TRANZACŢIILE CU OBLIGAŢIUNI LA BURSĂ, ÎN SCĂDERE CU 90,7% FAŢĂ DE ANUL TRECUT Valentin Ionescu: Lichiditate redusă pe titluri de stat, pe fondul stabilităţii dobânzilor

Simona Adam
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 septembrie 2011

Valentin Ionescu: Lichiditate redusă pe titluri de stat, pe fondul stabilităţii dobânzilor
  • document ataşat Tranzacţii cu obligatiuni
    apasă aici pentru a descărca.

    Valoarea tranzacţiilor cu obligaţiuni (corporative, municipale şi de Stat) înregistrate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în primele opt luni ale anului a fost de numai 216,09 milioane lei (51,06 milioane euro), în scădere cu 90,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Astfel, valoarea schimburilor cu obligaţiuni până la finalul lunii august a ajuns la 2,43% din valoarea tuturor tranzacţiilor înregistrate până acum la Bursa de Valori Bucureşti. Media zilnică a trans-ferurilor cu instrumentele financiare înregistrate la categoria titlurilor de credit de la BVB este de circa 1,7 milioane lei, în scădere semnificativă faţă de anul trecut când a fost de 10,08 milioane lei.

    Valentin Ionescu, directorul general al BVB, ne-a declarat: "Discrepanţa valorilor tranzacţiilor cu obligaţiuni din 2011 faţă de anul trecut este justificată de faptul că în 2010, BNR a modificat de patru ori dobânda de politică monetară, ultima modificare fiind pe 5 mai 2010, respectiv volatilitatea ratelor de dobândă, inclusiv pe piaţa titlurilor de Stat a fost una ridicată în prima parte a anului 2010, ceea ce se poate vedea şi pe structura rulajelor lunare înregistrate în 2010 pe titluri de Stat (cele care au generat cea mai mare parte a lichidităţii în 2010)". Domnia sa a adăugat: "Atât timp cât pe piaţa monetară vorbim de o relativă stabilitate la nivelul ratelor de dobândă, în special în acest an, se atestă şi o scădere la nivelul lichidităţii pe titlurile de stat listate la BVB".

    Interesul redus faţă de titluri cu venit fix de la BVB este justificat, de unii analişti, şi prin faptul că piaţa locală a obligaţiunilor este subdezvoltată, dar şi prin faptul că există temeri ale investitorilor faţă de emitenţii de obligaţiuni.

    Dragoş Dărăbuţ, analist financiar la "Tradeville", ne-a declarat că în ceea ce priveşte piaţa locală de obligaţiuni, trebuie reamintit faptul că aceasta nu este suficient dezvoltată, fapt reflectat şi de volumul tranzacţiilor zilnice, astfel că devine dificil de explicat discrepanţa dintre numărul tranzacţiilor de anul trecut şi cele din acest an. Domnia sa a mai precizat: "Cu toate acestea, dacă luăm în considerare factorul timp, perioada rămasă până la încheierea anului în curs, greu de crezut că volumul tranzacţiilor poate să crească îndeajuns de mult pentru a-l egala pe cel de anul trecut".

    În primele opt luni ale anului, schimburile lunare cu obligaţiuni au oscilat, între 3,83 milioane lei, în mai, şi 77,90 milioane lei în iulie.

    Valentin Ionescu ne-a precizat că pe lângă titlurile de stat tranzacţionate, în iulie, au existat şapte tranzacţii semnificative cu obligaţiunile Băncii Europene de Investiţii (simbol EIB 14) pe 5 şi 12 iulie 2011, care au totalizat 56,3 milioane lei, sau mai mult de jumătate din totalul rulajelor realizate pe întreg segmentul de obligaţiuni din luna respectivă.

    Potrivit lui Doru Cionca, directorul de operaţiuni al "Romcapital", există "temeri în creştere ale potenţialilor investitori legate de bonitatea emitenţilor (atât municipali cât şi corporatişti)". Domnia sa a mai adăugat că o altă explicaţie pentru rulajele reduse ar fi orientarea investitorilor cu preponderenţă spre zona speculativă a tranzacţiilor financiare cu randament mai mare.

    Dragoş Dărăbuţ: Investitorii ar putea să îşi mărească expunerea pe instrumente cu venit fix, pe fondul volatilităţii de pe pieţe

    Valentin Ionescu este de părere că în funcţie de evoluţiile de pe piaţa monetară, în cazul reducerii dobânzii cheie de către BNR de exemplu, este posibil să se intensifice tranzacţiile pe finalul acestui an.

    Pe de altă parte, Dragoş Dărăbuţ ne-a declarat: "Pieţele internaţionale se confruntă cu o volatilitate ridicată, iar dacă în perioada următoare cotaţiile vor fluctua în acelaşi ritm, este posibil ca investitorii să îşi rebalanseze portofoliile şi să îşi mărească expunerea pe instrumente cu venit fix, precum depozitele bancare sau obligaţiunile, însă rămâne de văzut care dintre acestea vor domina în preferinţele investitorilor".

    Dintre titlurile de credit cotate la BVB, există doar două emisiuni de obligaţiuni corporative denominate în lei, însă acestea aparţin unor instituţii străine precum "Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare" (BERD) şi, respectiv, "Banca Europeană de Investiţii-Luxembourg" (BEI). Ca urmare, investitorii care ar dori să îşi plaseze banii în obligaţiuni corporative emise de entităţi româneşti ar trebui să îşi pună pofta în cui, deocamdată, având în vedere că ultima emisiune de acest gen a aparţinut societăţii "International Leasing" şi a ajuns la scadenţă în ianuarie, anul trecut.

    La BVB mai există încă 37 de emisiuni de obligaţiuni municipale emise de entităţi din ţara noastră şi alte 21 de emisiuni de obligaţiuni de stat.

    Bursa a organizat, în cursul acestui an, un roadshow ca să convingă instituţiile autohtone să se finanţeze prin emisiuni de obligaţiuni.

    Valentin Ionescu ne-a mai explicat: "Roadshow-ul organizat de BVB a promovat obligaţiunile ca alternativă de finanţare prin bursă şi a strâns în jur de 200 de participanţi din rândul autorităţilor locale şi centrale, precum şi reprezentanţi ai companiilor listate sau închise. Campania în sine a fost una educaţională şi de cultivare a finanţării prin emisiunea de obligaţiuni în rândul autorităţilor locale şi antreprenorilor". Rezultatul campaniei BVB constă în faptul că Bursa şi-a adăugat în portofoliu o pepinieră care va da roade pe termen mediu, potrivit directorului general.

    Opinia Cititorului ( 9 )

    1. Paiata bursiera proaspat intoarsa din Cipru unde culmea tupeului au fost unici in numar la conducere. Nimeni nu a fost si CA si Presedinte si Dg, asta ca tot sunt in mare declin financiar si unde nu au castigat nimic. Asta da culmea tupeului. Acum vine si vorbeste de roadshow-uri unde nu era nimeni in sala, aceleasi in aceeasi forma si stare. Pe cine minti tu draga paiata?

      1. Erau invitati si patroni de pisici si cani ( doream sa spun saloane de coafura). Numai prostii vorbeste. Cand vor invata actionarii sa ceara, atunci vor stii si cum sa controleze.

        Pai ce ai vrea sa faca? BVB are conturile pline de ce sa mai alerge? A fost adus sa stea si sa toace banii atat.

        Acest Ionescu care se plimba cu avocatii dupa el pentru orice prostie nu-l intreaba nimeni de ce nu este capabil sa-si managerieze propriile resurse? Avem super juristi de ce frate umba toata ziua cu avocatii si ii msi plateste. Pentru orice hartie, hop si casa de avocastura isi ia banii. Cati banii se cheltuie pe casele de avocatura? Avem pe hartgie 6 jurististi si 3 case de avocatura, de ce Paiata nursiera?

      Asta da marketing! un singur raodshow. Si le-ati convins pe institutiile statului? Mai ales de catre goagalul bursier...

      Iar le zice Ionescu . Du-et mai acasa.

      1. Ce aveti mai cu el? Doar este unicul in piata care nu cunoaste nimic, dar chiar nimic. Cine ar sustine un astfel de individ si culmea il mai si platesc. Dar nu ma mira. Daca au plecat ei in cor in Cipru ce sa mai spunem. Doar nu este asa scump. 30 de mii de euro.!! Dar de ce Zagreb nu a fost, bulgarii si altii?? Ma rog ei nu aveau aprobare si nici nu o duc la fel de bine ca si noi.

        Nici Moldova nu a fost. Probabil in asteptarea cumpararii de catre Ionescu nu isi permit sa isi cheltuie banutii.

      Stimati zurnalisti de la ziarul Bursa, Va respect, Va ador, dar mai scimbati poza asta a lui V.Down Ionescu. Marii majoritati a cititorilor li se acreste supa la vederea ei.Acest corifeu al incompetentei, merita o pozamai buna.Cum ar fi una de cimpanzeu, cu banane dupa ureche.In termeni reali, V.Down Ionescu este nul si neavenit. Abia daca revenirea lui Tepes ar putea reactiva echipa olimpica de curling, din CA al BVB. Nici titularii ca Zah, Molnar, sau perpetuul aplecat slugarnic din padure de la Focsani(imi scapa numele sau de cod epuresc) nu pot face prea mult, pentru imaginea sifonata a sindromistului, daca nu puneti alta poza.De ex. una cand isi pupa consiliera.Atunci se umfla...

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    24 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9748
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb