Traian Băsescu: UE ar trebui să aibă o implicare mai susţinută în rezolvarea conflictului transnistrean

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 21 ianuarie 2010

"Ne vom manifesta activ în interiorul UE pentru includerea Chişinăului în spaţiul unde, istoric vorbind, îi este locul."

"Ne vom manifesta activ în interiorul UE pentru includerea Chişinăului în spaţiul unde, istoric vorbind, îi este locul."

Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, ieri, pe Şefii Misiunilor Diplomatice acreditaţi la Bucureşti, în cadrul primei întâlniri de acest gen din anul acesta.

În cadrul alocuţiunii, şeful statului a prezentant invitaţiilor săi "cuvintele cheie" ale politicii externe ale ţării noastre în noul său mandat, un punct deosebit de important fiind relaţia "de suflet" cu Republica Moldova.

Traian Băsescu a reafirmat sprijinul total al ţării noastre pentru integrarea în UE a Republicii Moldova şi a apreciat că Uniunea ar trebui să dea dovadă "de o implicare mai sus-ţinută" în rezolvarea conflictului transnistrean.

Şeful statului a declarat: "(...) În ceea ce ne priveşte, ne vom manifes-ta activ în interiorul UE pentru includerea Chişinăului în spaţiul unde, istoric vorbind, îi este locul. Un obstacol care trebuie depăşit este conflictul transnistrean, dosar în care Uniunea poate avea, credem, o implicare mai susţinută".

Băsescu a menţionat că prima vizită externă pe care o va face în noul său mandat va fi la Chişinău, săptămâna viitoare.

Potrivit şefului statului, "cuvintele cheie" ale politicii externe româ-neşti vor fi dinamismul, continuitatea, valorificarea oportunităţilor, pragmatismul, predictibilitatea, res-pectarea angajamentelor, mul-tilateralismul eficient şi solidaritatea.

"Pilonii care vor susţine această politică sunt participarea energică la proiectul european, o relaţie transatlantică solidă şi o politică de vecinătate activă", a spus Băsescu.

Relaţia cu UE

Şeful statului a subliniat că, în noul său mandat, în ceea ce priveşte relaţia cu UE, un obiectiv prioritar al ţării noastre este să-şi crească ponderea şi influenţa în afacerile Uniunii.

Traian Băsescu a explicat: "Pentru următorii cinci ani, România se va raporta cu dinamism la UE, dintr-o triplă perspectivă: va contribui la consolidarea profilului Uniunii pe plan internaţional; va urmări să-şi consolideze poziţia în interiorul Uniunii, în special prin desăvârşirea procesului de integrare; şi, în al treilea rând, îşi va utiliza cu eficienţă şi responsabilitate poziţia de stat membru pentru a-şi promova, prin intermediul politicilor Uniunii Europene, propriile interese naţionale".

Preşedintele a mai afirmat că şi consolidarea profilului internaţional al Uniunii reprezintă un obiectiv prioritar al ţării noastre, punerea în practică a Tratatului de la Lisabona, fiind un bun prilej pentru aceasta.

De asemenea, Traian Băsescu a subliniat că ţara noastră este interesată de atât de eliminarea discrepanţelor care ne defavorizează (obstacole în circulaţia forţei de muncă sau mecanismul de monitorizare în justiţie), dar şi de participarea la politicile cele mai avansate precum aderarea la spaţiul Schengen şi adoptarea euro, la orizontul anilor 2014/2015.

Proiecte regionale strategice

Şeful statului a evidenţiat şi o serie de proiecte regionale de care ţara noastră este pe deplin interesată.

Printre acestea, Băsescu a evidenţiat dezvoltarea regiunilor învecinate prin continuarea procesului de extindere - inclusiv cu state precum Republica Moldova - sau prin implementarea unor procese utile: Strategia UE pentru Regiunea Dunăreană, Sinergia Mării Negre, Parteneriatul Estic; integrarea socială a rromilor prin implementarea Platformei Europene Integrate pentru Incluziunea Rromilor.

Traian Băsescu a evidenţiat şi importanţa strategică a statelor din Cau-cazul de Sud, - Georgia, Azerbaijan - state cu care România are o relaţie specială în domeniul colaborării economice.

Băsescu a reiterat importanţa participării Georgiei la NATO: "Obiectivul noului meu mandat este de a fructifica relaţia privilegiată pe care o avem cu aceste ţări, fie că vorbim de Georgia, al cărui potenţial de cooperare în domenii precum energia, transportul sau infrastructura este deosebit de ridicat, de Azerbaidjan, alături de care dorim să valorizăm parteneriatul strategic încheiat în septembrie 2009, având drept vec-tori cooperarea economică şi energetică. Apropierea acestor ţări de UE şi, în cazul Georgiei, de NATO, are o importanţă capitală în atingerea aces-tor obiective şi va contribui inclusiv la soluţionarea pro-blemelor subregiunii - adică conflictele îngheţate sau relaţiile cu vecinii".

Totodată, Traian Băsescu a subliniat că ţara noastră a sus-ţinut, constant, o politică energetică consolidată a Uniunii Europene, cu două componente principale: asigurarea interconexiunilor între statele membre - România va dezvolta două proiecte importante cu Ungaria şi Bulgaria - şi diversificarea surselor şi rutelor de transport ale hidrocarburilor. "Materializarea proiectului Nabucco a constituit un succes major, iar finalizarea sa ră-mâ-ne o prioritate absolută", a spus Băsescu.

Băsescu: "Rusia poate avea în România un partener atâta timpcât interesele noastre sunt respectate"

"Relaţia noastră cu Rusia a avut, de-a lungul timpului, accente particulare, însă niciodată nu ne-am ignorat", a subliniat Traian Băsescu, în cadrul alocuţiunii. Şeful statului a declarat: "Influenţa Rusiei în regiune este semnificativă, iar România conştientizează această realitate. Mesajul pe care doresc să-l transmit aici este că Rusia poate avea în România un partener atâta timp cât interesele noastre sunt respectate. Avem nevoie de o cooperare economică reciproc avantajoasă cu Rusia, pe linia schimburilor comericiale, care au crescut deja de patru ori în timpul primului meu mandat".

Băsescu: "Este necesar ca Ucraina să devină un stat democratic, dezvoltat şi stabil"

Ucrainieni sunt aşteptaţi la urne ca să-şi aleagă viitorul preşedinte. Vecinii de la nord au de ales, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, între Iulia Timosenko şi Viktor Ianukovici, doi politicieni cu simpatii faţă de Federaţia Rusia, în condiţiile în care victoria revoluţiei portocalii a lui Victor Iuscenko nu a adus, după spusele cetăţenilor, vreo îmbunătăţire a vieţii cotidiene.

În aceste condiţii, Traian Băsescu, în cadrul alocuţiunii de ieri, a făcut şi o serie de precizări privind relaţia ţării noastre cu Ucraina. Preşedintele a puctat că pentru îndeplinirea "multiplelor" interese ale ţării noastre, este necesar ca Ucraina să devină un stat democratic, dezvoltat şi stabil.

Traian Băsescu a precizat: "Numai astfel ne vom asigura securitatea energetică, numai astfel vom putea soluţiona dosarele comune sensibile precum Bâstroe sau drepturile minorităţilor. Iar o Ucraină democratică şi dezvoltată nu poate fi imaginată, în contextul actual, în afara spaţiului politic european sau euroatlantic".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb