"Transelectrica" şi o companie letonă, cele mai expuse la riscul valutar din sectorul energetic al ECE

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 24 decembrie 2010

"Transelectrica" şi o companie letonă, cele mai expuse la riscul valutar din sectorul energetic al ECE

Transelectrica şi Latvenergo Letonia sunt cele mai vulnerabile companii energetice din Europa Centrală şi de Est (ECE) la ris-curi de curs valutar, întrucât nu sunt protejate prin instrumente financiare de hedging, potrivit unui raport al agenţiei de rating Moody"s.

"O eventuală depreciere a monedelor locale în cazul celor două companii ar conduce la o creştere semnificativă datoriilor, care, împreună cu avansul cheltuielilor cu dobânzile, ar agrava situaţia îndatorării şi ar pune presiune asupra ratingului", afirmă, în raport, Richard Miratsky, vicepreşedinte la agenţia financiară, citat de Mediafax.

Hidroelectrica se află înt-o situaţie mai bună, fiind protejată de scadenţa la termen lung a datoriilor.

În cazul Latvenergo, latul leton are un curs fix faţă de euro, iar riscurile valutare depind de renunţarea la această cotaţie, situaţie puţin probabilă pe termen scurt, notează Moody"s.

Companiile energetice din regiune se vor confrunta cu presiuni financiare pe termen mediu, în contextul unei recuperări modeste a preţurilor scăzute şi cererii reduse. În plus, liberalizarea graduală a pieţelor electricităţii şi gazelor naturale expune companiile de utilităţi din Europa Centrală şi de Est la creşterea competiţiei, fluctuaţii în preţul energiei şi reducerea cotei de piaţă.

Pentru a compensa diferenţele faţă de marile companii de utilităţi din Europa de Vest, mai multe state din regiune au încercat să copieze modelul de succes al Cehiei în formarea grupului CEZ prin tentative de înfiinţare a unor campioni naţionali, capabili să concureze mai uşor, să obţină acces mai facil la finanţare şi să joace un rol mai important la nivel regional.

Totuşi, doar combinarea unor companii energetice, fără măsuri importante de restructurare, inclusiv optimizarea forţei de muncă, şi beneficii semnificative din sinergii, nu aduce rezultatele dorite. În multe din ţările din regiune, sindicatele au un rol economic şi politic important, iar opoziţia acestora ar putea prelungi şi modifica eforturile de restructurare, ca în cazul României, se arată în raport.

Moody"s ia în calcul un sprijin potenţial ridicat din partea guvernelor pentru companiile de utilităţi, însă această presupunere ar putea suferi modificări în contextul reducerii participaţiilor statelor, pentru susţinerea bugetelor naţionale, ca în cazurile PGE şi Tauron (Polonia) sau Transelectrica, sau al atragerii de capital pentru finanţarea investiţiilor. Ratingurile companiilor ar putea fi afectate şi de politica Uniunii Europene, care impune vânzarea de active companiilor integrate vertical.

Evoluţia ratingurilor companiilor de utilităţi din Europa Centrală şi de Est va depinde de deciziile strategice ale acestora, respectiv de capacitatea şi disponibilitatea de a-şi ajusta planurile de afaceri şi strategiile pentru a-şi susţine structura capitalului şi punctele forte în privinţa îndatorării.

În plus, politicile guvernelor din regiune continuă să influenţeze situaţia financiară şi ratingurile companiilor de utilităţi, multe dintre acestea aflându-se în proprietatea statelor.

Transelectrica are rating "Baa3" cu perspectivă stabilă din partea Moody"s, în timp ce Hidroelectrica este evaluată la "Ba1", de asemenea cu pers-pectivă stabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb