TRANSPARENCY INTERNATIONAL ROMÂNIA: Suntem din ce în ce mai corupţi

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Politică / 27 octombrie 2010

Sectorul public este perceput de mediul privat ca fiind mai corupt în 2010 decât în anul anterior, fiind pentru prima dată din 2002 când se întrerupe trendul constant crescător al Indicelui de Percepţie a Corupţiei (n.r. un indice mai mare presupune un grad mai mic de corupţie). Cu toate acestea, nu mai suntem pe ultimul loc între ţările din Uniunea Europeană, ca în anii precedenţi, Grecia şi Bulgaria coborând în clasament sub scorul obţinut de ţara noastră.

"Pentru prima oară din 2002 şi până acum, conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei (CPI), lansat de Transparency International, România se plasează pe un trend negativ în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia la nivelul sectorului public şi a reformelor de combatere a ei", a declarat, ieri, directorul executiv Transparency International România, Victor Alistar.

Ţara noastră a obţinut anul acesta un scor de 3,7 puncte din 10, faţă de 3,8 în 2009, semnalând astfel abandonarea reformelor sistemice cu impact şi reducerea gradului de interes al factorilor politici pentru reducerea corupţiei.

"Absenţa unor politici anticorupţie coerente, precum şi o Strategie Naţională Anticorupţie neactualizată din 2007 sunt doar câţiva din factorii care au dus la creşterea corupţiei", a mai spus Alistar.

Potrivit şefului Transparency International România, creşterea corupţiei afectează puternic mediul de afaceri, pe fondul creşterii aversiunii la risc, care afectează fluxul de investiţii străine. De asemenea, corupţia tot mai ridicată se răsfrânge şi în capacitatea ţării noastre de a atrage fonduri structurale.

Ţara noastră ocupă locul 25 între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la nivelul luptei împotriva corupţiei, fiind urmată doar de Bulgaria cu 3,6 puncte şi Grecia cu un scor de 3,5. Dintre ţările care au înregistrat în acest an scoruri inferioare celor din anul anterior fac parte şi statele cele mai afectate de criza financiară, agravată de lipsa de transparenţă şi de integritate, cu privire la deciziile guvernamentale, cheltuirea fondurilor publice, funcţionarea structurilor administraţiei şi a poliţiilor administrative.

Cele mai eficiente ţări europene la combaterea corupţiei sunt cele nordice, respectiv Danemarca, Finlanda, Suedia, toate cu scoruri de peste 9 puncte din 10.

La nivel mondial, cel mai grav afectate ţări de corupţie sunt Irakul, cu un scor de 1,5, Afganistanul, cu 1,4 puncte, Myanmar şi Somalia, cu puţin peste 1 punct. Aceste state ocupă ultimele patru locuri în clasamentul celor 178 state analizate, guvernele şi societăţile acestor teritorii fiind subjugate aproape în totalitate de corupţie.

Huguette Labelle, preşedintele Transparency International, a declarat: "Aceste rezultate arată că eforturi importante sunt necesare pentru consolidarea bunei guvernări în lume. Perpetuarea corupţiei este inacceptabilă; prea multe persoane sărace şi vulnerabile continuă să sufere consecinţele corupţiei. Avem nevoie de aplicarea regulilor şi legilor existente".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stati sa vedeti daca pica Guvernul Boc cum ne ducem cu acesti pesedei si penelei verosi si mincinosi,la coada clasamentului de transparenta.Sa vedeti atunci jafuri la nivel national,pentru ca toti nenororcitii astia de politicieni de stanga vor fura si excroca ca sa isi plateasca contibutiile la partid prin plata grevelor,plata diverselor motiuni si sustinerea acestora,plata a tot felul de porcarii facute in Parlament ca sa denigreze actualul guvern si presedinte!!!!!!!

    Poporul este condus spre haos de acesti talhari de stanga si astazi cand face presiune pe un lucru care oricuum se va rezolva in Palatul Parlamentului si nu in strada!!!!dar stanga este atata de disperata incat si ponta a trebuit sa iasa in strada ca sa nu piarda acesti grevisti care nici ei nu stiu pentru ce au fost adusi. 

    POPORULE ROMAN vei dori din nou sa fii condus de comunistii cu steaguri rosii,asa cum sunt pesedistii????De ei am scapat oarecum in 1990,doar cu exceptia bolsevicului de iliescu care ne-a dat mai tot timpul,inapoi!!!Si noi acuma votam cu acest partid bolsevic??Cu steagurile rosii???Ne intoarcem la comunismul bolsevic??Asta vreiti grevistilor???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb