Transelectrica raportează pentru primul semestru din 2020 un profit net cu 282% mai mare decât în perioada similară a anului precedent

A.B
Companii / 28 august 2020

Transelectrica raportează pentru primul semestru din 2020 un profit net cu 282% mai mare decât în perioada similară a anului precedent

Compania naţională de transport al energiei electrice Transelectrica a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 116 milioane RON, cu 282% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, când nivelul a fost de 30 de milioane de lei, potrivit News.ro

Percepţia companiilor de stat din sectorul energetic românesc în ultimii 30 de ani a oscilat între două imagini: pe de o parte o imagine a unor companii birocratice, greu de urnit şi de adaptat la tendinţele regionale ale pieţei şi, pe de altă parte, o imagine pozitivă ca generatori de stabilitate din perspectiva forţei de muncă, a serviciilor integrate strategice la nivel naţional şi, nu în ultimul rând, a unor investiţii generatoare de dividende peste media pieţelor emergente, transmite Transelectrica.

În ceea ce priveşte Transelectrica, compania a raportat un profit net de 116 mil. RON, sumă ce reprezintă o creştere cu 282% comparativ cu perioada similară din 2019. Este un salt impresionant al profitabilităţii, în condiţiile unui context economic general dificil. De asemenea, profitul din exploatare al primului semestru din anul 2020 a avut o creştere de 260% faţă de cel din semestrul 1 al anului trecut, relevă un comunicat al companiei, care subliniază că rezultatele excelente nu sunt conjuncturale şi vin ca urmare a unei strategii de management articulate în baza căreia au fost implementate reforme structurale care au permis o poziţionare corectă a companiei în raport cu provocările curente şi evoluţia economică actuală.

De asemenea, veniturile totale operaţionale realizate în semestrul I 2020 au înregistrat o scădere de 8% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1.184 mil. RON în S1 2019 faţă de 1.090 mil. RON în S1 2020), determinată în principal de veniturile operaţionale aferente activităţii zero profit (piaţa de echilibrare), dar şi de reducerea cantităţii de energie electrică livrată, în contextul pandemiei COVID-19.

"Segmentul activităţilor cu profit permis a înregistrat o scădere de 5% a veniturilor (609 mil. RON în S1 2019, faţă de 581 mil. RON în S1 2020), determinată în principal de scăderea cu 8% a veniturilor din transport şi a altor venituri pe piaţa de energie (552 mil. RON în S1 2019, faţă de 507 mil. RON la S1 2020), provenită din diminuarea cantităţii de energie electrică transportată şi din reducerea tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE", anunţă Transelectrica, precizând că "acest rezultat este determinat în mare parte de impactul generat de pandemie".

Transelectrica menţionează ca realizări în 2020 semnarea contractelor de investiţii în valoare de 56 milioane de lei, sume intrate în conturile de imobilizari în curs din S1 în valoare de 131 milioane de lei şi active imobilizate noi de 53 de milioane de lei.

"Pentru ca România să asigure o dezvoltare economică sustenabilă, Sistemul energetic are nevoie de investiţii, şi tocmai de aceea angajamentul nostru pentru investiţii şi performanţă este ferm chiar şi în condiţii speciale precum cele impuse de contextul economic actual. Pentru Transelectrica, investiţiile reprezintă principala sursă de dezvoltare şi de evoluţie la nivel tehnologic. Însă, privind în ansamblu, realizăm că fiecare investiţie pe care o face Transelectrica în modernizarea instalaţiilor, capacităţilor şi a resurselor sale încurajează dezvoltarea unui climat favorabil pentru creştere economică, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Ca în orice organizaţie, strategia noastră investiţională şi, mai ales, atingerea obiectivelor investiţionale au un rol-cheie în raport cu toate celelalte activităţi. Printr-o abordare unitară în ceea ce priveşte deciziile strategice vom îmbunătăţi gradul de realizare al Planului de Investiţii şi al atingerii obiectivelor de dezvoltare ale companiei. Şi pentru că Transelectrica are nevoie de dezvoltare pe toate planurile, acest lucru este posibil doar prin regândirea întregii paradigme organizaţionale", a declarat Directorul General Executiv al CNTEE Transelectrica SA, Cătălin Niţu.

În ceea ce priveşte planul de investiţii, Transelectrica a elaborat şi a supus recent consultarii publice un plan naţional de dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport (RET), extins pe o perioada de 10 ani, bazat pe Strategiile şi Politicile Guvernului României, obiectivele noii politici ale Uniunii Europene pentru o Energie Competitivă şi Sigură, respectând cerinţele Directivelor Europene.

Dată fiind nevoia creşterii ponderii regenerabilelor la nivel naţional, Planul de Investiţii elaborat de Transelectrica include componente de cercetare-inovare, modernizări tehnologice şi procese digitalizate.

Progrese evidente deja se observă nu doar în sfera cifrelor şi a planurilor, ci şi în teren. Proiectul de construcţie a liniei electrice de 400 kV Cernavodă-Stâlpu, o linie vitală care va permite creşterea capacităţii de evacuare a energiei regenerabile din zona Dobrogei, prinde contur de la o zi la alta. Vorbim despre un proiect de interes comun cu o valoare totală de peste 56 de milioane de euro, din care 28 sunt co-finanţare europeană. Lucrurile se mişcă bine şi în zona de vest, în cazul lucrărilor de completare a inelului de 400 kV al României, unde s-a început montarea conductorilor pe linia nouă de 400 kV Porţile de Fier-Anina, iar recent s-au reluat lucrările pentru finalizarea liniei Oradea-Nădab, un proiect blocat de mai bine de 10 ani.

Recent, potrivit unui raport transmis către Bursa de Valori Bucureşti, Directoratul Transelectrica a mai primit un mandat provizoriu de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii pentru încă două luni.

În comunicarea transmisă investitorilor se precizează că "Întrucât mandatul actualilor membri ai Directoratului încetează de drept în data de 20 iunie 2020, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" SA informează acţionarii şi investitorii că, în şedinţa din data de 09 iunie 2020, Consiliul de Supraveghere a desemnat în calitatea de membri provizorii ai Directoratului, începând cu data de 21 iunie 2020, următoarele persoane: Cătălin NIŢU, Ionuţ-Bogdan GRECIA, Andreea-Mihaela MIU, Marius-Viorel STANCIU, Corneliu-Bogdan MARCU".

În ceea ce priveşte activitatea şi strategia companiei, Secretarul de stat din cadrul SGG Lucian Rusu, responsabil de supervizarea activităţilor financiare şi operaţionale ale Transelectrica, afirmă: "Dacă în urmă cu 20 de ani, discutam doar despre rolul Transelectrica în Sistemul Energetic Naţional, acum discutăm despre o poziţie integrată în reţeaua europeană, de unde derivă cu totul şi cu totul alte necesităţi şi perspective de dezvoltare. Compania trece printr-o tranziţie către digitalizarea proceselor. Investiţiile Companiei în proiectele de întărire a reţelei de transport al energiei electrice şi de creştere a capacităţii de interconexiune, vor avea ca rezultat, pe lângă asigurarea siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional, şi crearea condiţiilor favorabile pentru racordarea la reţea a unor noi capacităţi de producţie, în special bazate pe surse regenerabile (eoliene, fotovoltaice, biomasă) şi mai ales a unor noi consumatori mari. Sistemul Electroenergetic Naţional este în continuă dezvoltare, iar Transelectrica are un rol vital. Asigur conducerea acestei Companii de toată susţinerea mea şi a Guvernului în a continua acest parcurs".

Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România care administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de energie electrică între ţările din Sud-Estul Europei. Este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pieţei de energie, siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN). De asemenea, reprezintă principala legătură dintre cererea şi oferta de electricitate, echilibrând permanent producţia de energie cu cererea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb