"Transgaz" (TGN), prin filiala sa din Republica Moldova, Eurotransgaz, a semnat, ieri, contractul de privatizare a companiei "Vestmoldtransgaz", la Chişinău, în prezenţa ministrului român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi a omologului său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, potrivit unui comunicat de presă.
Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că acest proiect este menit să crească nivelul şi valoarea interconectării dintre cele două ţări în privinţa infrastructurii de transport gaze naturale: "Dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din zona de Nord Est a României, alături de gazoductul Ungheni-Chişinău, sunt proiectele prin care Transgaz funcţionează, de facto, ca un jucător regional. Avem competenţele, capacitatea şi dorinţa de a îndeplini obiectivele strategice ale României în sectorul în care operăm. Finanţarea, construcţia şi exploatarea interconectării Iaşi-Ungheni vor fi realizate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă".
Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldoveneşti, circa 8,8 milioane euro, o condiţie fiind investirea a 93 de milioane de euro în următorii doi ani, potrivit Radio Chişinău.
La finalul lunii februarie a acestui an, Transgaz a câştigat, prin filiala sa din Republica Moldova, Eurotransgaz, licitaţia privind privatizarea întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz, care va construi conducta Iaşi - Ungheni pe teritoriul Moldovei.
Recent, Transgaz a depus o scrisoare de interes pentru a participa la achiziţia unei părţi dintr-un pachet de acţiuni de 66% la DESFA, din Grecia, alături de compania spaniolă Reganosa şi Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD). Surse apropiate tranzacţiei ne-au declarat că ofertele pentru DESFA vor fi deschise în curând.
Alt proiect important al companiei este prima fază a gazoductului BRUA, care va lega Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Aceasta va porni din localitatea Podişor, până la Recaş, investiţia fiind de 530 milioane de euro, din care 180 de milioane de euro bani europeni. Conducta va avea o lungime de 570 de kilometri, trei staţii de comprimare a 10 MW fiecare, precum şi o capacitate de 1,75 miliarde de metri cubi pe an, în flux bidirecţional.
În luna martie, acţionarii operatorului tehnic al Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale Transgaz (TGN), au aprobat, în Adunarea Generală, Programul de Investiţii şi Bugetul pentru anul 2018. Astfel, până în anul 2020, compania vizează realizarea de investiţii în valoare de aproape 6,1 miliarde de lei, ce urmează să fie finanţate atât din surse proprii, cât şi din absorbţia fondurilor europene şi împrumuturi bancare. Pentru acest an, compania are în vedere investiţii în sumă de 1,88 miliarde de lei, în timp ce, pentru anii 2019 şi 2020, valoarea preconizată a investiţiilor este de 2,96 miliarde de lei, respectiv 1,25 miliarde de lei.
Transgaz este controlată de Statul Român care, prin Ministerul Economiei, deţine 58,51% din capitalul social al transportatorului de gaze naturale.