Transportatorii din toate ramurile au decis organizarea unui miting de protest în Bucureşti, în ziua de 10 martie, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de atitudinea Executivului cu privire la Codul Muncii şi faţă de nerespectarea prevederilor contractelor colective de muncă, a declarat Ioan Rădoi, preşedintele Convenţiei Naţionale a Transportatorilor.
Transportatorii îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care actuala conducere a minis-terului de resort înţelege dialogul social.
"Pînă la această oră nu avem numiţi directorii generali ai societăţilor din calea ferată şi nici secretarul de stat pentru relaţiile cu sindicatele şi patronatul. În consecinţă, nu avem cu cine discuta, în condiţiile în care Contractele Colective de Muncă pe toate ramurile expiră pînă la 31 martie", a declarat Voicu Sa-la, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Mecanicilor de Locomotivă.
Criza de la calea ferată s-a declanşat, în opinia sindicaliştilor, ca urmare a necunoaşterii pînă în prezent a bugetelor de venituri şi cheltuieli pe fiecare societate în parte.
"Nota pe care am primit-o de la ministrul transporturilor privind alocaţiile bugetare ne dă de înţeles că, pentru acest an, salariile sunt îngheţate, ba mai mult, fondul de salarii fiind diminuat urmea-ză să micşorăm şi salariile. Nu vom accepta acest lucru şi vom lupta cu toate formele sindicale de protest", a subliniat Ionel Socaciu, preşedintele ELCATEL. Nemulţumiri sunt şi în rîndul angajaţilor de la metrou, care consideră că nu mai au ce dis-ponibiliza. Cei peste 200.000 de sindicalişti din transporturi nu acceptă nici o modificare la Codul Muncii, considerîndu-l un document european.