asigurări sociale a fost un obiectiv în primul rând asumat în campania electorală de USL", a precizat Ponta.

Şeful Guvernului a adăugat că măsura va fi luată în urma unor consultări cu mediul de afaceri şi instituţiile internaţionale şi a fost susţinută de toate partidele, inclusiv cele din opoziţie, dar că s-a considerat că până acum nu era momentul prielnic.

"Noi am venit şi am spus, în primul rând în faţa Comisiei Economice, a FMI şi în faţa Parlamentului: suntem într-o situaţie, avem creşterea economică cea mai mare din Europa, avem inflaţie sub unu la sută, avem creşterea producţiei industriale şi a exporturilor, adică o creştere economică sănătoasă nu pe speculaţii imobiliare, avem o agricultură care s-a dezvoltat foarte bine. Deci e un moment bun. Acum e momentul în care-mi pot permite ceva ce într-adevăr mă costă, cinci miliarde de lei este impactul negativ, dar pe care pot să-l acopăr din alte părţi", a punctat premierul.

În legătură cu întrebarea preşedintelui legată de MTO, Victor Ponta a spus că probabil că nici preşedintele nu ştia despre ce e vorba, de aceea a pronunţat un pic greşit. Premierul a explicat că nu ştia dacă preşedintele se referea la tratatul fiscal pe care el l-a semnat, în condiţiile în care ţintele de deficit erau aprobate prin legea bugetului.

"Cred că preşedintele nu ştia nici el ce înseamnă şi a pronunţat un pic greşit. În primul şi în primul rând nu ştiam dacă preşedintele se referă la programul pe care el l-a semnat, din punctul meu de vedere într-un mod criminal la adresa României, acel tratat fiscal prin care România se obligă din 2015, eu refuz să cred că atunci când a semnat nu ştia că 2015 e primul an fără el, România va atinge nişte ţinte de deficit bugetar pe care Polonia le atinge în 2018, Ungaria, în 2018, Franţa, Italia, Portugalia, Belgia, ţări mult mai dezvoltate, în 2017. De ce m-a uimit întrebarea domnului preşedinte? Nu credeam că el nu ştie că aceste ţinte de deficit erau deja aprobate prin legea bugetului de stat şi strategia fiscal-bugetară. Deci domnia sa spunea de cinci miliarde plus şase, nu ştiam de unde a mai scos şase, din pălărie. Nu le-a scos că nu existau acele şase, erau deja prevăzute", a subliniat premierul.

-------

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Sinaia, că reducerea CAS fără indicarea sursei de acoperire a deficitului bugetar este o măsură "bolşevică" şi o "înşelătorie electorală", transmite Agerpres.

"Reducerea contribuţiei asigurărilor sociale este o măsură bolşevică atunci când nu spui şi sursele din care acoperi această măsură. Este o înşelătorie electorală care a fost în unanimitate votată în Parlament. Parlamentarii aveau obligaţia să spună (...) vrem să vedem pe bani cum se acoperă, dacă ne puneţi taxe noi sau nu. Când timp te pretinzi a fi de dreapta nu poţi să accepţi o asemenea măsură fără a şti cum se acoperă costurile acestei măsuri. Când nu vrei să ştii costurile şi, lasă că îi păcălim noi pe români, după alegerile prezidenţiale le arătăm noul buget şi noul Cod fiscal, nu ai nimic comun cu dreapta. Un om de dreapta este un om care în primul rând face calcule când scoate obiective economice pe gură, le poate argumenta, le poate susţine. A fost o măsură anunţată prematur, eu nu spun că nu trebuie aplicată, trebuie aplicată dacă ştim sursele de finanţare pentru ea", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Declaraţia a fost făcută la deschiderea Congresului Femeilor Populare care s-a desfăşurat ieri la Sinaia, în cadrul căruia a fost aleasă fosta tenismenă Ruxandra Dragomir în funcţia de preşedintă a organizaţiei de femei a Partidului Mişcarea Populară (PMP).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie sa se bazeze pe o adunatura de propagandisti ticalosi si pe niste adepti idioti sa lanseze o idee ca asta. Cum poti sa cataloghezi o reducere de taxe acordata firmelor ca o masura bolsevica?. TVA-ul de 24 la suta a fost o masura normala in schimb?. Tovarasului domn Basescu ar trebui sa i se raspunda atunci cand tovarasul domn va spune ce a facut cu cele 20 de miliarde de euro imprumutate de presedentie in numele tarii si pe care le vom plati noi toti. Il rog pe marele carmaci sa nu mai amestece taxele locale care se duc la comunitate cu impozitele pentru bugete speciale (bugetul pensiilor) si il mai rog sa lase dreapta in pace. Ii face un mare rau dreptei asociindu-se ideii de dreapta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb