Transelectrica vrea să-şi finanţeze investiţiile prin emisiuni de obligaţiuni

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2013

Transelectrica vrea să-şi finanţeze investiţiile prin emisiuni de obligaţiuni

Compania vrea să strângă până la 900 milioane de lei de la investitori

Lichidităţile companiilor au fost afectate, în ultimii ani, de costurile tot mai mari de creditare, pe fondul unei crize financiare care s-a adâncit. Finanţarea prin alte instrumente, precum obligaţiunile şi piaţa de capital, nu a reprezentat o opţiune pentru companii. În acest context, conducerea Trans­electrica SA ia decizia curajoasă să propună acţionarilor finanţarea inves­tiţiilor din următorii ani prin lansarea unor emisiuni de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. Dacă acţionarii vor gira noua strategie, compania îşi va optimiza costurile de finanţare, va reduce riscul devalorizării valutare, îşi va asigura un grad de independenţă a finanţării operaţiunilor şi proiectelor de investiţii de limitările capacităţii de garantare a împrumuturilor cu active pe termen scurt şi lung (Transelectrica nefiind proprietara reţelei electrice de transport, aceasta fiind concesionată). Totodată, BVB va căpăta o gură de oxigen.

Acţionarii Transelectrica sunt convocaţi, pe 30 septembrie, pentru aprobarea plafonului de până la 900 milioane lei pentru emisiunile de obligaţiuni ale companiei, din perioada 2013-2017, care vor putea fi denominate atât în lei, cât şi în alte valute.

Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, ne-a declarat: "Ţinta companiei este optimizarea costurilor directe şi indirecte cu finanţarea operaţiunilor şi a investiţiilor, reducerea riscului devalorizării valutare, îmbunătăţirea fluxurilor de numerar în scopul accelerării programelor de investiţii în modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor, multe dintre ele aflate în funcţiune încă din anii "60 şi "70. Astfel, până la jumătate din volumul investiţional programat pentru următorii ani ar putea să fie asigurat din obligaţiuni, pe care le vom lista la BVB. Seria de obligaţiuni va începe cu o emisiune de 200 milioane de lei, pe care vrem să o finalizăm în acest an. Emisiunea va avea o durată de 5 ani. Săptămâna viitoare vom selecta intermediarul, iar elaborarea prospectului va dura una-două luni de zile. Apoi urmează perioada de promovare pentru atragerea de investitori. Estimăm că emisiunea va fi derulată efectiv în perioada noiembrie-decembrie 2013".

Domnia sa a subliniat că Transelectrica face investiţii pe termen lung (atât ca durată de execuţie, cât şi ca durată de recuperare a investiţiei) în sistemul naţional de transport, respectiv pentru modernizarea staţiilor şi reţelelor, precum şi pentru creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine. Astfel, conducerea companiei a decis ca o parte din aceste investiţii importante să fie finanţate, în anii următorii ani, prin emisiuni de obligaţi cu o maturitate mai mare de 5 ani. "Vom testa piaţa cu această primă emisiune de obligaţiuni în lei cu dobândă fixă pentru a ne putea optimiza strategia de finanţare pentru următorii ani", a adăugat ªtefan Bucătaru.

Plafonul de 900 milioane de lei pentru obligaţiuni este prevăzut în Planul de administrare care va fi supus aprobării acţionarilor Transelectrica la aceeaşi dată. Acţionarii vor mai trebui să aprobe, pe 30 septembrie, mandatarea Consiliului de Supraveghere al Transelectrica SA ca să stabilească limitele de valoare ale fiecărei emisiuni de obligaţiuni, să aprobe prospectele de emisiuni de obligaţiuni şi orice alte condiţii de emitere. Ei vor trebui să mandateze Directoratul companiei să semneze toate actele necesare în vederea iniţierii şi derulării Ofertelor Publice de Vânzare de Obligaţiuni, inclusiv angajarea de consultanţi juridici specializaţi în legislaţia pieţei de capital.

Emisiunea de obligaţiuni corporative de 200 milioane lei va avea o maturitate de 5 ani şi o dobândă fixă, fiind adresată investitorilor instituţionali. Împrumutul este destinat refinanţării unor credite existente şi completării necesarului de finanţare pentru investiţii.

Pe ordinea de zi a AGA din 30 septembrie se mai află, printre altete, aprobarea majorării capitalului social al Transelectrica SA cu 10.760.818,94 lei - valoarea terenurilor pentru care au fost eliberate certificate de atestare a dreptului de proprietate, conform Raportului de evaluare efectuat de SC TNP Global & Partners SRL, precum şi aprobarea acordării drepturilor de preferinţă a acţionarilor existenţi, proporţional cu numărul de acţiuni deţinute la data de înregistrare, pentru păstrarea ponderii deţinute de fiecare acţionar anterior majorării de capital social.

Valoarea totală a Programului de Investiţii al Transelectrica SA pentru anul 2013 este estimată la 420,12 milioane lei, din care 89,99 milioane lei reprezintă investiţii finanţate din taxa de racordare.

În domeniul obligaţiunilor, BVB a reuşit să spargă gheaţa, anul trecut, cu emisiunea GDF Suez Energy. Consiliul BVB a hotărât, pe 17 mai, că nu va percepe intermediarilor comision de tranzacţionare pe partea de cumpărare, în cadrul ofertelor primare de vânzare de obligaţiuni desfăşurate prin BVB, tocmai pentru "promovarea unei perioade promoţionale dedicată dezvoltării sectorului obligaţiunilor corporative la BVB". Oferta de obligaţiuni de 54 de milioane de euro a GDF Suez Energy România a fost una dintre puţinele realizări ale BVB de anul trecut, atunci conducerea Bursei lăsând să se înţeleagă că este în discuţii şi cu alte companii pentru listarea de obligaţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb