Statele Unite investighează tranzacţii financiare de sute de milioane de dolari ce implică trei mari bănci chineze care se poate să fi ajutat finanţarea programului nuclear al Coreei de Nord, potrivit unui document juridic emis de o instanţă de apel, citat de presa internaţională.
Hotărârea, datată cu 30 iulie, confirmă o sentinţă anterioară dată de un judecător din Washington, prin care acesta a obligat băncile în cauză să respecte solicitările de informaţii despre tranzacţii.
Curtea de apel a informat că procurorii "nu suspectează" în prezent că băncile chineze ar încălca în mod conştient legea, dar că acestea "deţin înregistrări despre care guvernul Statelor Unite consideră că ar putea clarifica modul în care Coreea de Nord îşi finanţează programul nuclear".
Procurorii americani suspectează că o bancă nord-coreeană de stat s-a folosit de o companie chineză ca să exporte "sute de milioane de dolari" în cărbune şi alte minerale, primind venituri în dolari americani pe care le-ar putea folosi la achiziţia de materiale vitale pentru programul nuclear, confom hotărârii instanţei.
SUA au căutat înregistrări bancare din perioada 2012 - 2017, ceea ce sugerează că schema se întinde pe cel puţin cinci ani.
Dacă guvernul SUA găseşte dovezi că băncile au ajutat în mod voluntar operaţiunea, le-ar putea amenda cu miliarde de dolari, "amenzi similare cu cele impuse marilor bănci europene pentru încălcarea sancţiunilor referitoare la Cuba, Iran şi Sudan", a declarat Brian O'Toole, un fost oficial al CIA şi Departamentului Trezoreriei. "Acest tip de acţiune este de preferat să sancţioneze băncile chineze sau să le elimine de la tranzacţiile financiare din SUA", a mai spus O'Toole, menţionând: "O asemenea măsură ar genera probleme sistemice mai ample pentru comerţul SUA-China, pentru economia chineză şi, prin extensie, pentru economia globală".
Cazul vine într-un moment dificil, în care SUA şi China sunt angajate într-o luptă ce a escaladat rapid, care priveşte comerţul, valutele şi supremaţia economică.