Tranzacţia dintre Oltchim şi Chimcomplex a intrat în linie dreaptă

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2018

Tranzacţia dintre Oltchim şi Chimcomplex a intrat în linie dreaptă

Tranzacţia prin care Chimcomplex Borzeşti, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, preia cele mai importante active ale Oltchim a intrat în linie dreaptă, şi, dacă nu va interveni vreun eveniment neprevăzut, la jumătatea acestei luni operaţiunea ar trebui finalizată.

Avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, ne-a declarat: "În momentul de faţă suntem pe ultima sută de metri şi aşteptăm ca tranzacţia să se perfecteze. Data de 17 octombrie este termenul scrisorii de garanţie şi, ulterior, mai sunt 20 de zile pentru ca plata să fie efectuată".

Practic, Chimcomplex Borzeşti trebuie să achite suma de 127 de milioane de euro pentru Pachetele 1-5 şi parţial 7 ale combinatului din Râmnicu Vâlcea, dar suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun inves-tiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 milioane euro în următorii trei ani, conform ofertei făcute la finalul anului trecut, şi aprobată de Adunarea Generală a creditorilor Oltchim.

La finalul lunii august, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează tranzacţia prin care Chimcomplex preia o parte din activele Oltchim, termenul legal urmând a se împlini în aceste zile.

"În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Consiliul va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege", informa atunci autoritatea de concurenţă.

După depunerea obiecţiilor şi observaţiilor, Consiliul Concurenţei va lua o decizie cu privire la emiterea avizului, fără de care contractul nu poate fi încheiat.

La finalul lunii iulie, Comisia Europeană (CE) a dat undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.

Aceasta va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, după încheierea tranzacţiei de cumpărare de către Chimcomplex a grupelor de active de la Oltchim.

În luna septembrie 2018, patru firme au depus oferte indicative privind activele Oltchim, rămase nevândute în urma primului proces de vânzare, res-pectiv Divizia Petrochimică Bradu (Pachetul 8), Instalaţia Anhidridă Ftalică din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 9) şi, parţial, Instalaţia PVC II din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 7).

Practic, Aiotec din Germania a depus oferte pentru Instalaţia PVC II şi Divizia Petrochimică Bradu, Nimir Chemicals din Pakistan pentru Instalaţia Anhidridă Ftalică, Vynova Holding din Luxemburg pentru toate cele trei pachete şi Mata Chemicals din Pakis-tan pentru Instalaţia Anhidridă Ftalică.

În luna februarie a acestui an, Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind Pachetul operaţional 6 - Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, preţul tranzacţiei fiind echivalentul în lei a 2,6 milioane euro, la care se adaugă TVA.

Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013.

Pentru primul semestru al acestui an, combinatul din Râmnicu Vâlcea a raportat un profit net de 83,628 milioane de lei, în creştere de peste trei ori faţă de perioada similară din 2017, când a înregistrat un rezultat de 27,68 milioane de lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este principalul acţionar al societăţii, cu 54,8062% din acţiuni.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. si doar amortizeaza cu vrei 3 milioane participatia care este mentionatacu 9 in raportul financiar. Care este situatia actionarilor in ce fel se va face despagubirea acestora avand in vedere ca raportul asupra cauzelor insolventei este nevalabil datorita abordarii contabile avand cadrul contabil romanesc si pe care concernele nu il mai folosesc din 31.12.2006. Cum vrea un auditor sa vanda opiniei publice un capital social de 34 milioane RON conform raportului domnului Piperea din 2013 si cand citeste pe cel de la BVB vedere ca de fapt e un miliard. Daca pana si Petrom a modificat pentru a avea o valoare unitara in IFRS respectivul RAS, Blackrock si-a inchis fondul ETF datorita inadvertentei aparute in 2012, de ce ar perserva in greseala firma Deloitte cum a facut si in 2004 cu Petrom. thanks

    Aprobarea in CSAT s a obținut?

    1. 1) De ce trebuie aprobarea CSAT ?

      2) CSAT-ul (sau o parte dintre ocupantii fotoliilor de acolo) ar trebui poate sa vada cum, pe vremea in care reprezentantii statului incasau indemnizatii grase in calitate de membrii ai CA, AGA etc, OLTCHIM a acumulat datoriile care practic, au falimentat-o, si cum de acum merge asa de bine ?! 3) In mod cert, daca Chimcomplex era un comparator care urmarea doar sa "taie" fierul, acum nu eram in situatia ca si altii sa doreasca sa achizitioneze active productive de pe platforma. 4) Dupa parerea mea, in fata Chimcomplex si a principalului investitor,sta o mare, imensa provocare. Macar pentru zona valceana si sper sa reuseasca !  

    Aprobarea CSAT este una dintre conditii

    1. Inteleg, va multumesc. Ce nu inteleg este cine a stabilit/impus o astfel de conditie si in ce temei ? Cand s-a scos la vanzare Oltchimul ( de fapt, activele Oltchimului ) era (cel putin scriptic) o ruina. In plus, cumparatorul Oltchimului cred ca legal poate sa faca absolut ce doreste cu ce a cumparat ( ca va face chimie, asta a fost datorita intamplarii de a fi Chimcomplex cumparatorul).

      Av.Piperea a enumerat conditiile

    In raportul pe semestrul 1 , administratorul special al Oltchim afirma ca in situația in care vânzarea activelor către Chimcomplex se finalizează , atunci activitatea Oltchim va fi afectată!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb