Transparency International critică opacitatea Eurogroup

Ziarul BURSA #Internaţional / 6 februarie 2019

Transparency International a criticat ieri opacitatea Eurogroup, o reuniune informală din care fac parte cei 19 miniştri de finanţe din zona euro, care a elaborat şi a pus în aplicare planuri de salvare drastice pentru Grecia şi alte ţări în criză economică, relatează AFP şi dpa.

"Pentru o instituţie ale cărei decizii au avut un impact asupra vieţii a milioane de europeni, există multe lucruri misterioase despre Eurogrup", se arată într-un raport difuzat de ONG-ul anti-corupţie, potrivit Agerpres.

Din 1998, Eurogroup reuneşte o dată pe lună miniştrii de finanţe din cele 19 ţări europene care au adoptat moneda unică lansată în 1999. Instituţia este condusă de unul dintre miniştri şi portughezul Mario Centeno asigură în prezent conducerea.

Înaintea crizei datoriei în zona euro declanşată de criza financiară globală din 2008, Eurogrupul era un fel de "forum de discuţii" politic, dar totul s-a schimbat atunci când idealul monedei unice euro a devenit un coşmar financiar.

Situaţia urgentă a necesitat o coordonare strânsă între guvernele zonei euro pentru a face faţă pieţelor financiare care ameninţau să ucidă proiectul monedei unice.

Într-o serie de reuniuni de maraton între 2010 şi 2013, marii finanţatori ai zonei euro au organizat planuri de salvare şi o nouă guvernanţă politică pentru moneda unică, inclusiv controlul planurilor naţionale de cheltuieli.

Dar, în pofida creşterii considerabile a responsabilităţilor sale, Eurogroup a rămas un grup de miniştri care sunt responsabili doar unul faţă de celălalt sau faţă de capitalele lor, critică Transparency International.

ONG-ul susţine, de asemenea, că în principal statele membre mari, în special Germania şi Franţa, sunt cele care deţin puterea, chiar dacă, cel puţin teoretic, deciziile sunt luate în unanimitate. Franţa şi Germania reprezintă împreună aproximativ jumătate din PIB-ul zonei euro.

Statele membre mai mici, "sub presiunea pieţelor financiare şi a constrângerilor de timp (...) întâmpină probleme în blocarea procedurilor", se afirmă în raport. Acest dezechilibru este şi mai evident în cadrul Mecanismului european de stabilitate (ESM), fondul de salvare al Eurogroup creat în 2012, în care deciziile sunt luate cu majoritate de voturi.

O soluţie recomandată de Transparency International este ca preşedintele Eurogroup să se prezinte periodic pentru a da explicaţii în faţa Parlamentului European şi Eurogrupul să aibă un registru al documentelor pentru toate activităţile.

Organizaţia non-guvernamentală susţine că Eurogroup ar trebui să aibă şi un preşedinte cu normă întreagă (nu un ministru de finanţe dintr-o ţară care asigură preşedinţia). Astfel, Eurogroup ar fi mai protejat de presiunile guvernelor naţionale şi ar fi în mod clar responsabil pentru deciziile luate, apreciază Transparency International.

Potrivit ONG-ului, Eurogroup nu reuşeşte să îndeplinească standardele de bază ale UE privind responsabilitatea şi supravegherea, notează dpa. Organizaţia menţionează faptul că Eurogroup nu are încă obligaţia să respecte liniile directoare de bază privind transparenţa ale altor instituţii ale UE şi nu este guvernat de niciun tratat UE.

Pentru a remedia aceste preocupări, Eurogroup ar trebui să formalizeze şi să publice deliberările sale acordând în acelaşi timp un rol mai important parlamentului în verificările situaţiei economice a statelor membre, a recomandat raportul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb