Transparency International: SPO încalcă legea şi subminează statul de drept în Ungaria

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie

Sursa foto: https://abouthungary.hu/

Sursa foto: https://abouthungary.hu/

English Version

Transparency International condamnă ferm raportul întocmit de Oficiul pentru Protecţia Suveranităţii (SPO) din Ungaria, considerându-l un document plin de erori factuale şi distorsiuni grave, menit să discrediteze filiala de la Budapesta a reputatei organizaţii internaţionale, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul transparency.hu. Conform Transparency International, raportul publicat de SPO în 14 octombrie 2024 încalcă nu doar regulile legale de funcţionare ale instituţiei publice, ci şi principiile fundamentale ale statului de drept, fiind perceput ca un instrument politic menit să discrediteze organizaţiile independente din societatea civilă.

Transparency International subliniază că SPO a publicat raportul fără a respecta prevederile legale care impun ca organizaţiile investigate să aibă oportunitatea de a răspunde înainte de publicare. Legea Protecţiei Suveranităţii din 2023 prevede că SPO trebuie să trimită un proiect de raport entităţii vizate, care are dreptul să facă observaţii într-un termen de 15 zile, iar SPO este obligat să răspundă în 30 de zile. Aceste etape nu au fost respectate, potrivit sursei citate. În ceea ce priveşte afirmaţiile absurde şi erorile factuale din raportul respectiv, organizaţia internaţională arată că una dintre ele se referă la faptul că ar fi sprijinit Alianţa Democraţilor Liberi (SzDSz) în alegerile din 1994 - acţiune imposibilă, având în vedere că organizaţia a fost înfiinţată abia în 2006.

În documentul citat, SPO contestă indexul de percepţie a corupţiei (CPI), în ciuda faptului că metodologia acestuia este publică şi a fost confirmată ca fiind validă de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Transparency International arată că Fidesz, partidul de guvernământ, a folosit CPI pentru a critica guvernările anterioare, dar a început să atace acest index când a ajuns să reflecte corupţia guvernamentală din prezent.

Organizaţia internaţională mai susţine că SPO ar fi transmis raportul unor publicaţii apropiate de guvern înainte de publicarea oficială. Astfel, mai multe articole din presa pro-guvernamentală au apărut pe baza raportului, cu scopul evident de a denigra Transparency International, ceea ce este un demers premeditat, menit să furnizeze muniţie propagandistică pentru a discredita organizaţiile care combat corupţia. "Faptul că SPO a inclus teorii conspiraţioniste despre o presupusă influenţă americană şi rolul lui György Soros denotă natura politică a raportului", se mai arată în comunicatul de presă emis de sursa citată, care subliniază că atacurile SPO se încadrează într-un context mai amplu de regres democratic.

De aceea, Transparency International a depus o plângere la Curtea Constituţională a Ungariei împotriva Legii Protecţiei Suveranităţii şi ia în calcul alte acţiuni legale pentru a contesta erorile şi acuzaţiile nefondate din raport. Amintim că, la nivel european, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva Ungariei, contestând legalitatea Legii Protecţiei Suveranităţii şi acuzând încălcări ale drepturilor fundamentale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb