Traiul cu TVA inclus de 24%

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iunie 2010

Aplicarea măsurii de creştere acum este în dezacord flagrant cu norma juridică care guvernează schimbarea regimului fiscal şi, dacă România mai este un stat de drept, nu poate fi operaţională decât de la 1 ianuarie 2011. (Daniel Ionescu)

Aplicarea măsurii de creştere acum este în dezacord flagrant cu norma juridică care guvernează schimbarea regimului fiscal şi, dacă România mai este un stat de drept, nu poate fi operaţională decât de la 1 ianuarie 2011. (Daniel Ionescu)

Ce ne aşteaptă

Soluţia de ultimă oră adoptată de executiv - creşterea TVA de la 19% la 24% - este o "gafă" impardonabilă! Creşterea cu 26% a TVA are ca finalităţi, de primă instanţă;

- o creştere în cascadă a preţurilor care se va materializa într-o creştere a ratei inflaţiei la 8,0%;

- o scădere a puterii de cumpărare a câştigurilor salariale din economia publică cu peste 35% (25% din reducţia nominală + 10% din creşterea TVA şi inflaţie);

- o scădere a puterii de cumpărare a veniturilor din economia reală şi din economia veniturilor de înlocuire cu circa 15%;

- o scădere a performanţei economice a dezvoltatorilor de afaceri în economia reală şi în economia financiară cu circa 12%!;

- o înrăutăţire de durată a multiplicatorilor venitului naţional;

- o creştere a volatilităţii cursului de schimb şi a valorilor mobiliare (o creştere a transferului fără echivalent de VA)

- o contracţie a PIB real cu încă 2-3 puncte procentuale (- 3,8 . - 4,5 p.p). (Rezultatul calculelor doctorului în economie Daniel Ionescu - extras din textul articolului său, pe care îl vom publica mîine)

Guvernul a decis, sămbătă, să majoreze TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stabilit că tăierea pensiilor cu 15% este neconstituţională. Cota unică de impozitare a rămas, însă, neschimbată, la 16%.

Majorarea TVA este programată să intre în vigoare de la 1 iulie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care modifică actualul Cod Fiscal.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat că majorarea TVA va aduce la buget între 3,4 şi 4 miliarde lei până la finele anului: "Deocamdată această sumă este necesară şi reuşim să ne închidem deficitul bugetar de 6,8%".

Sebastian Vlădescu a mai precizat că, în urma majorării TVA, atât prog­noza de inflaţie cât şi prognoza de PIB vor trebui modificate, subliniind că, deocamdată, Guvernul nu are în vedere creşterea altor taxe sau impozite.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a avertizat că inflaţia ar putea să crească iar la un nivel de două cifre, după mulţi ani de eforturi pentru stabilizarea ei, prognozând o inflaţie de 10%-12% în acest an, ca efect al majorării TVA.

Ce spun afaceriştii

Organizaţiile patronale susţin că majorarea TVA nu va reuşi să aducă mai multe resurse la bugetul de stat, ci, dimpotrivă, va genera o creştere a evaziunii fiscale. De asemenea, vor urma concedieri şi creşteri de preţ.

Bunurile din industria alimentară ar urma să se scumpească cu 5%. Cu acelaşi procent ar urma să se scumpească şi carburanţii.

În situaţia în care este aşteptată o scădere a consumului, unii oamenii de afaceri susţin că nu vor creşte preţurile, ci va scădea calitatea produselor.

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară-Romalimenta, Sorin Minea, ne-a declarat: "În industria alimentară nu se poate vorbi despre profit, ci doar despre pierdere, odată cu declanşarea crizei economice. S-au făcut restructurări masive, iar acest proces va continua, drept consecinţă a majorării TVA cu 5%. Vor fi concediaţi oameni pentru că industria alimentară va produce mai puţin, în condiţiile scăderii consumului. Să produci mai puţin pe o linie de producţie înseamnă costuri mai mari. Consumatorii vor opta pentru produsele cele mai proaste, la preţul cel mai mic".

Sorin Minea a subliniat că, în perioada următoare, alimentele se vor scumpi cu cel puţin 5%, şi că nu ne putem aştepta la o menţinere a preţurilor, chiar şi în condiţiile scăderii consumului pentru că industria a ajuns la limita profitabilităţii.

Efortul financiar al consumatorilor va creşte cu cel puţin 20%, mai spune Sorin Minea, pentru că la scumpirea alimentelor, se adaugă şi creşterea preţurilor la electricitate şi combustibili, odată cu majorarea TVA.

"Consumul de pâine se va reduce cu cel puţin 10%. În plus, evaziunea fiscală va creşte cu 5% sau chiar 10%. Mulţi jucători din industria alimentară îşi vor închide porţile. Se va alege praful de mediul de afaceri", spune Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

Ce cred bancherii

Bancherii sunt pregătiţi să-şi susţină clienţii prin restructurarea creditelor (reeşalonări, perioade de graţie), dacă majorarea TVA la 25% se va reflecta în creşterea preţurilor, cu efecte asupra puterii de rambursare a creditelor.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank, ne-a declarat: "Suntem, în continuare, pregătiţi să ne susţinem clienţii care se confruntă cu scăderea veniturilor, într-o formă sau alta. Iniţial, aveam în vedere restructurarea creditelor unei categorii a populaţiei (n.r este vorba de bugetari), însa, în prezent, se pare că veniturile şi puterea de cumpărare vor fi afectate pe scară largă, iar rambursarea creditelor se va face în condiţii mai dificile".

La rândul său, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, ne-a declarat: "Desigur că orice eveniment care are ca urmare scăderea veniturilor reale ale populaţiei, fie că vorbim de reduceri salariale, de creşterea şomajului, de erodarea puterii de cumpărare prin creşterea inflaţiei, fără indexarea corespunzătoare a salariilor, poate avea drept efect creşterea nivelului de neperformanţă a creditelor bancare".

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a apreciat că, teoretic, preţurile ar putea creşte cu 2-3% peste nivelul prognozat de 5% pentru că unii comercianţi ar putea reacţiona sub impulsul panicii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. reduceti CSA, impozitati averile si creati locuri de munca, repede.

    DNA sesizat pentru santaj pe piata de capital : V. Cojocaru, Oros, Anghelache, 2 societati de avocati (Craiova si Bucuresti). Vine curatenia.

    1. elegant boc....

    Cei din industria alimentara "ciocu mic"; in industria carnii, in piata in general evaziunea si contrabanda - mafia, sunt in floare; se plang ca nu vor mai fura atata ? ; din cauza lor (si a guvernantilor de doua lulele pe care i-am avut) agricultura este unde este, unde este; mafia importatorilor a facut ca producatorul sa nu mai aiba interes sa creasca animale/ cultive pamantul.

    Suntem unde suntem; poate totusi ne vom trezi. 

    1. Datele propuse de autor sunt pur teoretice! Negustorii nu sunt atat de idioti incat sa stea cu mana-n san. In mod sigur vor diversifica dpdv al sortimental, este un barbarism,regret, marfurile care se vand in magazine. Fiti convinsi ca se vor orienta rapid. Asfel ca apocalipsa dupa dl Daniel Ionescu,nu va avea loc. Mie mi se pare ca aceste cumulari in lant ,de efecte negative ale cresterii cu 5% a TVA nu respecta toate regulile unei modelari economice corecte , la nivel macro ,a situatiei creata de cresterea TVA. In ceea ce priveste inflatia si cursul de schimb BNR , cred ca o prostie spusa de unul din directorii din BNR, intens mediatizata, trebue privita cu calm. Nu intentionez sa ofer solutii precum altii. Sugerez calm si cumpatare in cheltuielile proprii. Mai ales pentru pensionari. S.I.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb